Slik kommer du deg gjennom mørketiden

D-vitamin kan motvire depresjon og nedstemthet om vinteren
Den lange mørketiden i Norge kan ta hardt på, men grunnen til at du føler deg trøtt og har et lavt energinivå kan være en annen enn du tror. Og heldigvis finnes det flere løsninger.

Når dagene blir kortere og har færre soltimer, er det ikke uvanlig å kjenne det på kroppen. Og du er ikke alene dersom du opplever nedstemt stemningsleie, økt søvnbehov og lavere energinivå. Les videre hvis dette gjelder deg!

Dersom vinteren er noe du begynner å kjenne i kroppen i form av tretthet og fysisk svekket kraft, er dette noe du bør ta på alvor. Hvis du også merker det i hodet i form av vonde tanker og tankekjør bør du sjekke at du får i deg alt du trenger av vitaminer og mineraler. Dette kan være tegn på at du trenger D-vitamin, som mange nordmenn sliter med å få dekket kroppens behov for i vinterhalvåret på grunn av mangel på sol.

Les også: Visste du at det er mange som ikke får i seg nok D-vitamin – verken her eller resten i verden?

Boks med D-vitamin tyggetablett for barn i miljø
Nyhet! Nå får du Nycoplus D-vitamin med colasmak. Enkel for barn å tygge og ikke minst- veldig god på smak!

 

Helsedirektoratet anbefaler tilskudd på vinteren

D-vitamin har mange viktige funksjoner. Blant annet bidrar det til immunforsvarets og musklenes normale funksjon, og er et særlig viktig bidrag for normalt opptak og utnyttelse av kalsium.

Les også: Noen anbefales tilskudd av vitamin D hele året – finn ut om det gjelder deg

 

D-vitamin samlet i miljø – kan motvire depresjon om vinteren
Nycoplus D-vitamin kommer i ulike styrker og som dråper, noe som gjør det enkelt å kontrollere inntaket til de aller minste. Finn den styrken som passer deg ved å snakke med din fastlege eller apotekansatte – produktet kjøpes nemlig kun på apotek.

 

Hvis man ser bort fra solen, som dessverre ikke gir oss det vi trenger av D-vitamin på vinteren, er det få naturlige kilder til nettopp dette vitaminet i maten vår. D-vitamin er tilsatt i noen typer meieriprodukter og alternativer til melk, og finnes også i egg, men den beste kilden er fet fisk som laks.

Det er derfor mange som ikke får dekket behovet for vitamin D gjennom kostholdet, og dette utredet Helsedirektoratet i en rapport fra 2018. Den fastslo at alle som har et lavt inntak av D-vitamin-holdige matvarer anbefales å ta et tilskudd på 10 mikrogram daglig i vinterhalvåret. Dette inkluderer barn, unge, voksne, gravide og ammende. For personer med mørk hud gjelder dette hele året.

De som er 75 år og eldre anbefales 20 mikrogram daglig hele året dersom inntaket av vitamin D-holdige matvarer er lavt og de får lite sollys på sommeren . Er de normalt utendørs på sommeren, men inntaket fra kosten er lavt, anbefales 10 mikrogram. Spedbarn på under ett år anbefales tilskudd hele året, også om sommeren, hvis de ikke får morsmelkerstatning som dekker behovet på 10 mikrogram.

 

Andre grep for å gjøre vinterhalvåret litt enklere

Dersom kroppen får alt den trenger av vitaminer og mineraler, men du likevel føler deg sliten og deppa, er det andre grep du kan ta for å gjøre vinterhalvåret hakket bedre:

  • Bryt sirkelen. Et par ganger i uken bør du prøve å komme deg ut før eller etter middag. Ikke la hver kveld bestå av Netflix, men bryt mønsteret som kan bidra til økt trivsel og en bedre hverdag. Ta en halvtimes spasertur mens du lytter til en podcast eller sosialiserer deg. Besøk en venn eller et familiemedlem og fortell gjerne litt om hvordan det går med deg. Det er viktig å unngå isolasjon.
  • Fysisk aktivitet. Noen hopper galant over dette punktet, men det er kanskje det beste du kan gjøre for både den fysiske og mentale helsen. En halvtime cirka tre ganger i uken kan være tilstrekkelig. Finn noe du synes er kjekt og gjennomførbart – enten det er en lett tur i skog og mark, eller noe som utfordrer deg, som crossfit eller gruppetimer på treningssenter.
  • Oppretthold en normal døgnrytme. 1 av 10 voksne personer sliter med søvnforstyrrelser. Hvis du har tanker eller bekymringer som holder deg våken om natten, bør du forsøke å snakke med noen – enten venner eller familie, eller fastlegen din hvis det vedvarer. Å begrense tid i sengen til kun når du skal sove om natten kan være et bra sted å starte, det innebærer også at du må stå opp når alarmen går og ikke bli liggende for lenge.
  • Gjør ting du liker. Enten det er matlaging, å drikke en skikkelig god kaffe, dra på kino, svømmehall eller spillkveld med venner – lag rom for tingene i livet som gir deg glede. Ta deg tid til å gjøre det du liker selv om hverdagen er travel. Det er mange ting som er helt ok å utsette til i morgen hvis det betyr at du får påfyll av positiv energi av å gjøre noe annet – iallfall innimellom.

 

Sørg for å dekke kroppens behov for D-vitamin for å motvire depresjon om vinteren.
Nycoplus D-vitamin kjøpes på apotek og sikrer behovet for D-vitamin hos dem som ikke spiser fisk.

 

Les også: Dette er vårt beste tips til deg som jobber på kontor eller innendørs

For deg som vil fullgradere deg mot vinter, både ved å bryte ut av den daglige tralten og samtidig sikre inntaket av D-vitamin, kan faktisk en sydentur være akkurat det du trenger. Sørg for å booke reise et sted som garanterer sol!

 

Foto: Scanpix

Kilder: Matvaretabellen, Vitamin D i Norge: Behov for tiltak for å sikre god vitamin D-status?.Helsedirektoratet 2018, Legehåndboka om depresjon, Legehåndboka om søvnløshet

NO/NYP/0520/0087

Publisert januar 12, 2023

Én kommentar

  1. E er vokst opp i ville vakre Lofoten! Barndom og ungdomstid og så videre!!! Det va mørkt i november, desember , januar! Lyset viste seg i februar! Noen stormer og orkaner var det! Vi gikk på skola og lekte fordelt! Vinka til nordlyset på himmelen! Brukte gode varme hjemstrikka/ Tuva lugger! Vi hadde det fint, savna ingenting! Spiste mye fisk og hvalkjøtt! Skrei, lever og rogn! Vi bar på kasser som vi skar torsketunger ! Er noe trist for de som vokser opp nå! Sosiale medier, mobil og øvrige data har blitt for nådeløst ! Skaper dessverre mye press! Mye er bra med det, MEN Altså! E har barnebarn, undrer meg om deres framtid⭐️?? Vi drakk mye tran! Tran ble laget i tønner som vi så rundt oss i trandamperi! I mørketida husker E at E kunne bare se silhuetter av menneska som gikk forbi meg! Vi klarte oss og er blitt oppegående og stort sett sterke mennesker de fleste av oss, vi bei herda?????

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *