Kaffe og andre varme drikker som gjør godt

Kaffekopp
Visste du at vi husker bedre dersom vi drikker inntil tre kopper kaffe etter vi har lært noe nytt? Les og lær mer om varme drikker som gjør deg godt.

Varme drikker er populært året rundt, men særlig på de kjølige dagene. Men de varme drikkene har flere funksjoner enn å hjelpe oss med å holde varmen. Visste du for eksempel at kaffe kan bidra til å bedre hukommelsen?

Dersom om vi drikker inntil tre kopper kaffe etter vi har lært noe nytt bidrar dette til å styrke kommunikasjonen mellom nervecellene, og dermed hjelper vi hjernen med å lagre det den har lært.

Få ekspertenes eksamenstips og les mer om kaffe og læring her.

 

Bestiller du varme drikker på farta kan de være rene sukkerbomber uten at du er klar over det. Lager du derimot drikkene selv og fra bunnen av, har du full kontroll på hva de inneholder. Søtningsgrad bestemmer du selvsagt selv, men husk at store sukkermengder gjør blodsukkernivået både høyt og ustabilt.

 

Søt, søtere, søtest

Hvitt sukker tilfører kroppen kortvarig energi og inneholder lite mineraler og ingen vitaminer. Sukrin og sukralose er alternative søtningsstoffer med lavere glykemisk indeks (GI) enn hvitt sukker. Disse smaker godt i mange varme drikker, så her er det bare å prøve seg frem. Matvarer med lav GI påvirker blodsukkeret og insulinnivået mindre enn mat med høy GI.

C-vitamin brusetablett
Visste du at du kan ha C-vitamin brusetabletter i varm drikke også? Da kan teen virkelig bli en vitamininnsprøytning! Produktet kjøpes på apotek.

 

Cappuccino

Cappuccinoen slik vi kjenner den i dag, laget med espresso og steamet melk, kan vi takke italienerne for. Den skiller seg ut fra den klassiske latten, ved at den inneholder mindre melk, hvilket gjør at kaffesmaken er mer fremtredende. Norge er faktisk det landet som drikker mest kaffe årlig, kun slått av Finland. Kaffe er rikt på koffein som har en sentralstimulerende effekt, og inneholder også magnesium. Melken i cappuccino gjerne rik på kalsium og kalium. Kalsium bidrar til normal muskelfunksjon. Kalium og magnesium bidrar blant annet til normal energiomsetning.

 

Matcha

Den grønne, pulveriserte teen er ny kost for mange nordmenn. Men i Japan har den blitt brukt som meditasjonsdrikk i over 800 år. Japanerne har flere ritualer tilknyttet drikken. Den drikkes i te-seremonier, men de bruker også pulveret i mange matvarer og søtsaker. Japanerne drikker gjerne teen fra store te-boller og visper den med en bambusvisp. Teen har en bitter smak som ikke alle nordmenn er like glad i, derfor søtes den ofte og tilsettes steamet melk. Da blir den kalt matcha latte.

Matcha inneholder mye naturlig koffein 60 mg/kopp (kaffe har ca 80mg). Matcha inneholder også aminosyrer og stoffet L-Theanin som tilfører smaken umami.

 

Gurkemeie-latte

Krydderplanten brukes i mange matretter og bakst for å sette farge. Men har du hørt om gurkemeielatte eller «golden milk latte»? Drikken er knallgul, melkebasert, smaker godt og sparker litt ekstra om man tilsetter litt pepper. Gurkemeie som inneholder stoffet curcumin hevdes å ha en rekke helsefordeler, men i likhet med matcha har vi ikke vitenskapelig dokumenterte bevis på dette. Det vi vet er at gurkemeie inneholder kalsium, magnesium, fosfor og mye kalium per 100 gram. Når det er sagt spiser man vanligvis ikke så mange grammene. Fosfor bidrar til normal energiomsetning og til å opprettholde normale tenner og knokler.

  

Kakao med mørk sjokolade

Lite smaker bedre enn kakao når det er kaldt ute og man vil kose seg litt ekstra. Kakao inneholder ofte mye sukker om man bestiller det ute, eller bruker ferdige varianter. Om du ønsker å gjøre den litt sunnere kan du bruke mørk sjokolade med over 70 % kakao. Ønsker du at kakaoen skal gi deg et lite kick kan du koke den opp med fersk chili. Både kakao og chili kan øke følelsen av velvære og eufori, trolig på grunn av at stoffet capsaicin i chili og stoffet fenyletylamin i kakao frigjør endorfiner i kroppen. Fenyletylamin stimulerer oss på samme måte som forelskelse gjør, så da er det kanskje ikke så rart at mange er glad i kakao?

En rekke forsøk tyder også på at kakaobønner (flavanol) har en svak blodtrykkssenkende effekt. Kakaoflavanoler bidrar nemlig til å vedlikeholde blodkarenes elastisitet, noe som bidrar til normal blodgjennomstrømning.* Kakao inneholder også magnesium, kalium, fosfor og en liten mengde koffein.

 

Ingefær-te med sitron

Ingefærte med sitron smaker og varmer ekstra godt. Og den sterke smaken på ingefæren kan gjøre at du føler at du får en skikkelig boost. Ingefær er også rikt på kalium, som bidrar til å opprettholde en normal energiomsetning. Som med annet krydder, blir inntaket begrenset, men alle monner drar. Sitron er rik på vitamin C som har en rekke helsefordeler. Vitaminet bidrar blant annet til å opprettholde immunsystemets, knoklenes, hudens og tennenes normale funksjon. I tillegg bidrar det til å redusere tretthet og utmattelse. Ingefærte kan du enkelt lage ved å skrelle ønsket mengde ingefær, kutte den i tynne skiver og legge de i kokt vann. Smak til med sitron og ønsket søtning.

 

*Påstanden gjelder kun kakaodrikker (med kakaopulver) eller for mørk sjokolade som gir et daglig inntak på minst 200 mg kakaoflavanoler med en polymeriseringsgrad på 1-10.

 

 

Kilder: NHI, SNL, Matvaretabellen

NO/NYP/0218/0015

Publisert september 19, 2022

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *