Disse tilskuddene bør du ha hjemme

Kvinne holder opp en åpen matboks. Frokostbord med mat i bakgrunnen.
Hvilke vitaminer og mineraler nettopp din familie trenger avhenger av kosthold og spisevaner. Ulik alder og fase i livet gir ulike behov. Finn tilskuddene som passer med deres livsfase.

Det aller viktigste du kan gjøre for å gi kroppen det den trenger er et variert kosthold som sørger for jevn tilførsel av alle de viktige vitaminene, mineralene og næringsstoffene. I tillegg er det avgjørende med nok søvn og å være i fysisk aktivitet.

Barn og unge som er i vekst har andre behov enn  voksne. Det samme gjelder for eldre familiemedlemmer, som man gjerne også følger opp med jevne mellomrom. Her er en oversikt over hva de ulike aldersgruppene bør få dekket behovet for:

 

Spedbarn

Fra fire ukers alder anbefales spedbarn tran eller vitamin D-dråper på grunn av lite vitamin D i morsmelk, lavt inntak av annen kost som inneholder vitaminet, samt at de ikke får tilstrekkelig mengde via sollys. Spedbarn med ikke vestlig-bakgrunn er særlig utsatt for lav vitamin D-status.

D-vitamin er noe svært mange sliter med å få i seg nok av, ikke bare her til lands, men over hele verden. En viktig kilde til vitamin D er sollys, og bruk av solkrem og tildekking av kroppen er blant det som hindrer solens effekt på kroppen. Babyer holdes unna sola fordi huden er ekstra sart. Derfor kan de risikere å ikke få dekket kroppens behov for vitamin D, som er nødvendig for vekst og utvikling av skjelettet og vedlikehold av normale muskelfunksjoner.

 

Barn

Barn er forskjellige, men mange kan ha et for lite variert kosthold. Det kan ta tid å venne seg til ulike smaker. Dersom du mistenker at barnet ditt ikke får i seg viktige vitaminer og mineraler gjennom kosten, kan det være lurt å gi tilskudd.  Her er en oversikt over vanlige matvarer som sikrer inntaket for alle aldersgrupper:

Jern får vi særlig gjennom kjøtt, innmat, egg og grove kornprodukter. Magnesium er det nøtter og frø, poteter, grønnsaker og grove kornprodukter som sørger for. C-vitamin er det mye av i en rekke frukt og grønnsaker som appelsiner, paprika, nyper, bær, kiwi, grønnkål og solbær. B-vitaminer får vi i oss gjennom blant annet kjøtt, fisk, egg, innmat, grove kornprodukter, meieriprodukter, nøtter og grønnsaker. Jod får vi hovedsakelig fra sjømat og hvit fisk, hovedkilden til kalsium er melke- og meieriprodukter, og omega-3 er det mest av i fet fisk.

For å sikre inntaket av de ulike næringsstoffene, kan Nycoplus Multi Barn med 13 vitaminer og 8 mineraler være et ypperlig valg. Da kan dere fokusere på en sunt og variert kosthold, uten å bekymre dere om spisesituasjonene går i stå i perioder. Dette tilskuddet inneholder ikke kalsium og omega-3, så det kan være behov for det ved siden av hvis inntaket av fet fisk og melk- og melkeprodukter er lavt.

 

Ungdom

Ungdom kan ha noen av de samme utfordringene som barn, men i mindre grad. De fleste blir flinkere til å spise variert med årene, men det kan være vanskelig å få denne aldersgruppen til å spise nok fisk og grønnsaker, så ekstra tilskudd av omega-3 og vitaminer kan være aktuelt. I tillegg utvikler jentene menstruasjon og vil med det få et økt behov for jern.

Les også: Dette er lurt å ha i skapet hvis du har en ungdom i hus

Hvis du vil føle deg trygg på at ungdommen får i seg det den trenger i en viktig utviklingsfase i livet, kan Nycoplus Multi være det smarte tilskuddet som inneholder det meste. Det kan også trygt kombineres med omega-3 og kalsium som ikke er i dette tilskuddet.

 

Voksne

En annen sammensatt gruppe er voksne. Noen kvinner og menn har et sunt og balansert kosthold, mens andre trenger tilskudd for å få i seg det kroppen har behov for. Voksne kvinner kan i likhet med unge jenter trenge jern, og kalsium i kombinasjon med D-vitamin kan bidra til å begrense tap av benmineral.

 

Eldre og syke

Noen kan ha ekstra utfordringer med å få i seg det kroppen trenger, som eldre og syke, rett og slett på grunn av sviktende appetitt. Blant annet er det ikke alle som klarer å få dekket behovet for vitamin D. Eldre over 75 år anbefales faktisk dobbelt så mye vitamin D som resten av befolkningen. Er du eller noen du kjenner i en slik situasjon, kan tilskudd av viktige vitaminer og mineraler være nødvendig for å sikre inntaket.

Fra 11 år er Nycoplus Omega-3 Multi et komplett tilskudd som sikrer kroppens daglige inntak av viktige vitaminer, mineraler og høykonsentrert omega-3. Ved økt behov for vitamin D kan dette kombineres med Nycoplus D3 Vitamin. For individuell rådføring kan du få hjelp av lege eller på apoteket, hvor alle Nycoplus-produkter selges.

 

Kilder: Mat og måltider for spedbarn, Helsedirektoratet 2016, Helsedirektoratet: Rapport: Behov for tiltak for å sikre god vitamin D-status i Norge?, 2018, Matvaretabellen

Foto: Shutterstock

NO/NYP/1019/0127

Publisert januar 3, 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *