Hva er magnesium bra for?

Mann og kvinne på løpetur i skogen
«Mestermineralet» magnesium bidrar til mer enn hele 300 prosesser i kroppen, og knyttes blant annet til trening og søvn.

Magnesium er et livsviktig grunnstoff som lagres i beinstruktur, muskler og celler. Totalt har vi om lag 19 gram i kroppen. 

 

Mineralet er viktig for blant annet:

 • Å redusere tretthet og utmattelse 
 • Å bidra til normal muskelfunksjon 
 • Å bidra til å opprettholde normale tenner 
 • Energiomsetningen 
 • Celledeling 
 • Stoffskiftet 

 

Magnesium og trening 

Hvis du trener mye, eller er mye i bevegelse, er magnesium sentralt både under og etter aktivitet. Magnesium bidrar til normal muskelfunksjon. Mineralet er viktig for elektrolyttbalansen, som også påvirker musklene og væskebalansen i kroppen. Mineralet er også viktig for energiomsetning, og å redusere tretthet og utmattelse, noe som kan være viktig for treningsøkten. Magnesium skilles blant annet ut fra kroppen gjennom svette, og bør fylles på etter treningsøktene.  

 

Magnesium og søvn 

«Mestermineralet» er ikke bare viktig for fysisk aktivitet, men også for at kroppen vår skal fungere optimalt i hverdagen. At magnesium bidrar til elektrolyttbalansen og normal muskelfunksjon, er med på at mange bruker tilskudd av mineralet mot lette muskelkramper og urolige ben. Dette kan for mange gi bedre søvn og redusere tretthet og utmattelse.  

 

Hvor mye magnesium trenger vi? 

Behovet vårt for magnesium øker med alderen. Barns behov varierer mellom 170-250 mg og voksne menn over 18 år bør få i seg 350 mg. Kvinner, inkludert gravide og ammende, bør få i seg 300 mg daglig.  

Ifølge inntaksberegninger basert på landsomfattende kostholdsundersøkelser i Norge, har om lag 25 % av voksne i Norge et inntak av magnesium under anbefalingene, og så mange som circa 70 % av 13-åringer hadde et magnesiuminntak under anbefalingene. Med de nyeste næringsstoffanbefalingene fra Helsedirektoratet har anbefalt daglig inntak økt, så vi skal i tillegg få i oss enda mer enn tidligere.  

 

Mat med magnesium 

Magnesium er det sjette mest vanlige grunnstoffet på jorda, og utgjør omtrent tre prosent av jordskorpen. Planter tar opp mineralet fra jorden, og vi mennesker kan få behovet dekket fra planter gjennom kosten. Paranøtter, mandler og cashewnøtter, linfrø, solsikkefrø, hvetekli, kakaopulver, villris, banan og quinoa er noen matvarer som er rike på magnesium. 

 

Er du usikker på om du får i deg nok magnesium? Da kan et tilskudd være en god løsning. Nycoplus Magnesium 350 mg inneholder magnesiumforbindelsene magnesiumoksid og magnesiumsitrat.  

 

 

Kilder 

https://www.periodesystemet.no/grunnstoffer/magnesium/ 

VKM Report 2016: 15, Risk assessment of magnesium in food supplements. 

– Helsedirektoratet 2023. Referanseverdier for energi og næringsstoffer. 

 

ID: NO-NYPL-2400053

Publisert april 17, 2024

Én kommentar

 1. Hei og hå. Jeg bare lurer på hvorfor du ikke nevner at magnesium er viktig for å bevare skjeletthelsa?

  «Magnesium er et mineral som spiller en viktig rolle for å opprettholde sunne bein. Det bidrar til økt bentetthet og bidrar til å forhindre utbruddet av osteoporose. De fleste får ikke i seg nok magnesium i kosten, spesielt hvis de spiser store mengder bearbeidet mat der mye av magnesiumet er fjernet.
  Siden magnesium jobber tett sammen med kalsium, er det viktig å ha et passende forhold mellom begge mineralene for at de skal være effektive. En god tommelfingerregel er et forhold mellom kalsium og magnesium på 2:1. For eksempel, hvis du tar 1000mg kalsium, bør du også ta 500mg magnesium.»
  Kilde: https://www.healthcentral.com/condition/osteoporosis/osteoporosis-calcium-magnesium

  Teksten er fra en popularisert artikkel, men det finnes da masse forskning som forklarer denne mekanikken med fremmedord?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *