Sunn fruktdessert full av næring

Spyd med ferske bær og frukt på et skjærebrett
Fruktspyd er et godt alternativ til søtsaker, og er både kjapt og enkelt å lage. Det passer like godt i barnebursdag som en snack i hverdagen.

Frukt på spyd er kanskje en av de artigste og mest delikate måtene å spise frukt på, og ser imponerende lekker ut på bordet. Bli derfor ikke overrasket hvis det blir stor etterspørsel etter reprise – og heldigvis er det så enkelt å lage at du slipper å nøle.

 

Det meste av frukt egner seg, og i sesong kan du også velge norske råvarer. Det kan være eple, pære, bjørnebær, jordbær eller bringebær. Andre eksempler er kiwi, druer, jordbær, vannmelon, ananas og cantaloupe (oransje melon).

 

Urter som mynte, sitronmelisse eller basilikum kan også bidra til en interessant smakskombinasjon.

 

Les også: I denne frokostsmoothien er det kun én ingrediens som trengs å kuttes opp!

 

For å lage ti fruktspyd trenger du:

0,25 stk vannmelon, skjært i terninger

0,25 stk cantaloupe, skjært i terninger

0,25 stk ananas, skjært i biter

5 stk kiwi, delt i to eller tre

20 stk druer

10 jordbær

 

Her kan du selvsagt bytte ut frukt med deres favoritter eller det dere har for hånden.

 

Fremgangsmåten på fruktspyd er enkel:

  1. Kutt opp valgfri frukt i passe store biter. De bør ikke være så små at de knekker når de tres på spydet, og ikke for stor da det kan bli vanskelig å spise. 2 x 2 cm er et godt utgangspunkt.
  2. Tre frukt på spyd, og server.

 

Les også: Hvilken vitaminer gjør hva? Sjekk denne store oversikten som gir viktige svar om frukt og grønnsaker

 

Ved finere anledninger kan det være lurt å sette skåler på bordet, slik at man kan tre frukten ned i den og spise med gaffel, skje eller fingrene.

 

La gjerne barna bidra med å skjære opp frukt og lage spyd, så blir det gjerne enda gøyere både å spise og servere.

 

Les også: Kiwi og jordbær er rik på folat – sjekk hvorfor det er nyttig for deg som en gang kanskje vil ha barn

 

Tre gode grunner til å spise frukt daglig:

At frukt er sunt og rikt på vitaminer og antioksidanter er allmenn kunnskap. Det kan likevel være fint med en påminnelse om hvorfor frukt er et godt valg i hverdagen, og kan inngå som to porsjoner av de fem anbefalte porsjonene av frukt og grønt:

 

  • Mange typer frukt (og grønnsaker) har et høyt innhold av kostfiber, som er nyttig for vanlig fordøyelse og for å senke kolosterolet. Dette finnes for eksempel i bringebær, banan, eple, appelsin, tørket aprikos og rosiner.
  • Frukt er fettfattig og har ofte et høyt vanninnhold. Det har også lav energitetthet, noe som betyr at det er få kalorier sammenlignet med størrelsen sin, samtidig som det kan mette godt. For å forstå det bedre er nøtter et eksempel på motsatt side av skalaen og har en høy energitetthet – de små og full av næring, og er nyttig når du trenger rask energi.
  • Kalium spiller en rolle i nervesystemet, for muskelfunksjonen og et normalt blodtrykk. Mye kalium forsvinner fra grønnsaker under matlaging hvor det er i kontakt med kokende vann. Matvarer som kan spises rå er derfor en fordel for å dekke kroppens behov, og kan for eksempel være bananer, druer, solbær, rips, melon, kiwi og rabarbra.

 

Foto: Shutterstock

Kilder: Legehåndboks om energibehov og forbruk, NHI: Kostfiber, Legehåndboka om mineraler og sporstoffer

NO/NYP/0620/0108

Publisert juni 29, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.