Derfor er jod spesielt viktig for gravide

Jod bidrar til barns normale vekst og er derfor svært viktig å få i seg nok av under graviditet. Slik sikrer du inntaket.

I Norge har deg blitt et økt fokus på viktigheten av jod under graviditeten, og det med god grunn. Mange av oss vet hverken hva dette næringsstoffet er eller hva det gjør med kroppen, og tidligere har det også vært underkommunisert hvor viktig det er for en god start på livet. Norske helsemyndigheter anbefaler gravide å innta en noe større mengde enn ikke-gravide:

 

Helsedirektoratets anbefalinger når det kommer til jod i ulike livsfaser:

Ungdom og voksne: 150 µg/dag

Gravide: 175 µg/dag

Ammende: 200 µg/dag

 

Gravide har likevel gjennomgående lavere inntak enn anbefalt i de nordiske landene, og 25 prosent av norske gravide har et totalt jodinntak på under 100 µg daglig. Det er derfor en sjanse for at man ikke får i seg nok dersom man ikke sikrer inntaket gjennom kostholdet. Gravide som får i seg mindre enn 6 desiliter melk/yoghurt daglig og ikke spiser hvit saltvannsfisk regelmessig anbefales et tilskudd. For gravide som spiser lite eller ingen hvit saltvannsfisk og samtidig har et lavere daglig inntak enn 8 dl kumelk/yoghurt anbefales også tilskudd.

 

Les også: Folkehelseinstituttet kartla gravides kosthold. Dette var det de fikk i seg for lite av

 

Hva er egentlig jod, og hvorfor er det så viktig?

Jod er et grunnstoff som har viktig funksjoner i kroppen. Ettersom man kun trenger små mengder daglig, kalles det et sporelement. Jod bidrar til normal:

  • Vekst hos barn
  • Energiomsetning
  • Kognitiv funksjon
  • Opprettholdelse av huden
  • Produksjon av skjoldkjertelhormoner og normal funksjon av skjoldkjertelen

Oppsummert kan man si at det bidrar til at hormoner påvirker funksjonsnivået i så og si alle kroppens celler, også hos barnet i magen.

 

Gode kilder til jod

60-80 prosent av jodinntaket i Norge kommer fra melk og meieriprodukter. En annen viktig kilde til jod er mager fisk, som torsk og sei, og det er også noe jod i egg. I Norge bidrar bordsalt tilsatt jod lite, både fordi nivået av berikning er så lavt og også fordi det meste av saltet vi får i oss er fra bearbeidede matvarer uten beriket salt.

 

Får du i deg nok jod?

Denne rapporten viser at jodinntaket i den norske befolkningen stort sett ligger innenfor anbefalte grenser. De som er spesielt utsatt for å ikke få i seg tilstrekkelige mengder jod er unge jenter med et lavt inntak av meieriprodukter, i tillegg til gravide og ammende, da sistnevnte har et økt behov for jod.

For å forhindre forstyrrelser i barnets utvikling i magen er det viktig å ta på alvor at man må sikre inntaket av jod, samt andre viktige næringsstoffer som folat, D-vitamin, jern og kalsium.

 

Les også: Ikke lyst på barn nå, men kanskje i fremtiden? Da bør du sørge for å spise mat som inneholder folat

 

Nycoplus Gravid og Nycoplus Mamma kjøpes på apotek.

 

Nycoplus Gravid er spesialtilpasset med vitaminer, mineraler og omega-3-fettsyrer, i tillegg til å sikre dagsbehovet for både folsyre og jod. Kosttilskuddet er laktose- og glutenfritt, og inneholder ikke sitrus.

 

Foto: Shutterstock

Kilder: Legehåndboka, Helsenorge, Helsedirektoratet

NO/NYP/0320/0035

Publisert mars 24, 2020

2 kommentarer

    1. Hei! Dagsbehovet for jod er 150 mikrogram for en 14-åring. For eksempel inneholder Nycoplus Multi denne mengden jod. Hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *