Gode råd til deg som prøver å bli gravid

Gode råd til par som ønsker å bli gravide
For unge, friske par er sjansen i utgangspunktet stor for å bli gravid, særlig med litt planlegging og innsats – i dette inngår selvsagt mye sex på riktig tidspunkt. Hvis dere allerede har prøvd en stund uten hell, finnes det nyttige grep å ta.

Å ønske seg barn og bestemme seg for å få det, er et godt sted å være i livet. Livet er fullt av håp, drømmer og forventninger for fremtiden, og mange vil gjerne at det skal skje med en gang.

 

For noen er det fort gjort å bli gravid. Faktisk anslås at kanskje så mange som halvparten av alle graviditeter er ikke er planlagte. For andre blir det en mer krevende prosess, ikke minst dersom forsøkene blir forgjeves.

 

Dersom du er under 30 år anbefales det å ta kontakt med lege dersom dere har prøvd i 1-1,5 år uten hell1. For deg som er over 30 år, eller av andre grunner mistenker at det er en grunn til at dere ikke blir gravid, for eksempel at du sjeldent har menstruasjon, er det ikke grunn til å vente så lenge før dere ber om råd.

 

Dersom du ikke allerede gjør det, anbefales det for kvinnen å ta tilskudd av folat for å forebygge ryggmargsbrokk og andre nevralrørsdefekter hos barnet i magen.

 

Nycoplus Gravid er et tilskudd spesialutviklet for gravide og dem som planlegger å bli gravid. Ved daglig inntak sikrer du også inntaket av den anbefalte mengden folat.
Nycoplus Gravid er et tilskudd spesialutviklet for gravide og dem som planlegger å bli gravid. Ved daglig inntak sikrer du også inntaket av den anbefalte mengden folat.

 

Flere studier har entydig vist at daglig inntak av folat- eller folsyretilskudd før og under de tre første månedene av svangerskapet gir redusert risiko for nevralrørsdefekter og ryggmargsbrokk. Derfor er det viktig at man har dekket kroppens behov allerede før unnfangelse.

 

Dersom du ønsker å sikre kroppens behovet for folat, kan det være nyttig å vite at Nycoplus Gravid kan også benyttes av deg som ennå ikke har blitt gravid. Det finnes også et produkt kun bestående av folsyre, Nycoplus Folsyre. Begge disse kjøpes på apotek.

 

Her kan du lese mer om hvorfor folat er viktig for normal utvikling av barnet i magen

 

Hvor lang tid tar det vanligvis å bli gravid hvis man forsøker?

I løpet av en 1 måned: 1 av 4 lykkes med å bli gravid den første måneden de prøver.

I løpet av 3 måneder: 60 prosent lykkes i løpet av tre måneder.

Innen 12 måneder: 80-85 prosent blir gravide innen ett år.

Innen 24 måneder: 90-95 prosent lykkes i å bli gravid i løpet av to år.

 

Gode råd til deg som ønsker å bli gravid:

  • Du må selvsagt slutte med prevensjon. Vit også at friske par som vil ha barn, kan ikke ha for mye sex.
  • En sunn vekt, jevnlig trening, lite stress og et sunt og variert kosthold er gode vaner som kan hjelpe på fruktbarheten.
  • Du må ha samleie når du har eggløsning. Eggløsning er rundt 14 dager før neste menstruasjon. Dersom dere har sex jevnlig i denne perioden, for eksempel rundt 2-3 ganger i uken, vil det sannsynligvis kunne klaffe.
  • Under eggløsning har egget cirka 24 timer på seg til å smelte sammen med en sædcelle. Sædceller kan overleve i livmoren og egglederne i 2-3 dager. Det vil derfor være en fordel hvis du skaper deg oversikt rundt menstruasjon, bruk gjerne en kalender hvor du krysser av. Det finnes mange gode apper du også kan bruke, blant annet «Clue». Det finnes også eggløsningstester som kjøpes på apotek.

 

Visste du at…

Myten om at menn må «spare på sæden» for å bli gravid, bare er overtro? Det finnes heller ingen grep du kan ta for å påvirke hvilket kjønn barnet får, selv om det finnes mange kjerringråd som sier noe om dette.

 

Andre faktorer som kan påvirke eggløsningen:

  • Undervekt, overdreven trening og uheldige spisemønster.
  • Røyking, inntak av alkohol og narkotika, samt andre medisiner. Dette gjelder også for naturmedisiner. Rådfør deg med lege dersom du er usikker.
  • Alder. Etter fylte 35 år er risikoen for komplikasjoner ved svangerskap og fødsel høyere.

 

Nycoplus Mamma kan følge deg videre når barnet endelig er kommet.
Nycoplus Mamma kan følge deg videre når barnet endelig er kommet.

 

 

Hvis du skulle være fornøyd etter å ha brukt Nycoplus Gravid under svangerskapet, kan det være en god nyhet at du kan fortsette med et lignende produkt i tiden etterpå.

Nycoplus Mamma sikrer kroppens daglige inntak av omega-3, vitaminer og mineraler for nybakte mødre og ammende, og anbefales gjennom hele ammeperioden.

 

 

Foto: Istock

Kilder: Legehåndboka om hvordan man øker sjansen for å bli gravid, Legehåndboka om ryggmargsbrokk

C-APROM/NO/NYP/0010

Publisert februar 22, 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *