Vitaminet kontorarbeidere må sørge for å få nok av

Den viktigste kilden til D-vitamin er sollys. For deg som tilbringer arbeidsdagen innendørs eller på hjemmekontor kan et kosttilskudd gi deg din daglige dose.

At de som jobber på kontor kan bli både stiv i kroppen og gå få skritt i løpet av dagen er det nok mange som er klar over, men de færreste tenker nok over hva man går glipp av ved å ikke være utendørs.

 

Den beste kilden til D-vitamin er gjennom sollys som treffer huden. Derfor sier det kanskje seg selv at det ikke bare er kontorarbeidere som trenger å være bevisst på inntaket av det viktige vitaminet, men også dem som jobber i butikk, på institusjoner, er sjåfører og egentlig alle andre som stort sett oppholder seg innendørs. Mange er på «midlertidig» hjemmekontor og er derfor enda mer inne enn hva vi vanligvis hadde vært.

 

Les også: Sjekk denne oversikten over podcaster som kan være din følgesvenn på spaserturen

 

På verdensbasis er for lav D-vitaminstatus svært vanlig, og det anslås at cirka en milliard mennesker har lave nivåer av vitamin D. Nordmenn inngår også i denne statistikken, og en del av oss kan derfor ha bruk for et tilskudd. Noen trenger mer enn andre, og produktet kommer derfor i ulike styrke – og kjøpes på apotek.

 

De som sitter mye inne er i risiko for å få i seg lite D-vitamin

På bakgrunn av en rapport utarbeidet av Helsedirektoratet, kom det frem at de som sitter mye inne risikerer å ikke få i seg nok vitamin D. Det generelle inntaket av D-vitamin er lavere enn anbefalt, og de beste kildene i kostholdet er fet fisk som laks, ørret og makrell. Det er også en rekke meieriprodukter som er tilsatt vitamin D.

 

Les også: Endelig får du kjøpt vegansk D3-vitamin på apotek

 

D-vitamin har mange livsviktig funksjoner. Det er viktig for immunforsvaret, og er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner. I tillegg er det viktig for energiomsetningen i kroppen, ved økt metabolisme og ved hard trening øker behovet.

Visste du at… Selv om kostholdet ditt er aldri så sunt og godt med masse frukt og grønnsaker, vil det ikke hjelpe på D-vitaminstatus med mindre du spiser nok fisk ukentlig og nok meieriprodukter daglig?

I Norge er vi med andre ord utsatt for å ikke få i oss nok vitamin D på grunn av lite sol. For dem det gjelder anbefales tilskudd for å oppnå anbefalt inntak.

 

Nycoplus Vitamin D3-vitamin finnes i ulike styrker og vegansk reseptfritt på apotek.
Nycoplus Vitamin D3-vitamin finnes i ulike styrker og vegansk reseptfritt på apotek.

 

For de fleste voksne, inkludert gravide og ammende, vil Nycoplus D-vitamin 10 mcg være tilstrekkelig. For aldersgruppen over 75 år bør dosen dobles, og Nycoplus D-vitamin 20 mcg er et godt valg. Tablettene gir deg anbefalt mengde ved daglig inntak, og er små og lette å svelge. Begge deler finnes på apotek.

 

Foto: Istock

Kilder: Legehåndboken om vitamin-D mangel, Helsedirektoratet, Rapport: Behov for tiltak for å sikre vitamin D status i Norge?  Legehåndboken om fettløslige vitaminer

C-APROM/NO/NYP/0976

Publisert april 6, 2021

2 kommentarer

  1. Hei Jaroslaw! Referanseverdiene som brukes på etiketten på både næringsmidler og kosttilskudd er i henhold til Forskrift om matinformasjon til forbrukerne (matinformasjonsforskriften), og har ingenting med Helsedirektoratets ernæringsanbefalinger å gjøre.
   Ifølge Forskrift om kosttilskudd (FOR- 2004-05-20-755), publisert av Helse- og omsorgsdepartementet i 2004, skal kosttilskudd merkes med mengdeinnhold av næringsstoffer uttrykt i tall per anbefalt døgndose. Mengdeinnholdet skal fastsettes på grunnlag av gjennomsnittsverdier av produsentens analyse av produktet. Verdiene skal også angis som prosentandel per anbefalte døgndose av de referanseverdiene som er fastsatt. Disse referanseverdiene tar ikke hensyn til kjønn, alder, graviditet eller amming og bør derfor ikke brukes som grunnlag for faglig rådgivning eller anbefaling.

   Vitamin D har for eksempel en referanseverdi på 5 μg, mens daglig anbefalt inntak er 10 μg for personer under 75 år og 20 μg for personer over 75 år. På etiketten til et kosttilskudd som inneholder de anbefalte mengdene D-vitamin, vil derfor prosentandel av referanseverdi vises som henholdsvis 200 % og 400 %.

   Du kan lese forskriften her (Vedlegg XIII): https://lovdata.no/dokument/LTI/forskrift/2014-11-28-1497

   Hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *