Tre oppskrifter du ikke hadde gjettet var laktosefri

Ved å lage laktosefri pannekakene slik får du også i deg en bladgrønnsak som mange kunne tenke seg å spise mer av
Her er tre oppskrifter på smoothie, pannekaker og lunsjmuffins som er helt fri for laktose, uten at du merker det på smaken.

Når noe er fritt for en ingrediens man vanligvis bruker, kan man bli skeptisk. Vil smaken være den samme? Vil retten være like god? Det finnes heldigvis mange produkter som er laktosefri som har samme smak og funksjon som meieriprodukter fra ku, og derfor kan brukes på samme måte uten at man kan merke forskjell.

Grønne bananpannekaker

Ved å lage laktosefri pannekakene slik får du også i deg en bladgrønnsak som mange kunne tenke seg å spise mer av.
Ved å lage laktosefri pannekakene slik får du også i deg en bladgrønnsak som mange kunne tenke seg å spise mer av, uten at du merker det på smaken!

 

Disse spinat- og bananpannekakene er både sunne, mettende, rike på magnesium samt sukker- og laktosefri. Grønnfargen kommer fra spinatbladene, og kan gjøre de ekstra morsomme å spise – både for store og små.

 

Les også: Hvis du foretrekker salte pannekaker, kommer du til å elske disse

 

Fordi bananen fungerer som et utmerket bindemiddel i denne oppskriften kan du også droppe eggene og legge til en ekstra banan (gjerne brune – disse er søte på smak!) om ønskelig for en vegansk versjon. Smaken forblir like god, og pannekakene kan du spise både varme og kalde.

 

Dessertsmoothie med smak av peanøtt og sjokolade

Denne sjokoladesmoothien er faktisk sunn, og derfor perfekt for å ta knekken på cravings på både søtt og salt som skulle dukke opp midt i uken.

 

Denne smoothien kan du bli hekta på – særlig hvis du er blant dem som vanligvis fyller handlekurven med laktosefri sjokolade. Smoothien er laget på fryste bananer, dadler, kakaopulver, havredrikk, peanøttsmør og kanel som sammen gir en fantastisk smak, og er en drikkbar dessert som er mer næringsrik enn for eksempel en laktosefri sjokolademelk.

 

Les også: Dette er smoothien som er genial for å få i barna noen ekstra grønnsaker

 

I tillegg til å være latterlig god er den rik på blant annet kalium, antioksidanter, mineraler og fiber. Den er selvsagt også laktosefri.

 

Laktosefri lunsjmuffins

Lunsjmuffins du kan fryse ned og ha klar til en dag du er på farten.

 

Muffins kan være langt mer enn den søte typen, og hvis du lager disse lunsjmuffinsene kan det faktisk være både et sunt og smakfullt alternativ til frokost eller lunsj. Her kan du også variere innholdet som du ønsker, og bytte ut skinke med pølsebiter eller salami. Du kan også droppet kjøttet og gjøre disse vegetariske.

 

Les også: Disse grove rundstykkene er veldig enkle å lage, og er helt fri for laktose

 

Hvorfor trenger noen å unngå laktose?

 • Laktose kalles også melkesukker, og er et karbohydrat som finnes i melk fra kyr og andre pattedyr.
 • I fordøyelsessystemet i kroppen finnes et enzym som heter laktase. Dette bidrar til å bryte ned melkesukkeret som man får i seg gjennom mat og drikke.
 • Dersom man har mangel på eller reduksjon av enzymet laktase i fordøyelsen, og drikker eller spiser mat som inneholder melk, kan man oppleve rumling og følelse av oppblåsthet i magen. Noen får fryktelig vondt i magen og må plutselig på do.
 • I Skandinavia, hos nordeuropeere og hvite nordamerikanere opplever 2-15 % problemer med å bryte ned laktose. Rundt ekvator, i Asia, Afrika og Sør-Amerika er det anslått at 75-100 % av befolkningen er laktoseintolerant.

 

En guide til bruk av plantebasert melk, smør og fløte

Her er en kort oversikt over alternativer til melk, fløte og smør, og bruksområdene:

 

Søt og nøytral bakst

 • Original eller roasted mandeldrikk, havredrikk, samt original eller søt soyadrikk kan brukes som et alternativ til melk.
 • Kokosmelk kan brukes i bakst og retter hvor kokossmak er tiltenkt eller ok.
 • Alternativer til fløte kan brukes som vanlig fløte. Sjekk av varianten du velger kan vispes dersom du vil lage krem.
 • Smør laget på rapsolje egnet for steking/baking kan brukes i all mat som alternativ til smør. Rapskokos kan også brukes som vanlig smør, men gir en undertone av kokossmak. Denne kan derfor brukes i retter hvor kokossmak er tiltenkt eller ok. Det samme gjelder fløte av rapskokos.

 

Salt og nøytral bakst, samt vanlige middagsretter:

 • Usøtet soyadrikk, havredrikk og usøtet mandeldrikk kan brukes som et alternativ til melk.
 • Alternativer til fløte kan brukes som vanlig fløte.
 • Smør laget på rapsolje egnet for steking/baking kan brukes i all mat som alternativ til smør. Rapskokos kan brukes som vanlig smør, men gir en undertone av kokossmak. Denne kan derfor brukes i retter hvor kokossmak er tiltenkt eller ok.

 

Det betyr egentlig at du stort sett kan bytte ut vanlig melk med soyadrikk, mandeldrikk eller havredrikk etter ønske, uten at dette vil bety noe for smaken. Da blir det litt enklere for deg neste gang du vil lage noe laktosefritt, enten det er for deg selv eller noen som spiser sammen med dere.

 

Laktase for deg som ikke tåler laktose
Nycopro Laktase gir deg muligheten til å spise mat som inneholder laktose når du ønsker det. Produktet kjøpes på apotek, og kommer også i en praktisk forpakning som får plass i jakkelommen eller vesken.

 

Dersom du skulle befinne deg rundt et bord hvor all mat inneholder melkeprodukter, finnes det heldigvis råd. Nycopro Laktase kan inntas sammen med et måltid bestående av laktose og fungerer på akkurat samme måte som når enzymet finnes naturlig i kroppen. Slik får du fullstendig frihet til å velge selv når du vil.

Foto: Shutterstock

Kilder: SML om laktose, SNL om laktase, Legehåndboken om laktoseintoleranse

Id.nr: NO/NYP/0520/0085

Publisert august 19, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.