D-vitamin sikrer opptaket av kalsium

Kalsium bidrar til en rekke prosesser i kroppen og er viktig gjennom hele livet, men visste du at kroppen må ha D-vitamin for å kunne ta opp mineralet?

Kalsium bidrar blant annet til normal overføring av nervesignaler og opprettholdelse av knokler og tenner. Dette er med andre ord noe du trenger i alle livets faser, men uten D-vitamin gjør dessverre kalsium liten nytte for seg.

 

Tidligere har det knapt fantes tilskudd av D-vitamin tilpasset et vegansk kosthold ved norske apotek. Nycoplus Vegansk D3-vitamin gjør det enkelt for enda flere å dekke kroppens behov.

 

Økte anbefalinger for D-vitamin

D-vitamin har, som kalsium, mange sentrale oppgaver i kroppen. Vitaminet bidrar blant annet til normalt opptak av utnyttelse av kalsium og fosfor, og dermed også opprettholdelse av normal muskelfunksjon. I tillegg bidrar det til immunsystemets normale funksjon og spiller en rolle i celledelingsprosessen.

 

Les også: Her er ti vitaminer og mineraler som er bra for immunforsvaret – kanskje noen du ikke kjente til?

 

Likevel viser landsomfattende kostholdsundersøkelser at svært mange nordmenn ikke får i seg tilstrekkelig mengde vitamin D, og Helsedirektoratet økte for noen år tilbake sine anbefalinger for inntak:

 

  • For barn og voksne økte anbefalingene fra 7,5 til 10 mikrogram.
  • For eldre over 75 år fra 10 til 20 mikrogram.

 

Slik får du i deg tilstrekkelig D-vitamin

D-vitamin kalles også «solskinnsvitaminet» fordi det faktisk dannes i kroppen når sommersolen treffer huden, men heldigvis for oss i mørke nord kan man også få i seg D-vitamin gjennom mat og drikke. Det er særlig nyttig i vinterhalvåret, hvor vi ikke får nok av de riktige solstrålene til å dekke kroppens behov.

 

Les også: Mange sjekker «Best i test» før de går til innkjøp av omega-3 – dette er kriteriene du bør se etter

 

Gode kilder i kostholdet er fet fisk som laks og ørret, egg, tran og berikede meieriprodukter. Sistnevnte er også vår hovedkilde til kalsium, og velger du melk beriket med D-vitamin får du i deg begge deler. Det er likevel store mengder som skal til: du må for eksempel drikke 2,5 liter for å få i deg 10 mikrogram D-vitamin fra beriket lettmelk – og det er mer enn hva folk flest drikker i løpet av en dag.

 

Tilskudd av D-vitamin kan være løsningen

Mange av oss får ikke i seg nok D-vitamin gjennom kostholdet. Hvis man ikke liker fisk, og egg og meieriprodukter sjelden står på menyen, kan det bli nesten umulig å få i seg nok året gjennom. Da gjelder det å ta affære.

 

Du finner flere ulike styrker av vitamin-D på apotek.

 

Nycoplus D3-vitamin kan være den enkle løsningen som gir deg det du trenger. Ved å supplere med et D-vitamintilskudd vil du også kunne sikre opptak og utnyttelse av kalsium i kroppen. Dette produktet kan også trygt kombineres med Nycoplus Calcium 500 mg.

 

 

Foto: Istock

Kilder: Helsedirektoratet: Rapporter: Vitamin D i Norge: Behov for tiltak for å sikre god vitamin D status?, Legehåndboken om D-vitaminmangel, Matvaretabellen

C-APROM/NO/NYP/0007

Publisert februar 22, 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte produkter

Nycoplus

Vegansk D3-vitamin 10 µg (400 IE)

10 µg (400 IE) - 100 tabletter

Bidrar til normalt immunforsvar

Nycoplus

Vegansk D3-vitamin 20 µg (800 IE)

20 µg (800 IE) - 100 tabletter

Immunforsvaret og skjelettet

Nycoplus

Calcigran Forte spearmintsmak

500 mg/400 IE kalsium/vitamin-D - 90 tabletter

Behandling av vitamin D- og kalsiummangel

Nycoplus

D3-vitamin

40 µg (1600 IE) - 100 tabletter

Immunforsvaret og skjelettet