Derfor er vitamin D viktig for kroppen

Voksent par på tur ute om vinteren
Nordmenn er særlig utsatt for å ikke få dekket kroppens behov for D-vitamin, og årsaken er kanskje en annen enn du tror. Finn ut om du er blant dem som bør skru opp inntaket.

Det er så enkelt og likevel så komplisert: Ved å spise variert vil man dekke de fleste av kroppens behov for vitaminer og mineraler. Likevel er dessverre tilfellet at svært mange i Norge ikke får i seg tilstrekkelig D-vitamin1. Det er det hovedsakelig to årsaker til:

 • I Norge er det fra oktober til april så lite sol at D-vitamin-lageret hos svært mange tømmes allerede innen jul1
 • Det er svært få matvarer som inneholder D-vitamin, og derfor er det krevende å få i seg nok gjennom kostholdet

For den generelle befolkningen i Norge er det daglige inntaket av D-vitamin gjennom sol og mat så lavt at norske helsemyndigheter har gått ut med en anbefaling om tilskudd av vitamin D2. Scroll videre for å finne ut om anbefalingen gjelder deg.

 

Tilstrekkelig D-vitamin er avgjørende for immunforsvaret, samt oppbygging av skjelett og tenner. Nycoplus D3-vitamin kommer i ulike styrker skreddersydd for at du skal få i deg det du trenger og ingenting mer. Produktet kjøpes på apotek.

 

Finn ut om du kan ha utbytte av et tilskudd av D-vitamin

D-vitamin er et fettløselig vitamin som lagres i kroppen og som det trengs jevnlig påfyll av1. Derfor er vi anbefalt allerede fra spedbarnsalderen og hele livet gjennom, å gjøre tiltak som sørger for en jevn og god D-vitamin-status. Det tilsvarer et daglig inntak på 10 µg allerede fra én ukes alder til fylte 75 år2. Etter dette dobler behovet seg til 20 µg2.

Dessverre viser tallene at dette er noe de færreste får til2. Helsedirektoratet anbefaler at disse befolkningsgruppene tar D-vitamin-tilskudd:

 • Personer som ikke dekker behovet gjennom det daglige kostholdet. Mat som inneholder D-vitamin er fet fisk (som makrell og sild), egg, samt melk, margarin og plantedrikker tilsatt D-vitamin2. Dette punktet gjelder særlig på vinterhalvåret i Norge, hvor man ikke får i seg D-vitamin gjennom sola.
 • Personer med ikke-vestlig bakgrunn dersom ikke inntaket fra kosten er høyt2. Dette gjelder særlig for dem som kler seg tildekket.
 • Eldre personer som er lite ute i dagslys bør få vitamin D-tilskudd i tillegg til inntaket fra kostholdet2.
 • Spedbarn fra én ukes alder

 

Norge på verdenstoppen i beinbrudd

En av grunnene til at nordmenn bør motiveres til å få i seg nok D-vitamin er fordi kvinner og menn ligger på verdenstoppen i beinbrudd3. Årlig kan 9000 voksne mennesker forvente å brekke hoften mens 15.000 vil knekke håndleddet3. Beinskjørhet er en medvirkende faktor som kan komme som en følger av årevis av for lav D-vitamin-tilførsel4. Når man får i seg kalsium sammen med D-vitamin kan man bidra til å begrense tap av benmineral, da lav benmineraltetthet er en risikofaktor for benbrudd som følger av beinskjørhet.

 

Hør mer i podcasten Friskere Viten: Slik forebygger du beinskjørhet, og derfor bør du ikke utsette å sikre inntaket av D-vitamin

 

D-vitamin sørger for et normalt opptak av kalsium i kroppen, som er viktig for skjelettet. Kalsium inngår nemlig som byggestein for ben i kroppen. Dermed er det viktig både for oppbyggingen og vedlikehold av skjelett og tenner – hele livet gjennom.

 

 

Kilder:

 1. NEL: https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/endokrinologi/tilstander-og-sykdommer/beinvev-og-vitamin-d/vitamin-d-mangel
 2. https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/vitamin-d-i-norge-behov-for-tiltak-for-a-sikre-god-vitamin-d-status/Vitamin%20D%20i%20Norge%20–%20Behov%20for%20tiltak%20for%20å%20sikre%20god%20vitamin%20D-status.pdf
 3. https://www.fhi.no/fp/folkesykdommer/beinskjorhet/beinskjorhet-og-brudd—fakta-om-os/
 4. https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/ortopedi/tilstander-og-sykdommer/ulike-sykdommer/osteopetrose


Foto: Shutterstock
ID.nr: NO-NYPL-2300002

Publisert desember 4, 2022

9 kommentarer

 1. Hei.. Har i flere år gått på 800ie d vitamin.. Nå i desember var d vit målt til 51.. Hvilken styrke d vit bør jeg ta for å komme meg til normalen?? Og hva står ie for??

  1. Hei Rina. Du må dele på 40 for å gå fra IE (Internasjonale enheter) for å få (µg) mikrogram D-vitamin. Anbefalt daglig inntak frem til 75 år er 10 µg (altså 400 IE), mens for de over 75 år er dobbelt mengde anbefalt, altså 20 µg (800 IE). I utgangspunktet er over 50 nmol/l en normal blodprøve, så da skal det ikke være nødvendig med noe mer enn dette, men det er litt avhengig av hvilket laboratoriesvar du har fått. Har du fått beskjed om å ta ekstra utover det som er normalt anbefaling, bør du snakke med legen din eller apoteket. Det er ikke farlig å ta opp til 100 µg (4000 IE) daglig for personer over 11 år. Hilsen Åse

 2. Kan man ta for mye D-vitamin? Hva vil i så fall konsekvensene være?
  Hvilket nivå bør man ligge på (tenker da på verdien i blodet, ikke inntak)?
  Jeg har en verdi på 125.

  1. Hei Hilde. Den øvre sikre grensen for daglig inntak er 100 µg for barn over 11 år og voksne. Et inntak over dette over lang tid kan føre til at kroppen tar opp for mye kalsium som da kan føre til en forkalkning i kroppen. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler et nivå i blodet på over 50 nmol/l, så du har et tilfredsstillende nivå. Hilsen Åse

 3. Nycomed

  Hei

  Jeg har i lange tider hatt smerter og prikking under føttene. Dette er svært ubehagelig
  og gjør hverdagen og søvn vanskelig.
  Så anskaffet jeg meg D-vitamin NycoPlus !
  Etter noen uker begynte prikkingen under føttene å gi seg. I dag er jeg mye bedre !!

 4. Jeg anbefaler alle å lese Professor Johan E. Moan sin bok: Hvorfor er Vitamin-D mangel et problem?
  Han er en av verdens fremste D-vitaminforskere og NORSK👍

 5. En god munnfull tran hvær morgen har jeg tatt i voksen alder. Er nå 83 år og i god form både i hodet og resten av kroppen.

 6. Føler det var pinlig/flaut å få spontan fraktur, og så smertefult. Kan ikke stole på legene, må nok forsøke å passe på selv, etter beste evne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *