Tid for å fokusere på immunforsvaret

Kvinne pakket inn i et pledd drikker varm drikke fra kopp
Når høysesongen for snørr og sår hals melder seg, er det nyttig å vite hvordan du kan ivareta immunforsvaret og forebygge forkjølelse.

Det klør i svelget og du kjenner deg slapp, og følelsen av at man brygger på noe kommer snikende. Selv om en vanlig forkjølelse sjelden varer lenger enn en uke, passer det aldri å være syk.

Omtrent 6 av 10 som smittes av et forkjølelsesvirus blir syke. Overføring av smitte skjer for det meste gjennom hånd til hånd-kontakt, eller ved dråpesmitte. Dessverre finnes ingen vidunderkur mot forkjølelse. Det du derimot kan gjøre, er å sørge for at kroppen har det den trenger for å beskytte seg mot inntrengere.

 

C-vitamin for immunforsvaret

C-vitamin spiller en viktig rolle for en rekke prosesser i kroppen, og bidrar blant annet til:

 • Å opprettholde immunsystemets normale funksjon
 • Normal energiomsetning
 • Øker opptaket av jern i plantebaserte kilder i kostholdet, som grønnsaker
 • Reduserer trøtthet og slapphet

 

C-vitamin_1000mg_solbær_01
Selv om ikke C-vitamin kan kurere forkjølelse, er det ingen tvil om at det er bra for å vedlikeholde et normalt immunforsvar. Brusetabletter med vitamin C kjøpes på apotek.

 

Hvis du mistenker at C-vitamin er noe du bør få i deg mer av, kan en brusetablett være en god løsning i hverdagen. Denne brusetabletten løser seg opp i vann og kommer i flere forfriskende smaker: sitron, appelsin, solbær og tranebærekstrakt. Sistnevnte er et 2-i-1 produkt, som både inneholder C-vitamin og tranebærekstrakt. Produktet er fritt for gelatin og andre animalske produkter, og er derfor også egne veganere.

Kiwi, appelsin, solbær, jordbær, paprika, kålrot, brokkoli, spinat og grønnkål er eksempler på gode C-vitaminkilder gjennom mat.

 

Les også: Denne fargebomben av en smoothie gjør underverker for immunforsvaret

 

Nycoplus C-vitamin 1000 mg er brusetabletter med C-vitamin. Den oppløser seg i varmt og kaldt vann, og kan derfor enkelt inngå som en naturlig del av vannglasset til frokosten eller i en kopp varmende te. Produktet kommer i smakene sitron, appelsin og solbær.

I tillegg finnes en 2-i-1 variant. Nycoplus C-vitamin 1000 mg + tranebærekstrakt er ypperlig for deg som vil ha tranebær som en del av kostholdet.

Disse brusetablettene kan være en god løsning for deg som ikke spiser så mye frukt, bær og grønnsaker som du ønsker, eller som vil sikre inntaket for vitamin C i hverdagen eller for en periode. Produktene er veganske.

 

Nycoplus C-vitamin 1000 mg + tranebær 500 mg
Nycoplus C-vitamin 1000 mg + tranebær 500 mg er et genialt 2-i-1-produkt, og kjøpes på apotek.

 

Å stresse ned bidrar til å ivareta helsen og immunforsvaret

Immunforsvaret er kroppens system for å beskytte den mot sykdom. I tillegg til å få i deg tilstrekkelig med C-vitamin, er fysisk aktivitet, god personlig hygiene og smittevern samt et sunt kosthold viktig for opprettholdelsen av et velfungerende immunforsvar.

Dersom du fryser eller på andre måter får svekket motstandskraft øker også faren for å bli syk, og det ser særlig ut som vi lettere blir syke hvis vi fryser på føttene.

 

Det finnes flere studier som viser en sammenheng mellom øvre luftveisinfeksjoner og både fysisk og psykisk stress. Forhåpentligvis er det god nok motivasjon til å droppe ekstra kveldsjobbing, besøk du gruer deg til eller annet som bidrar til en stressende livsstil i høst.

For å takle stress bedre, er det også viktig å lytte til kroppen og ta tak i det som utløser stresset. Sørg også for å få nok søvn. Langvarige søvnvansker kan påvirke immunforsvaret i negativ retning.

 

Les også: Her kan du lese mer om hvordan du kan opparbeide deg gode søvnrutiner

Hva er symptomene på forkjølelse og andre luftveissykdommer?

Dette er de vanligste tegnene på både forkjølelse og andre luftveissykdommer:

 • Feber ­– oppstår sjeldent ved forkjølelse
 • Hoste – vanlig ved forkjølelse
 • Tungpustethet – oppstår ikke ved forkjølelse
 • Hodepine – kan noen ganger oppstå ved forkjølelse
 • Slapphet og nedsatt lukte- og/eller smaksans – kan oppstå ved forkjølelse
 • Muskelverk – kan oppstå ved forkjølelse

 

Det er fortsatt flere som rammes av covid. Lurer du på om det er forkjølelse eller covid du har fått kan du ha i bakhodet at nysing ofte er vanlig ved forkjølelse, men er mer sjeldent dersom du har covid. Er du usikker på kan du ta en test.

 

Kilder: FHI om forkjølelse, Matvaretabellen, FHI om coronaviruset
Foto: Istock

C-APROM/NO/NYP/0062

Publisert september 15, 2022

2 kommentarer

  1. Hei, takk for henvendelsen. I Norge fastsettes utsalgsprisen av de som selger produktet, i dette tilfellet apotekkjedene. Du må derfor neste ta kontakt med dem for en avklaring rundt prisen på produktet. Med ønsker om en fin dag 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *