Tilberedningstid: 10-20 minutter (pluss steketid)
Vanskelighetsgrad: Enkel
Korn er generelt en god kilde til jern, og i Norge hvor vi spiser mye brødmat er det en av hovedkildene våre til vegetabilsk jern, altså jern som ikke kommer fra kjøtt. Jernet sitter i skallet på kornet, så jo grovere brød, jo mer jern. Frø og kjerner er også med på å øke innholdet. Forøvrig er det noen av stoffene som finnes i korn (kalt fytat/fytinsyrer) som også hindrer opptak av jern fra tarmen. Spiser du jernrike matvarer sammen med en kilde til C-vitamin (for eksempel en appelsin eller paprika på brødet) hjelper du tarmen med å øke opptaket.
Disse rundstykkene er rik på jern, og jern bidrar til normal produksjon av røde blodlegemer og hemoglobin, reduksjon av slapphet og trøtthet samt er viktig for normal kognitiv funksjon.
INGREDIENSER
12 stk
6 dl fint mel
5 dl sammalt mel
2 dl havregryn
0,5 dl linfrø
0,5 dl gresskarfrø
3 ss chiafrø
1 ts tørrgjær
1 ts salt
7-8 dl vann
Fremgangsmåte på eltefrie rundstykker med havre og frø:
- Vend sammen alle de tørre ingrediensene i en bakebolle.
- Rør inn vannet til du har en fuktig, men relativt fast deig.
- Dekk bakebollen med plast og hev over natten (8-12 timer).
- Sett ovnen på 250 grader med bakeplaten i. Form 12 rundstykker med en skje rett fra bollen, og plasser dem på et bakeark.
- Når ovnen er varm tar du ut brettet og drar bakearket med rundstykkene rett over på den varme platen. Sett så rundstykkene inn i varm ovn og skru ned til 225 grader.
- Stek rundstykkene i 15-18 minutter, til de er gjennomstekt (avhenger av størrelse).
- Avkjøl og nyt.
NO/NYP/1118/0111