Halvparten av alle graviditeter er ikke planlagt – derfor bør du spise folat

Et par som lager mat sammen
Ikke alle har hørt om ryggmargsbrokk eller vet hvordan de kan redusere risikoen for nettopp dette under svangerskapet. Dette er viktig at du vet hvis du kan bli gravid.

Som vi alle vet, kan en graviditet skje ganske plutselig – og kanskje raskere enn planlagt, selv om dere var forsiktig og hadde tenkt på alt. Da gjelder det å være forberedt.

Siden 1998 har ernæringsmyndighetene i Norge anbefalt kvinner som planlegger graviditet eller kan bli gravide, å ta et tilskudd av folat (folsyre) på 400 mikrogram (µg) daglig2. Dette er fordi flere studier har vist at daglig inntak av folattilskudd før og under de tre første månedene av svangerskapet gir redusert risiko av nevralrørsdefekter.

Derfor er det viktig at du dekker kroppens behov allerede før graviditet, og i månedene etter unnfangelse. Den gunstige virkningen oppnås ved ekstra tilskudd av 400 µg folsyre per dag i minst én måned før og tre måneder etter befruktning. I tillegg anbefales et variert kosthold rikt på folat.

 

Les også: Ta folat og jod under graviditet

 

folsyre
Nycoplus Folsyre er anbefalt alle som kan bli gravid, også dem som ikke planlegger å bli det. Dette er for å redusere risikoen for nevralrørsdefekt hos barnet i magen dersom man skulle bli gravid ved et uhell. Produktet kjøpes på apotek.

 

Hva er ryggmargsbrokk eller nevralrørsdefekt2?

Ryggmargsdefekt, eller nevralrørsdefekt, er en gruppe medfødte tilstander som skyldes manglende lukking av strukturene omkring ryggmargen.

Feilen oppstår svært tidlig i fosterlivet, før nevralrøret lukker seg. Hos det ferdig utviklede fosteret vil resultatet bli en unormal utvikling av ryggmargen og sentralnervesystemet, og/eller at deler av en eller flere ryggvirvler mangler, slik at ryggmargen blir liggende mer eller mindre åpen og ubeskyttet.

Faktaboks2:

  • Nevralrøret lukkes omtrent 30 dager etter befruktning, det vil si kanskje allerede to uker etter uteblitt menstruasjon og første mulige positive graviditetstest.
  • Det finnes flere ulike varianter av en slik defekt, og blant disse er ryggmargsbrokk forholdsvis vanlig.
  • I Norge påvises nevralrørsdefekt i cirka 70 svangerskap hvert år3. Det vil si mer enn ett tilfelle i uken. Forekomsten kan halveres hvis alle kvinner hadde tatt folat tidlig nok.
  • Grunner til at ryggmargsbrokk kan oppstå er blant annet lavt nivå av B-vitaminet folat, diabetes og fedme hos mor. Familiehistorie med slektninger med ryggmargsbrokk er en av de sterkeste faktorene.

Grunnen til at det er viktig å ta et tilskudd så lenge man er i fertil alder og kan bli gravid, er at det kan være for sent å starte med tilskudd av folsyre når man oppdager at man er gravid, eller etter første svangerskapskontroll. Denne finner vanligvis sted i 8.-10. svangerskapsuke.

Nycoplus Gravid kjøpes på apotek
Har du en babydrøm og prøver å bli gravid? Nycoplus Gravid er et komplett kosttilskudd som kan brukes av alle voksne også før man er gravid. Dette produktet inneholder også folsyre slik at dette behovet dekkes.

 

Slik dekker du kroppens behov for folat

Folat, som også betegnes som vitamin B9, folsyre, folacin og folinsyre, er ett av de åtte vannløselige B-vitaminene. Grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, spesielt grønne grønnsaker som brokkoli, grønnkål, spinat og rosenkål, inneholder mye folat.

Hør podcasten Friskere Viten: Lyst på barn? Myter og ekspertråd om det å bli gravid

Dog viser forskning at det er vanskelig å få i seg nok folat gjennom kosten. Dermed bør alle kvinner som planlegger å bli gravide eller som vet de er det tidligst mulig starte med tilskudd av folat. Nycoplus Folsyre er en enkel måte å sikre seg det daglige inntaket av folat, og du finner produktet på apotek.

Huskeregelen er enkel: Én tablett daglig, minst én måned før planlagt graviditet og frem til 12. svangerskapsuke. Siden det vanlige dagsbehovet for alle kvinner i fertil alder og gravide er 400 µg, er det uansett lurt å fortsette med tilskudd også etter første trimester, siden få får nok fra kosten alene. 

 

 

Kilder:
1. https://www.helsedirektoratet.no/om-oss/organisasjon/rad-og-utvalg/nasjonalt-rad-for-ernaering/Helsemessige%20gevinster%20av%20økt%20folatinntak%20IS-1181.pdf
2. Norsk helseinformatikk: Ryggmargsbrokk og nevralrørsdefekter
3. NEL: Norsk elektronisk legehåndbok: Nevralrørsdefekt

Foto: Shutterstock

ID.nr: NO-NYPL-2300006

Publisert januar 20, 2023

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *