Friskere Viten – en podcast om det du ikke allerede vet om helse og ernæring

Friskere viten logo
I podcasten Friskere Viten av Nycoplus møter du klinisk ernæringsfysiolog, Åse Andresen som sammen med gjester og eksperter innen ulike fagfelt tar opp små og store verdensproblemer knyttet til kosthold. ernæring, livsstil og andre helserelaterte tema.

Podcasten Friskere Viten fra Nycoplus er skreddersydd for deg som vil lære mer om det du ikke visste om helse, ernæring, trening og hva du trenger av næringsstoffer for å både prestere og ha det best mulig. Sammen med programleder møter du Åse Andresen som er klinisk ernæringsfysiolog og en rekke spennende gjester og eksperter på de ulike fagområdene.

I Friskere Viten vil vi på en enkel, underholdende og forståelig måte gi deg mer kunnskap og motivasjon til å bevare helsen din. Episodene kan du lytte til her eller på Spotify, iTunes og alle andre steder hvor du hører podcast. Her kan du lese litt mer om hvilke tema du kan bli litt klokere på.

 

Hvordan få en bedre overgangsalder?

Må kvinner i overgangsalder bare finne seg i å leve med tørre skjeder og dalende sex-lyst? Nei, mener jordmor Anita Prante og gynekolog Helena Enger. Lytt til hvorfor i denne episoden. Gynekologen og jordmoren har en felles misjon om å bidra til en bedre overgangsalder gjennom økt kunnskap om kvinnehelse.

 

Beredskapshagen – slik kan du få mat og næring av plenen din

Hva er fordelene med en beredskapshage, og hvordan komme i gang? Svarene får du i denne episoden av Friskere Viten. Gjest i denne episoden, Anders Nordrum, er gartner, Her får du matnyttige tips til hvordan du kan få rimeligere og bærekraftig mat av plenen din, og samtidig bidra til den nasjonale matsikkerheten.

 

Lyst på barn? Myter og ekspertråd om det å bli gravid.

Om du ønsker deg et barn, vet du hvordan kan du lettere kan bli gravid? Hjelper det å spise rått kjøtt, østers og slenge beina i været etter samleie? Og hvordan påvirker egentlig stress både mannen og kvinnen som prøver å få barn? Vi møter i denne episoden gynekolog og fertilitetslege ved Aleris, Caroline Becker som i samtale med Åse Andresen, klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef ved Nycoplus, deler gode råd og knuser noen myter rundt fertilitet.

 

Ungdommelige menneskers hemmelighet

Finnes ungdomskilden? Og hvordan kan du påvirke din biologiske alder? Dette er noen av temaene som diskuteres mellom lege og forfatter Bente Klarlund Pedersen bak boken «Yngre med årene», coach og mentaltrener Christine Otterstad og klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen i denne episoden av Friskere Viten. Gjennom denne episoden får du meningsfulle nøkler og innsikt i hva det er som kan bidra til å påvirke både fysisk og mental helse.

 

Søvnforstyrrelser og ekspertråd for bedre søvn

Sover du for lite, for dårlig eller begge deler? Tilstrekkelig søvn kan være ren medisin for både det fysiske og mentale, det er gratis og kroppens egne life support-system. Hva skjer da når man sliter med å sove, og hvordan påvirker søvnen vekt, viktige funksjoner i kroppen og risiko for sykdom? Lytt deg til gode råd for bedre søvn med søvnekspert Bjørn Bjorvatn her.

 

Samarbeidet som redder liv

I Norge er vi vant med tilgjengelig og gratis helsehjelp, et gode som ikke finnes alle steder. I denne episoden av Friskere Viten får du møte representanter fra Redd Barna som forteller om sitt arbeid i Nicaragua. Lytt her om du vil vite mer om hvordan Nycoplus er med å støtte dette arbeidet og hvordan samfunnsnyttige samarbeid kan gi bedre helsehjelp til de som trenger det aller mest.

 

Migrenepasienter kan ha droppet sjokolade og rødvin forgjeves

Har du fått høre at du må holde deg unna rødvin og sjokolade for å ikke utløse migrene? Det kan ha vært forgjeves, ifølge fysioterapeut og kiropraktor Aleksander Chaibi ved Atlasklinikken, som har forsket på migrene og hodepine. I denne episoden knuses myter rundt migrene og kosthold og vi går nærmere inn på dokumenterte utløsende faktorer og triggere til migrene og hodepine.

 

Overgangsalder– et av vår tids siste tabuer?

– Vi vil ikke lide i stillhet!, sier Eli Kari Gjengedahl som er en av gjestene i denne episoden om overgangsalder. Sammen med gynekolog og professor Britt-Ingjerd Nesheim og familieterapeut Dora Thorhallsdottir har hun latt seg engasjere i temaet. Sammen ønsker de å sette overgangsalderen på agendaen ved å dele av sin ekspertise og selvopplevde erfaringer.

 

Fremtidenes mat og et mer bærekraftig kosthold

Vi nærmer oss 9 milliarder mennesker på jorden. Dagens matproduksjon står nå for mer enn 25 prosent av verdens klimagassutslipp og er ikke bærekraftig ifølge EAT Lancet-rapporten. For å finne noen svar og løsninger snakker vi i denne episoden med eksperter innen genteknologi og ernæring, som kan bidra til å løse dagens- og morgendagens utfordringer.

 

Machomenn og manflu – om menn og legebesøk

At menn i gjennomsnitt lever kortere enn kvinner og sjeldnere går til lege er et faktum. Men er det en myte at de utsetter legebesøket fordi det blir sett på som lite mandig? Og eksisterer egentlig det komiske fenomenet «manflu» som slår (noen) menn fullstendig av banen? Gjør det noe om man dropper legebesøket, eller er dette noe som bør snakkes om?

 

Ekspertenes råd til varig vektnedgang

I denne episoden snakker vi om det som kan være vanskelig ved vektnedgang, hva du bør være klar over når det kommer til vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, og gir deg tips og råd til varig vektnedgang. Vi får ekspertråd av klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør og ekspert på 5:2 dietten og  Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt i Vestfold.

 

Vil du egentlig ha et sterkt immunforsvar?

Influensa- og forkjølelsessesongen kommer som bestilt år etter år – er dette noe vi må leve med, eller finnes det grep man kan ta for å holde oss friske? Lytt til immunolog Gunnveig Grødeland og klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen, og få vite mer om immunforsvaret og hvordan holde deg frisk gjennom riktig kosthold og livsstil.

 

Hva er egentlig et sunt kosthold?

Sunn mat, sunn livsstil og sunt kosthold brukes i mange ulike sammenhenger. Men hva er sunnhet egentlig, og hva og hvem definerer begrepet? I denne episoden snakker vi med klinisk ernæringsfysiolog Helge Andreas Felberg fra Kostholdsendring.no som mener vi må spørre oss selv: sunt for hva da?

 

Kan smakssansen trenes opp og skolematen påvirke karakterene?

I denne episoden møter vi Frida Felicia Vennerød-Diesen som er ekspert på utviklingen av smakssans hos barn. Hun deler veldokumenterte råd og konkrete tips til tidvis frustrerte foreldre, som kan bidra til flere hyggelige spisestunder, bedre læringskapasitet og helse for store og små.

 

For lite av mineralet jern kan være grunnen til at du er trett, sliten og svimmel

På grunn av mensen og graviditet har kvinner nesten et dobbelt så stort behov for jern sammenlignet med menn. I denne episoden møter vi journalist og programleder Silje Sirnes Winje som deler erfaringer og kunnskap om symptomer knyttet jernmangel, og hvilke grep jenter kan gjøre for å bidra økt livskvalitet ved hjelp av kosthold.

 

Trygg trening for gravide og forklaring på nye kostråd for spedbarn

Fysisk aktivitet under graviditeten er både bra og viktig, men vet du hvilke øvelser man faktisk frarådes under svangerskapet? Treningsentusiast, «gogger» og tidligere Farmen-deltaker Stine Hartmann deler av erfaringer og gir deg gode tips og vi rydder opp i hvilke myter og fakta om kosthold som det er viktig for deg som er gravid og i barsel å kjenne til.

 

Spis deg til bedre hukommelse og læreevne!

Er du student, forelder til skoleelever, karrierejegere eller bare lysten på å lære mer om hvordan vi kan ivareta kroppens viktigste organ: hjernen? Da bør du lytte til denne episoden. Hjerneforsker og lege Ole Petter Hjelle og studieteknikk-ekspert Olav Schewe opplyser deg hvordan kosten påvirker prestasjon og hukommelse, og hvordan kostholdet kan gjøre deg til et skolelys.

 

Slik forebygger du beinskjørhet, og derfor bør du ikke utsette det

Norge ligger på verdenstoppen i antall beinbrudd, og særlig øker faren for brudd med alderen. Men er brudd og beinskjørhet noe man bare må regne med, akseptere og leve med? Overlege ved Ortopedisk avdeling ved OUS, Lene Bergendal Solberg, gir oss mer kunnskap om osteoporose, hvordan du kan forebygge og redusere konsekvensene gjennom riktig ernæring og fysisk aktivitet.

 

Magevondt etter meieriprodukter? Dette kan du gjøre

Opplever du magevondt etter mat uten at du helt finner ut av årsaken? Da kommer du kanskje nærmer et svar etter å ha hørt denne episoden om meieriprodukter og magevondt knyttet til inntak av laktose. I denne episoden snakker vi om forskjellen mellom allergi og intoleranse og møter Junie Bohmann Christie, som deler sine erfaringer.

 

Norske matvaner gjennom tidene og slik påvirker de helsa

Hvilke konsekvenser fikk posemat og halvfabrikata som for alvor gjorde sitt inntog på -80 tallet for livsstil og helsen vår?  I denne episoden snakker ekspert på norske matvaner Magnus Tvedt-Øresland om hvordan våre matvaner har endret seg over tid og hvilke konsekvenser dette og ultraprosesserte matvarer får for oss og folkehelsen vår.

 

Barn og ernæring: Hva trenger barn som er i vekst og utvikling?

De fleste av oss vet hva det vil si å spise «sunt», men de færreste har tid til å sette seg inn i nøyaktig hva barn har behov for av næringsstoffer og hvordan man sikrer disse gjennom kostholdet. Her møter du det faste panelet og treningsentusiast og småbarnsmor Tina Skarbøe deler sine beste tips og erfaringer på en lettfattelig, underholdende og lærerik måte..

 

Vitaminenes historie og mennesker som lever lenger enn noen gang

Verden er i stadig endring, og forbedringer i kosthold og levekår påvirker hvor lenge vi lever, mens dårlige vaner og sykdommer gjør at vi lever kortere. Forskning gjør fremskritt, og det er stadig flere sykdommer vi kan overleve. Samtidig dukker det opp nye trusler. Hva kan du gjøre for å unngå dem? Bli med på en reise i vitaminenes og mennesket historie fortalt på en helt ny måte.


Jakten på lykke: hvordan er sammenhengen mellom fysisk og mental helse i søken etter et godt liv?

Korona har satt et stort avtrykk og preget det meste av planer og sosiale sammenkomster. Ensomhet er et tema som er aktuelt også etter korona. Hvordan kan vi håndtere kriser og ta godt vare på seg selv og hverandre i en kollektiv krisesituasjon? Vi møter Martin Fossmo fra Røde Kors Ungdom om fysiske og mentale grep som kan være fine å ta med seg, også etter pandemien.

 

Les også: Disse helse-appene burde du ha på mobilen

 

Graviditet: Hvorfor trenger man flere næringsstoffer som gravid?

Hvorfor trenger vi flere næringsstoffer under graviditeten og er det noen logisk forklaring på det mystiske fenomenet cravings? Panelet møter gjestene Ida Birk, influencer og kommende trebarnsmor, og Randi-Margrethe Haune, trebarnsmor med et tvillingpar, som deler gode råd og  personlige opplevelser under svangerskapet.

 

Vegansk og vegetarisk kosthold: Hva bør man sørge for å få i seg når man kutter egg, melk og kjøtt fra kostholdet?

1 av 5 under 30 år oppgir at de spiser vegetarisk tre ganger i uken, og med den grønne bølgen som mange av dagens ungdom representerer er det forventet at dette tallet er økende. Det er noen forskjeller på pescetarianere, flexetarianere, vegetarianere og veganere. Møt kliniske ernæringsfysiolog, Hanna Fjeldheim Dale i denne episoden som vil hjelpe deg med kostholdsendring.

 

Hvordan kan D-vitamin-fattige nordmenn få i seg nok av det viktige vitaminet?

Svaret kan ligge i rett kosthold og tilstrekkelig tilgang på sol. Nordmenn generelt sliter med å få i seg nok D-vitamin. I denne episoden av Friskere Viten snakker vi om hvordan både riktig kosthold og tilstrekkelig tilgang på sol kan tilføre kroppen dette viktige vitaminet. Hva bør du spiser mer av, hvilke stråler er det vi egentlig trenger? Panelet og gjest Helene Skoje, som både er hudsykepleier og klinisk ernæringsfysiolog, gir deg svarene.

 

Les også: Dette må du vite hvis du planlegger norgesferie i sommer

 

Jern: Hvorfor er jern så viktig for folk som trener?

I denne episoden får du kunnskapen du trenger for å prestere bra og slå dine egne personlige rekorder. Å få i deg nok av mineralet jern er ekstra viktig for deg som løper eller driver med utholdenhetstrening. Møt og få gode råd av Yngvar Andersen, foredragsholder og kursleder, som har møtt mange som fikk et ekstra gir til da de fikk dekket jernbehovet sitt.

 

Alle episodene kan du også finne samlet her – god fornøyelse!

Publisert mars 22, 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *