Hvordan takle en tung start på året

Januar er en måned som for mange inviterer til en ny start, men det er ikke nødvendigvis enkelt å finne motivasjon i mørketiden. Slik kan du gi deg selv en myk start på året.

Et nytt år er et fint tidspunkt å markere muligheten til en ny start. Dessverre er det ikke alltid like lett å komme i gang, særlig når det er mørkt og kaldt.

Den norske vinteren kan kanskje virke evig lang, og det kan være vrient å la seg inspirere til forbedring. Om vinteren er det ikke uvanlig å kjenne et økt behov for søvn og hvile, eller føle at energinivået er lavt. Men det er håp!

 

Her får du fem tips som hjelper deg gjennom vinterhalvåret:

 

  1. Rydd i tankene

Blir du stresset av tanken på at du har travle måneder på jobb i vente? Prøv å rydde i tankene når du har ledig tid – etter jobb, i helger og andre fridager. For mange er det tiltak man kan gjøre for å trives bedre i sin egen hverdag. Det kan være å sørge for tilstrekkelig søvn, ordentlig lunsj på jobb eller at man trenger å ta en prat med sin nærmeste leder om at man opplever stress. Sett deg også et ambisiøst eller faglig mål for året som du kan jobbe mot.

 

  1. Sett av tid til å lade batteriene

Det er viktig å høre på kroppen hvis man føler seg tappet for energi. Prioriter å bruk tid på ting som gjør deg i godt humør, enten det er å være med noen du er glad i, se en film på kino eller rett og slett legge deg tidlig når du er sliten. Prøv å få tilbragt litt tid utendørs i dagslys, beveg deg nok og spis sunt. Mosjon og trening har også en positiv effekt på både humør, energinivået og søvnen.

 

  1. Etabler en deilig morgenrutine

Når det er ekstra vanskelig å komme seg ut av sengen om morgenen, kan en morgenrutine gi en bedre start på dagen. Man er stort sett trøtt uansett når alarmen ringer, hvorfor ikke gjøre en innsats for å komme seg opp 20 minutter før og utrolig nok føle seg mer opplagt? Finn det som passer for deg – muligheten til å ta en varm dusj med radioen på, en god kopp kaffe eller simpelthen muligheten til å spise frokost ved frokostbordet.

 

  1. Prøv å endre én vane

Mange gir seg selv et løfte eller ti ved inngangen til det nye året. Noen av oss er kanskje litt for ambisiøse og setter for store eller for mange mål, og til slutt føles det hele uoppnåelig og man gir opp. Planlegg for suksess og fokuser på ett mål fremfor ti. Her kan du lese mer om hvordan du kan lykkes når du vil endre en vane – til det nye året, eller når som helst.

 

  1. Unngå vitaminunderskudd

Visste du at vi i vinterhalvåret ikke får i oss D-vitamin gjennom sola? Solstråler er vår viktigste kilde til vitamin D, og det er begrenset med matvarer som inneholder dette vitaminet. Det finnes hovedsakelig i fet fisk som laks og ørret, og er tilsatt i smør, margarin og en del meieri- og soyaprodukter.

Helsedirektoratet anbefaler derfor et tilskudd for alle som ikke får dekket kroppens behov gjennom kostholdet. Nycoplus D3-vitamin kjøpes på apotek og kommer i flere ulike styrker. Finn løsningen som passer for deg og tilpass rutinen slik at du dekker kroppens behov.

 

Kilder: Helsedirektoratet

Foto: Shutterstock

ID-nummer: NO/NYP/0120/0001

Publisert januar 9, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *