Med et stort utvalg av omega-3-produkter å velge mellom, både på nett, butikk og i apotek, er det naturlig å ville forsikre seg om at man velger «riktig». Og hvordan kan man egentlig det?
For de fleste av oss innebærer det først og fremst å gjøre et kjapt søk på nett for å sjekke hvilket produkt som har fått bra Best i test-score. Dette er slett ingen dum idé, men en del uformelle tester kan være misvisende og i noen tilfeller feil – særlig hvis du faktisk er på jakt etter det beste produktet.
Her er noen kriterier å se etter når du setter en høy standard for hva du putter i kroppen, og vil finne det beste omega-3-produktet:
1. Velg et produkt fra en anerkjent leverandør eller merkevare
Det er trygt å kjøpe omega-3 ved norske apotek og nettapotek. Hvis du for eksempel kommer over et omega-3-produkt på en utenlandsk sportsside på nett, og det både ser bra ut og er billigere enn i norske butikker, er det ikke sikkert det oppfyller de samme kravene som kvalitetssikrede produkter som selges i Norge. Vær derfor kritisk til tilbud som kan virke for godt til å være sant.
Les også: Svimmel og trøtt? Ta (jern)grep!
2. Sjekk at den som utfører testen er nøytral og uavhengig av produktet
Dersom leverandøren eller merkevaren selv utfører testen og kårer seg selv som vinner, bør du være skeptisk. Det kan være fornuftig å se på uavhengige aktører, for eksempel «TV2 Hjelper Deg», eller kanskje enda bedre: sjekke hva Mattilsynet sier om produktet. De gjennomfører tester, men kaller dem altså ikke «Best i test».
3. Se etter disse mengdene EPA og DHA i produktet
Du bør sjekke at produktet har stor nok mengde EPA og DHA, som er de langkjedede omega-3-fettsyrene, som har positiv helseeffekt på kroppen:
For normalt syn, hjerne og hjerte trenger du minst: 250 mg EPA og DHA
For normale triglyseridnivåer i blodet trenger du minst: 2000 mg EPA og DHA
For normal utvikling av øyne og hjerne hos fostre og ammende spedbarn:
For at de positive helsepåstandene skal være gjeldene vil den gravide eller ammende moren trenge 200 mg ekstra DHA. Dette kommer i tillegg til totalt 250 mg DHA og EPA daglig.
Visste du at…
Tilskudd av fiskeolje bidrar til å vedlikeholde normale triglyseridnivået i kroppen? Triglyserider er fettstoffer i blodet som ikke må bli for høye med tanke på hjertehelsen.
4. Finn ut hvor råstoffet i omega-3-produktet kommer fra
EPA og DHA finnes i marine råvarer, som fisk og enkelte typer alger. Andre vegetabilske kilder, som linfrøolje, gir ALA (alfalinolensyre) som må omdannes i kroppen før det tas opp. Derfor er det kun alger som er vegetabilske og gir de lange fettsyrene som det ofte reklameres for når man snakker om omega-3.
5. Undersøk om produktet inneholder høykonsentrert fiskeolje
Et produkt kan fortsatt være bra selv om det ikke inneholder høykonsentrert fiskeolje, men ofte trenger man mer enn én kapsel for å oppnå anbefalt nivå. Dette kan også påvirke prisen; dersom et produkt er billig, men du må ta to kapsler istedenfor en, får du i sum mindre produkt for pengene.
6. Det kan være forskjell på tran og rene omega-3-produkter
At det er forskjell betyr ikke at det nødvendigvis er dårligere. Noen typer tran eller omega-3 inneholder også andre vitaminer, som kan gjøre produktet enda mer nyttig. Det du bør legge merke til, er om konsentrasjonen av EPA og DHA er høy nok til å dekke kroppens behov.
Få i deg omega-3 gjennom kostholdet
Det finnes også andre måter å få i seg omega-3 på. Ved å sørge for et inntak på minst 200 gram fet fisk i uken kan du dekkekroppens behov. I denne sammenhengen er altså fet fisk, som laks, ørret og makrell, å foretrekke fremfor torsk som ikke inneholder omega-3.
Du bør også merke deg at for å nyte helsefordelene, trenger du å dekke kroppens behov jevnlig gjennom hele livet. Derfor kan et tilskudd av omega-3 være nyttig for deg som spiser fet fisk, men vet at du ikke gjør det hver eneste uke.
Les også: Denne salaten med laks og quinoa er klar på få minutter
Foto: Istock
C-APROM/NO/NYP/0064