Slik kan du bidra til god hjertehelse hos mennene i ditt liv

Mange menn venter for lenge med å gå til legen. Da er det desto viktigere å gjøre det man kan for å forebygge og sørge for god helse.

Kjærester, partnere, ektefeller og fedre er for de fleste noen av de viktigste relasjonene i livet. Derfor vil du gjerne passe på dem og sørge for at de er i livet ditt så lenge som mulig.

Menn som er i parforhold har derfor en fordel om de er sammen med noen som kan minne dem på å kjenne etter hvordan kroppen har det og oppmuntre til en sunn livsstil.

 

Tiltak for en sunn livsstil

Veien til en sunn livsstil er ikke et «quick fix», men det finnes flere tiltak tilpasset hverdagen som man kan gjøre sammen.

Nasjonalforening for folkehelsen har flere konkrete råd til hvordan man kan ta vare på hjertehelsen og forebygge sykdom:

 • Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter daglig.
 • Spis variert – mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk.
 • Begrens inntaket av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
 • Vær måteholden med alkohol.
 • Stump røyken for godt.
 • Ha kontroll på kolesterol og blodtrykk.

 

Spis deg til bedre helse

Det er ingen hemmelighet at det er mye god helse i sunn mat. Fisk er en stjerneingrediens i denne sammenhengen, men det er mange som spiser lite eller ingen fisk, enten fordi de ikke liker det, vet hvordan de skal lage det eller simpelthen fordi de foretrekker noe annet.

Les også: Er menn mer opptatt av helse og kosthold enn mange tror?

 

Fet fisk, som laks og ørret, er gode kilder til omega-3.
Når de voksne spiser og lever sunt, gjør ofte barna det samme. Ved å ta vare på helsen er man også gode forbilder for husets minste. Sunn mat er viktig for en frisk kropp, og det kan bli en velsmakende opplevelse hvis du serverer den på rett måte. Prøv for eksempel bakt laks servert med hjertesalat, quinoa og gulrot, toppet med gresskarkjerner og olivenolje.

 

EPA og DHA er omega-3-fettsyrer som bidrar til hjertets normale funksjon. De finnes både i fet fisk som laks og ørret, og som tilskudd. To kapsler av Nycoplus Omega-3 Basic dekker kroppens daglige behov.

Omega-3 Basic kjøpes på apotek.

 

Det finnes med andre ord gode grunner til å sørge for at kroppen får i seg EPA og DHA på den ene eller andre måten. Hvis du er usikker på om du spiser nok fisk, kan du gjøre en enkel test: i løpet av én måned skriver du ned på mobilen hver gang du spiser fet fisk, for eksempel laks eller makrell, og mager fisk, som torsk, sei eller hyse. Hvis det er færre enn 6-8 fiskemiddager bør dere vurderer et tilskudd.

 

Ta problemet på alvor

Dersom du har en mann i livet ditt som utsetter legebesøket, uansett grunn, er dette noe som bør tas på alvor. Dette kan du gjøre for å hjelpe dem til å ta vare på egen helse, og ikke minst dra til legen når det er behov:

 • Legg vekt på at hans helse betyr noe for andre, og at du vil ha ham ved god helse så lenge som mulig.
 • Ta ham på alvor når han er syk.
 • Ikke press ham til å snakke mer enn han selv ønsker, og still åpne spørsmål. Vær konkret og rasjonell.
 • Anbefal ham å ta en legesjekk – særlig dersom han røyker, er overvektig, er fysisk inaktiv eller har nær slekt med hjerte- og karsykdommer.
 • Lag felles avtaler om daglig fysisk aktivitet.

 

Kilder: Nhi.no, Nasjonalforeningen.no

Foto: Shutterstock

ID-nummer: NO/NYP/1119/0141

Publisert februar 20, 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *