Hvilke vitaminer gjør hva?

Får du i deg for lite av ett eller flere vitaminer kan det hende at du merker det på hud og helse. Her er en oversikt over hvilke vitaminer som gjør hva.

Som de fleste vet lages ikke vitaminer i kroppen, disse må derfor tilføyes via mat og drikke. Dersom du av ulike grunner har et ensidig eller usunt kosthold kan du på sikt risikere å få i deg for lite av noen vitaminer. Da hender det at kroppen sier ifra, men det er ikke alltid like enkelt å tolke hva du har behov for.

Her får du en liten oversikt som kanskje kan hjelpe deg å identifisere hva du trenger.

Les også: Ekte skjønnhet kommer innenfra – dette er vitaminene og mineralene som huden og håret ditt trenger

 

Slapp og sliten

Hvis du opplever at du er slapp og sliten kan det være at du trenger påfyll av vitamin C, B12 eller B6, som alle bidrar til normal energiomsetning. B12 og B6 bidrar også til å redusere tretthet og utmattelse, i tillegg til å bidra til nervesystemets normale funksjon. Disse kan du få i deg ved å spise for eksempel dette:

Vitamin C:

Papaya, nyper, kiwi, bær, urter og ulike typer kål har flere ganger høyere C-vitamininnhold enn for eksempel appelsin. Blomkål og brokkoli er også gode kilder, og bør jevnlig stå på middagsbordet.

Vitamin B12:

Kjøtt, fisk, sjømat, egg og melkeprodukter er alle gode B12-kilder, men lever – som blant annet finnes i leverpostei – er den råvaren med høyest innhold av B12. Veganere, vegetarianere eller andre som spiser lite eller ingen animalske produkt vil trenge et tilskudd for å få dekket dette behovet.

Vitamin B6:

Vitamin B6 finnes i små mengder i de fleste matvarer, men særlig i hvetekim og –kli, flere typer frø og nøtter, bønner og linser samt ulike kryddervarianter som estragon, pepper, paprika- og chilipulver. I tillegg finnes det i urter som rosmarin og basilikum.

Les også: Noen ting vet man ikke før man får det fortalt. Dette er tablettene du ikke må knuse

 

Dårlig hud og tidlige aldringstegn

Et sunt og velbalansert kosthold er viktig for å holde huden sunn. Ifølge amerikanske studier eldes man «penere» dersom man har tilfredsstillende inntak av vitamin C og A. Vitamin A spiller en rolle i celledelingsprosessen og bidrar til å opprettholde normal hud. Vitamin C bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for hudens normale funksjon.

Vitamin A:

Lever og ulike margarintyper er eksempler på matvarer med høyt innhold av vitamin A. Betakaroten, som er planteversjonen av vitamin A, finnes dessuten i de fleste typer frukt, bær og grønt, spesielt de fargerike typene.

Les også: Dette er trendmaten som også er bra for kroppen

 

Ofte syk

Om du blir utsatt for forkjølelse etter forkjølelse kan det hende at immunforsvaret trenger en boost. Vitamin A og C har betydning for immunsystemets normale funksjon. I likhet med vitamin C beskytter også vitamin E cellene mot oksidativt stress.

Vitamin E:

Det er små mengder vitamin E i de fleste matvarer, men egg, vegetabilske oljer og nøtter er rike på vitaminet.

Vitamin D:

Ettersom kroppen ikke får nok sollys i vinterhalvåret til å produsere vitamin D, anbefaler helsemyndighetene alle som ikke får nok fra kosten til å ta D-vitamintilskudd i denne perioden. Kostholdsundersøkelser i Norge viser at nesten ingen får i seg nok fra kosten, noe som betyr at de fleste av oss bør ta tilskudd.  Du kan også bidra til å fylle opp lagrene ved å spise mat som er rik på vitamin D, for eksempel fet fisk, fiskelever, smør og margarin.

 

Ønsker du å sikre det daglige inntaket av vitaminer? Nycoplus fører en rekke ulike kosttilskudd. Her kan du lese mer om Nycoplus Multi 200 tabletter.

 

Kilder: Matvaretabellen, Helsedirektoratet

Foto: Plainpicture

NO/NYP/0218/0014

Publisert januar 13, 2023

30 kommentarer

 1. Fått fra høyere makter om VitaePro og Collagen Forte (trosfrihet og ytringsfrihet):

  VitaePro var ikke særlig bra før, men nå er den meget bra. Collagen Forte som følger med VitaePro er neste like bra som Collagen Plus. Collagen Forte må ha mer Collagen for å bli like bra eller bedre. Det optimale er 1/6 mer Collagen. VitaePro: Vitamin D kan med fordel kuttes ut, bare «valgflesk». Egg bygger muskler. Kroppsbyggere bør spise 7 egg og fjerne kolesterol med alkohol. Prøv ingredienser fra egg i VitaePro i stedet med tanke på muskler. Prøv alt dette unntatt vitamin D? Egg er en fin kilde til protein, og inneholder i tillegg vitamin A, B, D, E og K. Egg er også rik på mineraler og inneholder både jern, kalsium, natrium, kalium magnesium, fosfor, sink og selen.

  Lectinect mage er helt i orden.

  Mvh

  Geir.

 2. Hei! Hva er kilden til D vitamin i Nycoplus multi? Lurer på i forhold til Nycoplus vegansk hvor d vitamin kommer fra alger. Er dette det som skiller dem når det kommer til å kalle den vegansk?

  1. Hei Maren. I Nycoplus Multi er kilden til d-vitamin ullfett, mens i den veganske varianten er det alger. Det er det som skiller de og gjør den veganske vegansk 🙂

  1. Hei Fabiola. Takk for tilbakemelding. Vi etterstreber alltid å ha minst mulig emballasje og luft i våre produkter.
   Dessverre er det flere årsaker til at noen av produktene er på markedet slik de er. Bakgrunnen for at ikke alle boksene er fylt like mye opp, er at det fins krav til lesbarhet (minimumsskrift på etikett) og krav til merking (hva som må stå på etiketten). På noen produkter vil vi derfor måtte ha halvfulle bokser for at etiketten skal bli stor nok til å oppfylle disse kravene. Det gjelder spesielt de produktene der selve tabletten ikke er så stor i størrelsen og derfor i utgangspunktet godt kunne vært i en mindre boks.

   Disse utfordringene er noe vi jobber med å få løst. Vi ser på endring av emballasjen til mer miljøvennlige alternativer samt ser på muligheten for å få økt antall tabletter i boksene. Før vi kan endre emballasjen må flere steg på plass, men vi jobber iherdig med saken.

   1. Hei. Dette er ikke svar på hvorfor ikke boksene er fylt helt opp. Det er ingen ting som hindrer dere i å fylle boksene/emballasjen helt opp.
    Hvis kravet er en hvis størrelse på boksene/emballasjen for å få med merking, burde det også være det som definere hvor mye som skal oppi boksen.
    Jeg betaler selvsagt mer for mer produkt i boksen. Det jeg ikke gjør er å kjøpe 70% luft.
    Det er uetisk å selg produkt med unødvendig mye plastembalasje.
    Ser virkelig ikke hvorfor dette er noe dere trenger å jobbe videre med når løsninger er så enkel som å fylle opp boksen?♻️?

    1. Hei, Emballasjen og krav til merking bør helt klart være en del av prosessen med å bestemme antall tabletter. I tillegg kommer blant annet produksjon, produksjonslinjer og andre produsenter som produserer samme sted. Det er altså flere faktorer som skal hensyns ta når før man kan endre antall tabletter i en boks. Forslaget ditt med å øke antall tabletter er en av mulighetene vi ser på. Vi ser også på andre gode løsninger som kan bidra positivt. Ha en fin helg 🙂

  1. Hei og takk for henvendelsen. Ingen av våre Nycoplus-kosttilskudd er testet på dyr.
   Utprøving av nye legemidler skjer normalt først på celler, deretter på dyr. Selv om selskapet som eier Nycoplus også selger legemidler, driver vi ikke med utvikling av disse selv. Vennlig hilsen Åse

  1. Hei Terje. Ja, Nycoplus Multi kan knuses, men tabletten er hard, så jeg anbefaler å bruke en tablettknuser. Flere av næringsstoffene kan ha en metallisk smak som kan være vanskelig å kamuflere. Dessuten vil litt av drasjeringen som er utenpå bli igjen som uknuselige flak. Vennlig hilsen Åse

  2. Hei igjen, Terje, Jeg kan også tilføye at det knuste pulveret løser seg dårlig i vann, men bedre i for eksempel grøt, yoghurt eller fruktmos. Vi har også en tyggetablett Nycoplus Multi Barn som også kan være aktuell for voksne, litt avhengig av behovet. Hilsen Åse

 3. Har brukt nyoplus multi i 10 år. Da jeg kjøpte ny pakke i går, så er ikke tablettene lenger hvite, men brunaktige. Stemmer det?

  1. Hei Hege. Ja, det stemmer at Nycoplus Multi har endret farge etter at vi fjernet fargestoffet titandioksid. Vennlig hilsen Åse

  1. Hei, Nycoplus Gravid, Nycoplus Mamma og flere andre Nycoplus-produkter har skiftet farge fordi vi har fjernet titandioksid i produktene våre. Innholdet ellers er det samme som før 🙂

  1. Hei,
   vi har tatt vekk titandioksid i blant annet Nycoplus Gravid, og derfor er tablettene nå hvite. Innholdet ellers er det samme 🙂

 4. Har Nyco plus multi endret farge på tablettene ? De pleide å være hvite men de jeg fikk i posten i dag var brune ish!🤷🏻‍♀️

  1. Hei,
   vi har tatt vekk titandioksid i blant annet Nycoplus Multi, og det gjør at tablettene nå er mer naturfarget enn før. Innholdet ellers er det samme 🙂

  1. Hei Karl! Nycoplus Calcium + vitamin D inneholder ingen ingredienser som står på dopinglisten, men vi utfører heller ikke spesielle sertifiseringer av hver batch.
   Vi vet at Olympiatoppens stipendutøvere ikke skal bruke kosttilskudd som ikke er sertifisert av HFL Sport Sciences kvalitetssikringssystem eller er en del av Olympiatoppens interne sortiment (hvor det skal være flere Nycoplus-tilskudd). Olympiatoppen presiserer at det kun er sertifiseringer fra dette systemet som godtas med henhold til risikovurdering og sertifisering.
   Eventuelt anbefaler vi å ta kontakt med Olympiatoppen for en oversikt over hvilke Nycoplus-produkter de går gode for.

   Vennlig hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte produkter

Nycoplus

Vegansk Multi

100 tabletter

Sikrer kroppens daglige inntak

Nycoplus

B12-vitamin

9 mcg - 100 tabletter

Bidrar til reduksjon av tretthet og utmattelse

Nycoplus

E-vitamin

30 mg - 120 kapsler

Beskytte cellene mot oksidativt stress

Nycoplus

B-kompleks tabletter

200 tabletter

B-vitamin