Halvparten av alle graviditeter er ikke planlagt – derfor bør du spise folat

Mange har kanskje fundert på om de vil bli gravid og få barn en dag. Kanskje ikke akkurat nå, men en gang i fremtiden. Da er det noen næringsstoffer du bør vurdere å dekke kroppens behov for allerede nå.

Det er fint, spennende og kanskje litt skremmende å tenke på at man en dag skal få sine egne barn, som man skal finne navn til, bære på armen, trøste og leke med. Noen har kanskje allerede avgjort at fremtiden skal bestå av både ett og to barn, mens andre tenker at dette er noe som finner sted lenger inn i voksenlivet.

Men så skjer det plutselig – kanskje raskere enn planlagt, selv om dere var forsiktig og hadde tenkt på alt.

Faktisk så mange som halvparten av alle graviditeter er uplanlagt. Og når situasjonen først har oppstått får man naturlig nok tusenvis av tanker og spørsmål i hodet. Om man har fått dekket kroppens behov for folat er sannsynligvis ikke det første man tenker på, men det er en viktig grunn til hvorfor man bør være sikker på svaret på det spørsmålet.

 

Reduser risikoen for ryggmargsbrokk

Siden 1998 har ernæringsmyndighetene i Norge anbefalt kvinner som planlegger graviditet, og som kan bli gravide, å ta et tilskudd av folat på 400 mikrogram (µg) daglig.

Dette er fordi flere studier har entydig vist at daglig inntak av folattilskudd før og under de tre første månedene av svangerskapet gir redusert risiko av nevralrørsdefekter. Derfor er det viktig at du dekker kroppens behov allerede før graviditet, og i månedene etter unnfangelse. Den gunstige virkningen oppnås ved ekstra tilskudd av 400 µg folat per dag i minst én måned før og tre måneder etter befruktning. I tillegg anbefales et variert kosthold rikt på folat.

 

Dette er nevralrørsdefekt:

Nevralrøret lukkes omtrent 30 dager etter befruktning, det vil si kanskje allerede to uker etter uteblitt menstruasjon og første mulige positive graviditetstest.

Nevralrørsdefekt er en gruppe medfødte tilstander som skyldes manglende lukking av strukturene omkring ryggmargen. Feilen oppstår svært tidlig i fosterlivet, før nevralrøret lukker seg.

Hos det ferdig utviklede fosteret kan denne misdannelsen resultere i unormal utvikling av ryggmargen og sentralnervesystemet, og/eller at deler av en eller flere ryggvirvler mangler, slik at ryggmargen blir liggende mer eller mindre åpen og ubeskyttet.

Det finnes flere ulike varianter av en slik defekt, og blant disse er ryggmargsbrokk forholdsvis vanlig.

 

Hvert år er om lag 60 kvinner gravide med barn med ryggmargsbrokk eller en annen alvorlig nevralrørsdefekt. Selv om antall barn som fødes levende med nevralrørsdefekt synker, er forekomsten, inkludert senaborter, dessverre som før.

Det er likevel viktig å ta et tilskudd så lenge man er i fertil alder og kan bli gravid, da det er for sent å starte med folattilskudd når man oppdager at man er gravid eller etter første svangerskapskontroll, som vanligvis finner sted i 8.-10. svangerskapsuke.

Forpakning Nycoplus Folsyre
Folsyre er anbefalt dersom du planlegger graviditet eller er i første trimester, og kan også kjøpes som et eget produkt på apotek.

 

Slik dekker du kroppens behov for folsyre

Selv om mangel på folat er relativt uvanlig, er anbefalingen om tilskudd i forbindelse med graviditet fortsatt gjeldende. Folat, som er det samme som folsyre eller vitamin B9, finnes i en rekke matvarer, blant annet spinat brokkoli, grønne bladgrønnsaker, appelsin, kornprodukter og innmat fra dyr. Likevel anbefales det at alle i fertil alder tar tilskudd av folsyre. Nycoplus Folsyre 400 µg dekker kroppens daglige behov for kvinner i fruktbar alder.

Nycoplus Gravid kjøpes på apotek
Nycoplus Gravid er et komplett kosttilskudd som kan brukes av alle voksne også før man er gravid. Dette produktet inneholder også folsyre slik at dette behovet dekkes.

Nycoplus Gravid er et annet smart alternativ som du trygt kan ta både før og under en graviditet – planlagt eller ei, som inneholder viktige vitaminer – inkludert kroppens behov for folat, mineraler og omega-3 i passelige mengder for deg som er eller kan bli gravid.

 

 

Kilder:
1. Norsk helseinformatikk: Ryggmargsbrokk og nevralrørsdefekter
2. NEL: Norsk elektronisk legehåndbok: Nevralrørsdefekt
3. NEL: Norsk elektronisk legehåndbok: Folat og graviditet

Foto: Shutterstock

NO/NYP/0919/0110

Publisert september 19, 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.