Trenger vi ekstra D-vitamin om sommeren?

Solen er en av de beste naturlige kildene til D-vitamin, men når du smører deg med solkrem beskytter du deg også mot solstrålene som gir påfyll av vitamin D.
Solen er en av de beste naturlige kildene til D-vitamin. Solstrålene kan nemlig gjøre at det dannes D-vitamin i huden. I Norge gjelder dette kun sommersolen. Dersom du oppholder deg mye innendørs, går tildekket eller du utsettes for en overskyet sommer, kan det likevel være utfordrende å dekke behovet for D-vitamin fra solen alene.

Gode kilder til vitamin D

Hvor mye D-vitamin som produseres i kroppen avhenger av hvor sterkt sollysets UVB-stråling er, hvor mye du oppholder deg utendørs og om du er tildekket og derfor ikke er direkte eksponert for solen.

Vitamin D er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner, samt for vedlikehold av normale muskelfunksjoner og immunforsvaret – og øker dessuten opptaket av kalsium.

 

Les også: Noen matvarer er beriket med vitaminer og mineraler, men gir deg ikke alltid det kroppen din trenger

 

Heldigvis finnes det flere måter å få i seg det viktige D-vitaminet på gjennom kostholdet. Fet fisk som makrell, ørret, laks, ansjos og sild, i tillegg til fiskerogn og fiskelever, inneholder rikelig med D-vitamin.

I Norge er også noen typer margarin, smør og melk tilsatt D-vitamin som del av en innsats for å bidra til å dekke kroppens daglige behov. Den gjennomsnittlige nordmann får nemlig ikke i seg nok av det viktige vitaminet gjennom kostholdet, ifølge en landsomfattende kostholdsundersøkelse.

Les også: Derfor er vitamin D viktig for kroppen

 

Sikre kroppens behov – også når solen skinner

En god regel for å sørge for å dekke kroppens behov for vitamin D året gjennom, er å ta tilskudd i alle måneder med bokstaven «R». Men det betyr ikke at vi ikke bør sikre behovet i de resterende månedene. Særlig hvis man opplever en lite solrik sommer, er godt beskyttet med klær eller ikke spiser fet fisk.

Et daglig tilskudd med D-vitamin er et godt alternativ for å sikre det daglige inntaket. Nycoplus D3-vitamin 10 µg (400 IE) kan brukes i ulik dosering av barn fra 3 år, voksne, samt gravide og ammende.

Nycoplus D3-vitamin får du tak i apotek.

Kilder: 1. NEL: Norsk elektronisk legehåndbok: Vitamin D, vedlagt som PDF 2. NEL: Norsk elektronisk legehåndbok: Sol og solbeskyttelse, vedlagt som PDF 3. Matvaretabellen
Foto: Shutterstock
NO/NYP/0719/0084

Publisert september 16, 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.