Tre vaner som er bra for helsen

Kvinne sitter og venter på bussen
Det er alle de små valgene man tar i hverdagen som utgjør forskjellen. Her er tips til tre vaner som både er enkle og overkommelige for de aller fleste.

 Uansett om du er blant dem som drømmer om en livsstilsendring eller trener aktivt er det alltid plass til gode hverdagsvaner. Det kan være enklere å legge til en god vane enn å kutte en dårlig en. Da kan det også være en liten motivasjon at jo flere bra ting du gjør for deg selv, desto enklere blir det å legge til enda en god vane.

Ofte er selve tanken på å gjøre noe verre enn å faktisk gjøre det. Bestem deg for å gjennomføre avtalen du gjør med deg selv, og viktigst av alt er at du hopper tilbake inn i vanene om du glemmer det en dag. Litt er bedre enn ingenting!

 

Hva har en knapp i lommen med gode vaner å gjøre?

Hvis du synes det er vanskelig å finne mening i å gjøre små endringer kan det være at du behøver å knytte motivasjonen opp mot noe som er viktig for deg. Sett av noen minutter hvor du finner en grunn som betyr noe for deg. Det kan være å komme inn i en bukse som har blitt litt trang, å kunne si ja når du blir invitert på en tur uten å være redd for å ikke klare å gjennomføre, eller at du er lei av å ligge på sofaen kveld etter kveld.

For å forsterke motivasjonen kan du finne en liten ting som representerer grunnen til at den lille livsstilsendringen som er viktig for deg. Det kan være en knapp du putter i jakkelommen som minner deg om buksen du vil inn i, eller å skifte bakgrunnsbilde på mobilen til et fjell som minner deg om turen du vil gå. Finn det som funker for deg og som daglig kan minne deg på målet du har satt deg.

 

Tre smarte grep

Får du med deg samboeren, en venn eller kollega kan dere heie hverandre over målstrekene på tunge dager, og dele gleden når dere gjennomfører. Eller sett i gang på egenhånd og vær din egen heiagjeng. For en ting er sikkert – når de første ukene er overstått vil du garantert ikke angre på at du brukte tid på din egen helse.

Her er tre tips til vaner som bidrar til en litt mer aktiv livsstil og god helse:

 

  1. Bruk beina

Nærmere bestemt: gå litt lenger og litt oftere. Parker et stykke unna jobben, velg «vanlige» trapper fremfor heis og rulletrapp når du er på shopping. Du kan også bruke en kveldstur med podcast og termokopp med te som et påskudd for litt alenetid. Du trenger hverken en sti eller et fjell for å bevege deg litt mer. Dette kan du dessuten bruke som et rolig avbrekk og en pause i hverdagen.

Det anbefales å gå 10 000 skritt hver dag. I en rapport hvor over 70 000 mennesker fra hele verden registrerte antall skritt de gikk hver dag, kom innbyggerne i Hongkong på toppen med 6880 daglige skritt. Nordmenn ligger på i overkant av 5500 daglige skritt – dette er med andre ord en vane mange av oss burde tillegge oss.

 

  1. Øk aktiviteten i situasjoner hvor du vanligvis sitter eller står stille

Ta en runde rundt kvartalet mens du venter på bussen, noen knebøy mens potetene koker eller utfall i pausen mellom nyhetene og været. Det trenger ikke være avansert, men let etter åpninger og muligheter når det passer seg.

En god indikator på at du har tid til en aktivitet er at du sitter og trykker på mobilen. Hva med noen tåhev mens du pusser tennene, venter på at hårkuren skal virke, står bakerst i den lange køen på butikken eller er litt tidlig ute når du skal hente ungene på trening? Du kan bli overrasket over hvor mange anledninger som byr seg når du blir observant på dem.

 

  1. Opparbeid deg gode søvnrutiner

Enkelt, tenker kanskje noen, men ikke for alle. Noen blir liggende med tankene og bekymringene når det nærmer seg leggetid. Andre har skeiet ut med døgnrytmen, er ikke trøtt eller har av andre grunner vondt for å sovne når man burde.

Her er noen generelle tips for å bedre søvnrutinene:

  • Vær regelmessig i mosjon, men avslutt minst tre timer før leggetid. Her kan økt aktivitet og antall skritt være gode hjelpere.
  • Unngå å sove på dagtid. Begrens eventuelle høneblunder til under 20 minutter.
  • Ikke opphold deg i sengen lenger enn forventet søvnlengde.
  • Unngå å bli eksponert for sterkt lys dersom du må opp om natten. Sørg ellers for mørke, ro og moderat temperatur på soverommet.
  • Unngå koffeinholdige drikker etter kl. 17. Alkohol kan føre til urolig søvn, det kan også være forstyrrende å være veldig mett eller sulten. Unngå mobil, nettbrett og tv på soverommet.

 

Det som er fint med disse tre vanene er at de også komplimenterer hverandre. Flere skritt kan gi overskudd til mer aktivitet, og vice versa. Mer bevegelse på dagtid kan gjøre det enklere å sovne om kvelden. Er du uthvilt er det også mer sannsynlig at du orker å være aktiv.

Og en siste påminnelse til slutt. Det tar cirka tre uker å etablere en ny vane. Deretter er fortsettelsen ren plankekjøring. Lykke til!

Kilder: Illustrert Vitenskap, tidsskriften Nature, Helsenorge
Foto: Shutterstock

Publisert august 27, 2019

2 kommentarer

  1. Hei, jeg er så enig med det som sies i artikkelen. Absolutt alle kan klare mye mere enn det de gjør i dag. Jeg tenker da på «vanlige» mennesker, ikke idrettsutøvere.
    Selv går jeg ihvertfall en time om dagen. Som pensjonist er dette noe av det viktigste en kan gjøre, tror jeg. Det gjelder å finne gleden ved å bevege seg ute, kjenne på luften, se på naturen og himmelen over seg, tenke
    gode tanker og mye mer. Etterhvert som kondisjonen bedres, kan en sette seg nye mål om både tid og distanse. En «billig» måte å øke kondisjonen på er å gå litt fortere i motbakker. Etter hvert kan en faktisk løpe i motbakker også. Dette gir stor selvtilfredsstillelse og god helsegevinst. God tur!

  2. «Tenke det, mene det, ville det med, men gjøre det – nei, det skjønner jeg ikke.» (Ibsensitatet er etter hukommelsen) Slik går det med 90 % av oss vanlig dødelige med en hemmelig drøm om å komme i brukbar form. For at aktiviteten skal bli et varig og regelmessig innslag må en forplikte seg overgår andre enn seg sjøl. Man trenger en medsøster eller -bror (helst flere) i noenlunde samme situasjon, gjøre ting sammen ut fra faste avtaler. For oss i Furusvingen ble løsningen treningsstudio to ganger i uka. Vi er 4-5 gamlinger med hver sin tur å kjøre. Dette har fungert i flere år. Så vil noen si at det er jo ingenting vi gjør på et treningsstudio som ikke kan utføres på eget stuegulv. Det er helt riktig, men det er ikke poenget, poenget er å GJØRE det, ref innledning. De resterende 10% med vilje av stål vil alltid vil alltid få ting gjort – uansett.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *