Streetfood du bør spise mer av

Det er ikke alltid like sunt å hoppe på en trend, men trendmat som poké, smoothie bowls og ramen kan du nyte opptil flere ganger i uken med god samvittighet.

Det skrives og snakkes mye om norske spisevaner og mattrender, men noen påstander bør tas med en klype salt. Det er nemlig sjeldent forsket på all «trendmat», derfor kan det være nyttig å være kritisk når det tilbys enkle løsninger og gode helsepåstander uten at det henvises til troverdige kilder.

Det er derimot forsket mye på vitaminer og mineraler, og vi vet hvordan disse påvirker kroppen. Vi kan ikke svare på helsepåstander tilknyttet rettene som nevnes i denne saken, men vitaminene og mineralene de inneholder kan vi si mye om. Her kommer en liten veiledning til gode valg i den store matjungelen!

 

Les også: Take-away er godt, men lite slår et hjemmelaget måltid – denne salatdressingen er full av næring!

 

Digg streetfood fra Kina til Island

Gatemat fra hele verden er mer tilgjengelig enn noen gang, og sushi er for lengst blitt hverdagskost for mange av oss. Sashimi og ramen fra det japanske kjøkken har også tatt oss med storm, og hvis du vil snuse på en moderne vri av kinesisk mattradisjon er steam buns, også kjent som bao, et fortreffelig valg.

Verden har altså aldri vært mindre – finn din favoritt blant latinamerikansk ceviche, thailandsk pad thai eller vietnamesisk bánh mì og phó.

 

Pokebowl med avokado og agurk.
Poke er mat fra Hawaii med gjenkjennelige smaker fra Asia, og er blant trendrettene du definitivt kan spise oftere!

 

Fermentering for fordøyelsen

Med kjennskap til ny mat kommer også nye måter å tilberede ingrediensene på. Ceviche er et godt eksempel, hvor rå fisk sitrusmarineres slik at den «kokes» uten å faktisk bruke varme. Smaken blir frisk og syrlig, og kan bli uforglemmelig dersom det gjøres rett.

Selv om fermentering kanskje ikke er det første som faller deg inn når du står ved kjøkkenbenken, er det en eldgammel konserveringsmetode og tradisjonsrik måte å lage mat som stadig er like aktuell. Koreansk kimchi og kombucha har gjort sitt inntog på norske matfat, og er å få tak i både på restauranter og kiosker med godt utvalg. Fermentert mat er konservert på naturlig vis, og når man spiser melkesyregjæret mat er en del av fordøyelsesarbeidet allerede gjort. Bakteriene bryter ned karbohydrater og proteiner, og gjør næringsstoffene mer tilgjengelig for oss.

 

Les også: Dette kan du tilsette i smoothie, vann- eller juiceglasset for å gjøre den næringsrik

 

Nycoplus Multi sammen med smoothie og blåbær
Nycoplus Multi er et godt alternativ dersom du ikke får dekket kroppens behov for næringsstoffer gjennom kosten. Produktet kjøpes på apotek.

 

Fermentert mat inneholder ofte vitamin K2, og basisen i kimchi består som oftest av kinakål som er spesielt rik på kalium og folat. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk og normal muskelfunksjon, mens folat blant annet bidrar til immunsystemets normale funksjon, og reduserer tretthet og utmattelse.

 

En middagsbowl utenom det vanlige

Bowls er morsommere enn en salat og sunnere enn mange andre fastfood-varianter. Ta for eksempel poké, eller pokébowl om du vil, som ganske enkelt kan bestå av rå laks, mango, avokado, edamamebønner, chili, sesamfrø og ponzusaus. Smaken er en fusjon mellom smakspaletten fra Hawaii, som er rettens opphavsland, og det japanske kjøkkenet. Denne enkle, men smakfulle retten kan du enkelt sette sammen etter egne preferanser, og gjerne med råvarer som du får tak i på din lokale dagligvarehandel.

Koreanske bibimbap er en annen variant av en bolle som du kan kose deg med ofte uten å bli mettet på smaken. Ordet betyr «blandet ris», og består som du sikkert gjettet av ris, et lettkokt utvalg av sesongens grønnsaker – eksempelvis agurk, sopp, tang, spinat og soyabønner, et rått eller stekt egg, og oppskåret kjøtt eller tofu.

 

Les også: Har du kuttet kjøttet? Her er en oversikt over vegan-vennlig kosttilskudd

 

Ikke minst har buddha-bowls, den vegetariske- og veganske grønnsaksskålen, etablert seg som det siste tilskuddet i bowl-familien. Du trenger slett ikke være hverken hippie eller veggis for å kose deg med en varmende bolle fylt med ovnsbakte grønnsaker og quinoa toppet med ristede frø og tahinidressing. Her er det ingenting som er feil – sett den sammen akkurat som du vil.

At disse rettene i hovedsakelig består av rene råvarer, som grønnsaker, ris og kjøtt eller fisk gjør dette til sunne og gode middagsvalg.

 

Sunn og smakfull smoothiebowl

Bowls er for fin og smart mat til å begrenses kun til middagen. Derfor finnes det selvsagt varianter som også passer godt til frokost, lunsj, kvelds – simpelthen når lysten skulle komme over deg. Smoothie bowls er ganske selvforklarende, og består altså av en base med tykk og fyldig smoothie laget av frukt, bær, grønnsaker, havregryn, yoghurt eller juice etter ønske. For å gjøre den ekstra lekker, toppes den med rader av ferske eller fryste bær, oppkuttet frukt, havregryn, frø og nøtter som gjør dette til et fullverdig måltid.

 

Smoothiebowles kan varieres i det uendelige, og er en enkel måte å få i seg frukt, bær og grønnsaker. I tillegg til å være en fryd for øyet er smoothie bowls en god kilde til viktige næringsstoffer. Helsedirektoratet anbefaler minst fem porsjoner av frukt, bær og grønnsaker hver dag, og en slik bolle kan gi deg flere enn bare én om dagen.

 

Açai bowl en variant av nettopp en slik bowl, som da skal ha dette superbæret som en av ingrediensene. Açai-bæret er egentlig på størrelse med en morell, men det selges ofte i pulverform på helsekostbutikker. Det røres da inn i smoothieblandingen før servering, eller drysses over på toppen. Bæret er rikt på vitamin A, som blant annet bidrar til å opprettholde normal hud, normalt syn og immunsystemets normale funksjon. Det inneholder også kalsium som bidrar til normal energiomsetning, muskelfunksjon, tenner og knokler.

En annen populær topping på bowles er chiafrø. De er rike på omega-3, kostfiber, kalsium, kalium og magnesium. Sistnevnte bidrar blant annet til normal energiomsetning og muskelfunksjon. Chiafrø kan brukes i alt fra salater til puddinger, brød og grøt. Chia fresca, også kalt isikate, er siste tilskudd på trendfronten, og er en drikk basert på nettopp chiafrø, sitrusjuice, honning og vann. Siden frøene sveller flere ganger sin egen størrelse blir væsken fyldig, og både smaker og metter godt.

 

Lurer du på om du og familien får i dere nok vitaminer og mineraler? Her får du en oversikt over hvilke næringsstoffer man trenger i ulike faser av livet.  

 

Foto: Istock

Kilder: Matvaretabellen, Helsedirektoratet

C-APROM/NO/NYP/0891

Publisert februar 2, 2022

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *