Disse geniale helse-appene bør du ha på mobilen

Rødhåret kvinner drikker kaffe og ser på mobilen
Med over 300 000 apper som hjelper deg til et sunt liv og bedre helse kan denne guiden fortelle deg hvilken som faktisk er verdt å ha på mobilen.

Hvis det finnes et problem, så finnes det en app – og de blir dessuten smartere og smartere, akkurat som telefonene. En app kan motivere, underholde, påminne, oppdatere deg og være en god følgesvenn for dem som trenger å planlegge og kartlegge seg selv og vanene sine.

Med et mangfold å velge mellom er det klart det vil være ulike preferanser i hvilken app som passer for akkurat deg. En rekke velutviklede apper har heldigvis en prøveperiode slik at du kan sjekke om den er noe for deg før du bestemmer deg for å betale for den.

La deg inspirere av denne guiden over kjente og populære helse-apper

 

Sleep Cycle – den beste måten å våkne på

Enn så leit det måtte være at alarmen går om morgenen, må dette være den beste måten å vekkes på – iallfall ifølge denne appens brukere.

Du tar den i bruk og får ditt søvnmønster kartlagt ved å bokstavelig talt ha den med  i sengen hver natt mens du sover. Etter én uke vil den vite nok om deg til at du kan stille alarmen i et visst tidsrom. Deretter vil appen vekke deg på det tidspunktet hvor du sannsynligvis er mest våken.

I tillegg til å vekke deg får du en detaljert oversikt fra natt til natt om hvor god søvnkvalitet du har hatt, og hvor lenge du har vært i de ulike søvnfasene. Den gir dermed også en oversikt over hvilken dato du sov best og verst.

Sleep Cycle kan med andre ord være et godt verktøy for å kartlegge ditt sovemønster. Den kan også fungere som en intelligent vekkerklokke som kanskje gir en bedre start på dagen, og ikke minst er den underholdende for den som synes at slik statistikk er artig.

Dersom du sliter med søvnproblemer over tid anbefales det å kontakte lege.

 

Peak – underholdende hjernetrim

Når man spiller på mobilen kan det virke som om tiden bare flyr av sted, og man sitter kanskje med en følelse av at man ikke har gjort noe fornuftig. Peak gir deg det beste fra to verdener, hvor underholdende og kognitive spill kan bidra til å gjøre deg kvikkere.

I tillegg til fysisk aktivitet og et sunt, variert kosthold er det lurt å holde hodet i aktivitet med hjernetrim, og med app for hånden blir det knapt enklere. Applikasjonen gir deg også mulighet til å følge med på egen fremdrift fra dag til dag innenfor ulike områder som hukommelse, språk, problemløsing, følelser, fokus og mental smidighet.

I tillegg til å formidle og bearbeide inntrykk, passer hjernen vår på alle erfaringene og minnene som gjør oss til den vi er. Derfor er det ekstra viktig å ta vare på den.

 

Headspace – mindfullness gjort tilgjengelig

Det er ikke uvanlig å oppleve korte perioder med stress, men dersom vi utsettes for stress over lengre perioder kan det medføre helseproblemer. Mens mange forbinder stress med dårlig tid og mange arbeidsoppgaver, kan dårlige personlig forhold, uforløste problemer og konflikter være en vel så stor bidragsyter i en ond sirkel.

Mindfullness, oppmerksomt nærvær eller meditasjon kan virke fremmed hvis du ikke er fortrolig med det, men appen Headspace gir deg et lynkurs som guider deg gjennom meditasjonsøkter på en lettfattelig og fin måte.

Mange av appens brukere melder tilbake at den har hjulpet dem med alt fra søvnvansker og stressmestring til håndtering av uro og angst. Det er ikke forsket nok på dette til at vi kan fastslå at det hjelper, men erfaring tilsier at du kan få det bedre om du benytter deg av slike avspennende metoder.

 

Moment – kartlegg hvor mye tid du bruker på mobilen

Norsk ungdom bruker stadig mer tid foran en elektronisk skjerm, noe som kan resultere i dårligere søvn. For jo lengre tid man bruker foran skjermen, desto høyere er risikoen for kortere søvntid og dårligere søvnkvalitet. Hvis man samtidig sitter stille mens man har skjermtid, og ellers er i lite fysisk aktivitet, kan dette påvirke helsen negativt på sikt.

Appen Moment kartlegger automatisk hvor mye tid du og familien din bruker på mobilen hver dag. Om du betaler for premiumtilgang kan du også se hvor mye tid du bruker på ulike apper. Ønsker du å bruke mindre tid på mobilen, kan du sette deg daglige mål i appen for å begrense skjermbruken.

Moment gir deg mulighet til å kartlegge skjermtid på både iPhone og iPad, som kan være interessant for den som vil være oppmerksom på husets minste som gjerne velger sistnevnte.

 

Slutta – få hjelp til snus-og røykeslutt en gang for alle

Det er ingen hemmelighet at røyking og snusing skader helsen din. All bruk av tobakk medfører helserisiko, og hverken bankkontoen eller helsa har godt av røyk eller snus. Klikk her for å se hva som skjer i kroppen når du kutter røyken.

Er du en av de som ønsker hjelp til å slutte, men synes det er vanskelig? Appen Slutta hjelper deg gjennom prosessen og fungerer som en personlig motivator. Slutta gir tett oppfølging, råd og tips. Helsedirektoratet har utviklet og er ansvarlig for appen.

 

Lifesum – en app for et sunnere liv

Det finnes et hav av apper innen kostholdssegmentet som dekker mange ulike bruksområder – noen har få funksjoner mens andre har mange. Lifesum har mange funksjoner som gir deg muligheten til å tilpasse din egen helse- og livsstilsveiledning.

Ønsker du å spise sunnere, mindre, mer vegetarisk eller vil du kanskje gå enten opp eller ned i vekt? Sett ønsket mål når du begynner å bruke appen, og få tips og triks fra dag til dag på hvordan du kan nå målet ditt på en langsiktig måte. Men husk at en app aldri skal erstatte et legebesøk om du trenger profesjonell veiledning.

Lifesum kan kobles til både Apples og Googles helse-apper, og kan i tillegg synkroniseres med flere ulike treningsapper. Man kommer et stykke i appen uten å bruke penger på den, men ønsker man tilgang til alle funksjonene krever den et abonnement.

 

Treningsapper

Når det kommer til treningsapper kan man nok uten overdrivelse si at det finnes ganske mange flere apper enn det finnes type treningsformer. Listen over appene innen løping, styrke og sykling er lang.

De siste årene har wearables blitt mer og mer populært – gjerne i form av armbånd og klokker som måler aktivitetsnivået ditt. Fitbit, UP av Jawbone og Nike+ fuelband er eksempler på wearables som gjør mye mer enn å fungere som en skritteller. Flere av aktivitetsmålerne på markedet gjør at man kan måle alt fra trening og vekt til matinntak og søvn.

Aktivitetsmålerne er ofte tilknyttet egne apper, men flere av dem kan også kobles opp mot både Apples og Googles helse-apper. Nike+ fuelband fungerer for eksempel knirkefritt med appene Nike Training og Nike+ Run Club, mens Fitbit kan kobles opp mot treningsappen Strava.

 

Andre tips

Det er ikke uten grunn at vi jevnlig hører ordtaket «gammel vane er vond å vende». Å endre vaner krever tid og motivasjon.

Appen Streaks gir deg en viljestyrke-boost som motiverer deg til å bygge vaner. Appen gir deg mulighet til å holde oversikten over hvor flink du er til å tilegne deg nye vaner, uavhengig av hva du ønsker å bli bedre til.

Næringsinnhold er app-versjonen av matvaretabellen.no, og appen er særlig super for deg som er nysgjerrig på hva slags næringsstoffer ulike matvarer inneholder.

 

Foto: Shutterstock

Kilder: App-store

NO/NYP/0320/0038

Publisert april 29, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *