Blir dere ikke gravide? Få eksperttipsene her

Bilde av gynekolog og fertilitetslege ved Aleris, Caroline Becker.
Alder, fysiske omstendigheter og livsstil er faktorer som påvirker sjansen for å bli gravid. Her får du fertilitetslegens beste råd for dere som lengter etter en positiv graviditetstest.

Du kan stort sett unngå graviditet hvis man ønsker det, men hva gjør du dersom du ønsker barn, men ikke klarer å bli gravid? 1 av 8 par har utfordringer med å få barn. Er det noe du selv kan gjøre for å oppnå den ønskede graviditeten?

Fertilitetslege og gynekolog Caroline Becker har siden 2014 jobbet med par og enslige som sliter med å bli gravide. For unge par som har sluttet med prevensjon og har sex ved eggløsning, har hun i første omgang ett råd:

– Behold roen litt. Hvis man er ung og har god tid så er det ingen grunn til å gå til gynekolog før det har gått cirka ett års tid. I løpet av den tiden vil 80 prosent av parene som prøver, bli gravide, sier Becker.

Lytt her: Kan orgasme sende sædceller i feil retning? Fertilitetslegen og klinisk ernæringsfysiologen knuser graviditetsmyter i denne podcastepisoden av Friskere Viten

Klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen skyter inn et viktige ernæringsgrep du må ta når du prøver å bli gravid:

– Det er kjempeviktig at kvinnen har dekket kroppens behov for folat eller folsyre før hun blir gravid. Dette bidrar til å redusere risikoen for nevralrørsdefekter, sier Andresen.

Les også: Derfor er folat viktig allerede før du blir gravid

 

De vanligste grunnene til at du ikke blir gravid

Becker forklarer de vanligste årsakene til at graviditeten uteblir:

– Fertilitet henger ofte sammen med kvinnens alder, og når man runder 35 år reduseres eggkvaliteten.

De tre andre hovedgrunnene er:

  • tette eggledere hos kvinnen
  • muskelknuter hos kvinnen
  • redusert sædkvalitet hos mannen

Det kan også være en blanding av disse eller ukjente årsaker. Hun anbefaler at dersom du har prøvd ett år uten hell, kan du oppsøke en fertilitetslege for å undersøke om noen av de overnevnte kan være årsaken.

– Dette gjelder særlig hvis man ønsker seg flere barn da både det å bli gravid og bære frem barnet tar den tiden det tar, og man ikke vil vente for lenge, sier fertilitetseksperten.

Nycoplus Gravid er et komplett kosttilskudd som kan brukes av alle kvinner, også før du blir gravid. Dette produktet sikrer blant annet kroppens behov for folsyre, som er viktig de første 12 ukene av svangerskapet.

 

Eksperttipsene for å bli gravid på egenhånd

Det er naturlig å bli litt utålmodig mens du venter på en positiv test, og på nettet flommer det over av gode og mindre gode tips og råd til hvordan du øker sjansene for graviditet.

Her er fertilitetslegens dokumenterte eksperttips:

  • Kartlegg syklusen din nøyaktig. Du kan gjerne bruke eggløsningstest.
  • Vekt kan være avgjørende. Både undervekt, overvekt og fedme fører til hormonendringer som kan ha negativ effekt på fertiliteten. For hver kroppsmasseindeks du går opp, reduseres sjansen for graviditet. Hvis du er overvektig, kan det å gå ned bare noen kilo (5-10 prosent av totalvekten) hjelpe.
  • Ta grep for å redusere stress.
  • Menn kan gjerne ha sædavgang cirka annenhver dag.
  • Ta en sædprøve.

Hun understreker også at selv om det ikke blir full pott ved de første prøveforsøkene, er det ingen grunn for uro:

– Helt i starten bør man beholde roen litt, for selv om man er frisk og rask begge to, og man hopper i sengen på riktig tidspunkt så er det bare 1 av 4 som blir gravid. Så vi må også være litt tålmodig, sier Becker optimistisk.

Hør mer: Caroline Becker knuser graviditetsmyter og forteller ekspertrådene hun vanligvis gir pasienter som sliter med å bli gravid i denne episoden av Friskere Viten

 

ID-nummer: NO-NYPL-2300021

Publisert april 14, 2023

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *