Derfor bør du bruke ferske urter i matlagingen

Små, velduftende blader full av smak som kan ta en rett til nye høyder. Urter kan definitivt utgjøre den lille forskjellen, også med tanke det totale næringsinnholdet i maten du spiser.

Ferske urter på kjøkkenbenken både ser delikat ut og lukter godt, og kan også gi den lille godfølelse når du lager mat. Det er noe naturnært og autentisk ved å tilsette noe som plukkes rett fra en stilk, og ikke minst kan det gi salaten, smoothien, marinaden eller tilbehøret akkurat det den manglet.

Enten du dyrker dem selv eller plukker og mikser ulike typer fra butikken, er det en hverdagsluksus som nesten kan bli del av interiøret på kjøkkenet.

 

Les også: Så enkelt dyrker du urtene selv

 

Det kanskje ikke alle vet, er at ferske urter er proppfull av næring. Riktignok må du spise relativt store mengder for at du skal få stor uttelling, men dersom du gjør det til en vane å tilsette urter i maten du spiser, vil det bidra positivt på det totale inntaket.

Særlig hvis du har potter med urter stående på terrassen, i hagen eller i kjøkkenvinduet har man ofte store mengder og de kan nesten glemmes litt bort. Da kan du med fordel plukke med deg litt til hvert måltid – litt basilikum på knekkebrødskiven, gressløk i eggerøren og koriander i woksausen.

 

Dette får du i deg ved å spise urter:

 

Bladpersille:

Prøv denne smaksbomben av et tilbehør: gremolata med urter
Bruk bladpersille eksempel i wok eller gryter. Siden den også er like god som den er, kan den gjerne brukes i dressinger og salater. Den spiller også en viktig i gremolata, som i denne oppskriften.

 

Bladpersille er en krydderurt som har en ganske lik smak som sin navnesøster kruspersille. Den har en klar grønnfarge, og tåler godt å varmebehandles, men er like god rå.

Næringsstoffer: Fersk bladpersille er en god kilde til: fiber, vitamin A, vitamin C, folat og kalium. Det inneholder også E-vitamin, K-vitamin, kalsium og jern.

Oppbevaring: Bladpersille kan oppbevares i en plastpose i kjøleskapet 2-4 grader. Store bunter med persille kan settes i vann og stå i romtemperatur.

Gremolata er et klassisk tilbehør hvor bladpersille spiller en hovedrolle. Oppskriften får du her.

 

Gressløk

Potetsalat med urter, honning- og sennepsdressing.
Du kan gjerne bruke gressløk til fisk, kjøtt og grønt. Det passer også sammen med egg, som topping på supper, gryteretter, smørbrød og som her, på toppen av hjemmelaget potetsalat.

 

Gressløk er rik på smak, og passer i alt av middagsretter hvor smaken av løk passer inn. Da denne er mild og du må bruke mye for å virkelig kjenne at den er der, kan den være et godt alternativ for andre som synes at smaken av vanlig løk blir for kraftig.

Næringsstoffer: Gressløk er en god kilde til: fiber, vitamin A og E. Den inneholder også kalium, kalsium, folat, vitamin K og vitamin C.

Oppbevaring: Bladpersille kan oppbevares i en plastpose i kjøleskapet 2-4 grader. Hvis du har potter med gressløk kan denne plantes ute eller stå i vinduskarmen.

Potetsalat med sennepssaus kan med fordel toppes med gressløk. Her får du oppskriften.

 

 Les også: Når barnet ditt går fra å hoppe og sprette til å være sliten og tiltaksløs, bør du sjekke om det er nok jern i kostholdet

 

Rosmarin

Urter som rosmarin går hånd i hånd med blant annet kjøtt – særlig er det mange som forbinder den med lam, gryteretter og poteter.
Rosmarin går hånd i hånd med blant annet kjøtt – særlig er det mange som forbinder den med lam, gryteretter og poteter.

 

Rosmarin har en kraftig, men søt aroma. Den lukter av søtlig barnål, og kan med fordel brukes helt fra starten av matlagingen slik at den får sette smak.

Næringsstoffer: Rosmarin er rik på: fiber, kalsium, kalium, jern og folat.

Oppbevaring: Rosmarin trenger mye lys. La den tørke mellom vanning, og sett en skål med vann under slik at den kan «drikke» selv.

Ovnsbakte poteter smaker fabelaktig i kombinasjon med rosmarin. Her får du oppskriften på crunchy poteter som passer til det meste.

 

Koriander

Salatdressing med koriander
Prøv koriander i guacamole eller i dressinger, eller som topping på taco, nudelsalater eller supper. Denne smaksbomben av en dressing er rik på næringsstoffer som du sjeldent får i denne mengden i ferdigvariantene.

 

Denne urten er elsket og hatet, da noen kan oppleve at den har en såpeaktig smak. Det er likevel en uunnværlig urt i mange matretter, særlig i asiatiske og meksikanske oppskrifter. Koriander er svært smaksrik og har en parfymeaktig lukt.

Næringsstoffer: Koriander er rik på: fiber, vitamin A, vitamin C og vitamin K.

Oppbevaring: Denne krydderurten har ulike holdbarhet, uansett om den er avskåret eller i potte med jord. Koriander i potte trenger mye lys og vann.

Salatdressinger fra butikken kan neppe konkurrere med en hjemmelaget variant med massevis av smak. Prøv denne asiatiske salatdressingen med masse koriander.

Les også: Dette er de beste treningsøvelsene for gravide

 

Basilikum

Basilikum har mange bruksområder, og passer til det meste av kjøtt, fisk og eggeretter, og til grønnsaker, salter og pasta. Du kan også bruke den i smoothies og fruktsalater, eller i denne smakfulle tomat- og jordbærsalaten med mozzarella.

 

Det finnes flere typer basilikum, men den grønne som du ser på bildet er den vanligste i Norge. Den er mild og lett gjenkjennbar, og er ganske lik i lukt og smak.

Næringsstoffer: Fersk basilikum inneholder kostfiber, jern, vitamin A, vitamin K og folat.

Oppbevaring: Basilikum i potte krever varme, vann og mye lys, og liker ikke frost eller trekk.

Tomatsalat er en god følgesvenn til basilikum, og er en uslåelig kombinasjon. Denne salaten inneholder også jordbær og mozzarella, som gjør smaksopplevelsen komplett.

 

Mynte

Du kan gjerne bruke mynte både i varme og kalde retter, både til lam, i marinader eller i sauser.
Du kan gjerne bruke mynte både i varme og kalde retter, både til lam, i marinader eller i sauser. Ellers er det helt klart en god følgesvenn til desserter som denne med frukt, is, drinker og smoothies.

 

Mynte har en karakteristisk kraftig smak og brukes både i mat og drikke. Man skal alltid være varsom når man tilsetter urter i mat slik at det ikke overtar all smak, men hvis du tilsetter bare litt mynte i mat eller drikke, vil det stort sett kun gi farge og lite smak. I norske kjøkken brukes den tradisjonelt mest i desserter, som smakstilsetter og til pynt, men brukes områdene begrenses ikke til det.

Næringsstoffer: Mynte har et høyt innhold av fiber, mineraler i form av jern, kalsium og kalium. Det inneholder og vitamin C og vitamin B.

Oppbevaring: Mynte holder seg lenge i potte, men trenger mye lys og vann.

Smoothie-dessert er kanskje det beste av det beste når det kommer til sunn dessert. Denne varianten med mango og kokos har også mynte på ingredienslisten.

Les også: La du merke til at ingen av urtene inneholder D-vitamin? Det er svært få matvarer med naturlig innhold av dette vitaminet. Her er tre andre ting du kanskje ikke visste om vitamin D

 

Kilder: Matvaretabellen, Bama

C-APROM/NO/NYP/0031

Publisert desember 14, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *