Topp ti norske podcaster til gåturen

Blid kvinne hører på podcast
Ti gode grunner til å komme seg opp av sofaen og ut i frisk luft!

I vår tid hvor «alt» kan bestilles på nett, mange har stillesittende jobber og man ofte velger bilen framfor beina, er det gode grunner til å prioritere lett fysisk aktivitet i form av gåtur et par ganger i uken. En liten tur er bedre enn ingen tur, og godfølelsen etter bare et par minutter med aktivitet kan også virke motiverende til mer trening.

 

Derfor er turgåing noe av det beste du kan gjøre for kroppen:

 • Fysisk inaktivitet er helseskadelig fordi det på sikt svekker kroppens muligheter til å utføre dagliglivets funksjoner. Bevegelse virker også forebyggende på sykdom som kreft, diabetes type 2 samt høyt blodtrykk.
 • Det er godt dokumentert at fysisk aktivitet bidrar til å opprettholde og forbedre psykiske velvære på mange måter. Hovedsaklig er dette fordi fysisk aktivitet gir kjemiske endringer i hjernen som har en positiv innvirkning på humøret vårt.
 • For lite D-vitamin i kroppen er den vanligste ernæringsmangelen på verdensbasis, og gjelder også for oss i Norge. Soleksponering er den beste naturlige kilden til D-vitamin, og noen spaserturer utendørs kan derfor bidra til å dekke kroppens behov.

 

Les også: Derfor er vitamin D viktig for kroppen

 

Topp 10 beste podcaster: velg mellom helse eller underholdning

Det kan være enklere å motivere seg selv hvis man har en liten «treat» å se fram til. For noen er det å få egentid i seg selv en belønning, men med en god podcast på øret kan det som i utgangspunktet føles som en plikt bli ren kos.

 

Hva er en podcast?

 • Podcast er et lydopptak som publiseres på nett som kan spilles av eller lastes ned. Noen kan man også abonnere på.
 • Mange podcaster har samme oppbygging som et radioprogram, med samtaler, historier, fakta, pauser, musikk og innhold.
 • Ifølge Apple ble det i 2018 produsert mer enn 550 000 forskjellige podcaster på hundre ulike språk verden over.
 • I 2017 rapporterte 7 av 10 nordmenn at de hadde hørt om podcast, og 14 prosent hadde hørt på podcast minst én gang i uken.

 

Få påfyll av siste nytt når det kommer til forskning, treningstrender, oppdagelser og erfaringer når det kommer til helse, livsstil og mindfulness:

 

 1. Friskere Viten

Friskere Viten er vår egen podcast fra Nycoplus, og er både underholdende, tankevekkende og kunnskapsbyggende. Den består av korte episoder med sentrale tema som skal besvare spørsmål du kanskje ikke visste at du hadde. Den passer både for deg som er interessert i helse, ernæring, trening og næringsstoffer, men også for deg som liker podcaster hvor du kan lære noe nytt eller kan høre om kjente tema på en helt ny måte.

 

Friskere Viten-logo
Episodene i Friskere Viten omhandler tema som barn og ernæring, jern og kondisjonstrening, og sammenhengen mellom fysisk og mental helse. Podcasten er tilgjengelig på Spotify, Itunes og alle steder du hører podcast.

 

 1. Mentaltrener-podcasten

Hva gjør at noen mennesker klarer å presse seg til det ytterste, gå dypt inn i seg selv og hente krefter og vilje til å fortsette der de fleste ville gitt opp? Dette er blant spørsmålene som stilles i denne podcasten, hvor alt fra Harvard-professorer og tidligere FBI-agenter til verdensmestere og «ulykkesfugler» lærer bort sine teknikker, tankesett og rutiner som kan hjelpe deg å mestre utfordringer i ditt eget liv.

 

 1. Treningspodden

Dette er podcasten for deg som vil finne motivasjonen til å begynne å trene – og fortsette med det. Denne podcasten er særlig rettet mot kvinner som vil ha en aktiv livsstil uten for strenge regimer eller dietter. PT og mentaltrener Pia Seeberg og PT Silje Thorstensen kan være akkurat den heiagjengen du trenger, og gir ukentlige utfordringer som kan gjøre det enkelt å være aktiv i hverdagen.

 

 1. UltraLYD

Programleder Ingvild Jenhaug Korneliussen er selv gravid og ivrig etter å finne svar på spørsmål som sikkert mange andre også sitter med. For som navnet kanskje tilsier, er dette en podcast om graviditet hvor fagfolk gir svar på spørsmål om alt fra kosthold og trening til mammapolitiet, delte magemuskler og bekkenbunnen.

 

 1. Hos Peder

Psykolog Peder Kjøs er det mange som kjenner fra den rørende NRK-serien «Jeg mot meg». I denne podcasten er Peder programleder og psykolog, og gjestene hans er helt vanlige mennesker som trenger hjelp til å takle livets utfordringer. Her møter vi både enkeltpersoner og par som man følger gjennom flere episoder og dermed blir nærmere kjent med. De forteller om de store og små tingene i livet som gjør det både rikt og tomt, og deler tanker og situasjoner som er gjenkjennbare. Du er rett og slett flue på veggen hos psykologen, og får kanskje svaret du selv leter etter.

 

Les også: Trenger vi ekstra D-vitamin om sommeren?

 

Foretrekker du god underholdning når du først har et avbrekk fra hverdagen? Finn din favoritt blant disse fem populære podcastene – kanskje blir det vanskelig å velge bare en:

 

 1. Jan Thomas og Einar blir venner

Stylist Jan Thomas spiser overnight oats til frokost, drar gjerne på spontan weekendtur til New York og har kun tatt trikk én gang. Programleder og musiker Einar Tørnquist sitter i styret i borettslaget sitt, elsker fotball og går gjerne med samme t-skjorte flere dager på rad. Denne podcasten handler om to personer som tilsynelatende er så forskjellig at de kunne levd på hver sin planet. Kan to så ulike mennesker bli venner? Podcasten er både morsom, aktuell og hjertevarm, og kanskje også en tankevekker.

 

 1. Lørdagsrådet

Lurer du på hva du skal si til naboen som er altfor pratsom, om du skal være med og flytte til en annen by fordi kjæresten din har lyst, eller hva du skal gjøre med vennen din som snylter på deg? Spør Lørdagsrådet! Programleder Live Nelvik og tre mer eller mindre kvalifiserte rådgivere svarer på problembaserte spørsmål fra lytterne. Det er både morsomt og alvorlig, og interessant hvor ulike råd man kan få etter hvem man spør.

 

 1. Hele historien

Dette er podcasten som tar for seg interessante og spennende historier fra norsk virkelighet, som er mer eller mindre kjente for de fleste av oss. Fra historien bak «Big Brother» som viste ekte sex på tv i 2001 og da den norske røykeloven ble innført, til drapet på Benjamin Hermansen og Sleipnerforliset – dette er historier som angår oss alle.

 

 1. Elefanten

Har du et øyeblikk i livet du stadig ligger og grubler over, eller en hemmelighet du gjerne vil dele? I denne podcastserien møter du syv mennesker som går løs på noe av det ugjorte og usagte i livet sitt. For dem som foretrekker engelsk lyd kan «Heavyweight» være et ypperlig alternativ med tilsvarende tematikk og utrolige historier.

 

 1. Rekommandert

Kristopher Schau er kjent både fra band, bøker, tv og radio, og har med sitt unike blikk evne til å engasjere publikum med tematikk som man kanskje ikke visste at man brydde seg om. Denne podcasten spilles inn live på et utested som tidligere huset Tøyen postkontor i Oslo, og er ifølge Schau et forsøk på å bli «hakket mindre dum» ved å fordype seg i utvalgte tema og snakke med store og små eksperter som kan mer enn han selv. Og man kan virkelig bli slått av hvor lite man vet om tingene vi omgir oss med daglig, som bananer og trikken, som forøvrig episode 1 og 2 omhandler.

 

Les også: Liker du å bruke mobilen til å gjøre deg mer aktiv? Da er denne saken om geniale helseapper noe for deg!

 

Foto: Shutterstock

 

ID-nummer: NO/NYP/0420/0067

Publisert mars 1, 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *