Beriket mat er matvarer som er tilsatt stoffer utover det som naturlig finnes i produktet. Dette kan være vitaminer, mineraler, aminosyrer og andre bioaktive stoffer. Norske produkter kan for eksempel være tilsatt vitamin D, C og B12, melkesyrebakterier, kalsium, omega-3, folsyre eller jod.
Hvorfor blir mat tilsatt næringsstoffer?
I Norge blir enkelte matvarer tilsatt stoffer som har ernæringsmessig eller fysiologisk effekt. Matberiking er forbudt i Norge om ikke Mattilsynet først har gitt produsenten tillatelse. Dette skyldes at norske helsemyndigheter mener et sammensatt og variert kosthold som regel vil inneholde næringsstoffene kroppen har behov for.
Sveitserne var først ut
På 1920-tallet slet sveitserne med å få i seg nok jod. For å forebygge helseutfordringen beriket de bordsaltet med jod. USA fulgte like etter. I samme tidsrom var flere land også plaget av ernæringsrelaterte tilstander som anemi og skjørbuk, men fremskritt i den teknologiske utviklingen gjorde det mulig å berike matvarer med spesifikke næringsstoffer for å takle helseutfordringene.
Trenger vi beriket mat?
Et sunt og variert kosthold gir i de fleste tilfeller nok næringsstoffer. Men for noen kan det likevel bli for lite. Vurdert opp mot Helsedirektoratets kostråd og anbefalinger spiser vi nordmenn for lite grønnsaker, frukt, bær, grove kornvarer og fisk. I følge Norkost 3-undersøkelsen får både menn og kvinner mellom 18 og 70 år i seg en lavere mengde D-vitamin og folat enn anbefalt.
I global sammenheng har cirka to milliarder mennesker et kosthold med utilstrekkelig innhold av vitaminer og mineraler.
Hva slags mat blir tilsatt næringsstoffer?
I Norge er noe salt beriket med jod. Pastiller og drops kan være tilsatt C-vitamin. Enkelte typer lettmelk og smør er tilsatt D-vitamin. Noen typer yoghurt og brød er tilsatt omega-3, og prim kan være tilsatt jern. Dessverre må du spise ganske mye av disse produktene for å få i deg den anbefalte daglige mengden av vitaminene og mineralene de er tilsatt. Meierismør og margarin tilsatt D-vitamin inneholder tilstrekkelig med vitamin D, målt opp mot daglig anbefalt inntak, men man spiser svært sjelden 100 gram smør daglig. Det samme gjelder salt tilsatt jod.
Produkt | Vitamin / mineral | Mengde pr. 100 g vare | Anbefalt daglig inntak (kvinner 31-60 år) | Så mye må du få i deg for å dekke dagsbehovet |
Tinemelk® Lettmelk 0,5 % fett | D-vitamin | 0,4 µg | 10 µg | 2,5 liter (12,5 glass á 2 dl) |
TINE Meierismør | D-vitamin | 10 µg | 10 µg | 100 gram |
Melange margarin | D-vitamin | 10 µg | 10 µg | 100 gram |
Vitamin Well Reload (vitaminvann) |
D-vitamin
Folsyre |
0,44 µg
8 µg |
10 µg
300 µg |
ca. 2,5 liter (5 flasker)
ca. 4 liter (8 flasker) |
Jozo Fint Salt Med Jod | Jod | 500 µg | 150 µg | ca. 30 gram (1,5 ss) |
Halls ass. sitrussmak med vitamin C (pastiller) | C-vitamin | 50 mg
(16 mg pr pastill) |
75 mg | ca. 5 pastiller |
Alpro Soya eller Mandeldrikk Original | Kalsium
Vitamin D Vitamin B12 |
120 mg
0,75µg 0,38µg |
800 mg 10 µg2 µg |
ca. 7 dl ca. 14 dlca. 6 dl |
Alle tall er hentet fra produsentenes egne nettsider, og fra Helsedirektoratets oversikt over næringsstoffanbefalinger.
Kosttilskudd gir deg bedre kontroll
Sett ut fra tabellen ovenfor er du faktisk nødt til å få i deg 100 gram smør eller 2,5 liter melk for å få i deg anbefalt daglig mengde D-vitamin. Det er mye mer enn de fleste bør eller klarer å få i seg i løpet av en dag. Mattilsynet mener det er lettere å forholde seg til kosttilskudd, enn fortløpende å måtte beregne næringstilskuddet i alt man spiser. Har du behov for ekstra vitaminer eller mineraler kan det heller være hensiktsmessig å ta et kosttilskudd.
Nycoplus fører en rekke ulike kosttilskudd. Blant annet Nycoplus Multi som sikrer kroppens daglige inntak av viktige 13 vitaminer og 9 mineraler. Nycoplus fører også D-vitamin-tilskudd i styrker fra 10 µg opp til 80 µg.
Får du i deg nok kalsium?
Om du ikke drikker vanlig melk, men holder deg til plantedrikk som soyadrikk og mandeldrikk bør du velge en beriket variant. Innholdet av kalsium og vitamin B12 er like bra som vanlig melk, men de færrest tilsatt jod.
Kilder:
NHI
Helsedirektoratet
Helsedirektoratets oversikt over næringsstoffanbefalinger
Foto: Scanpix
ID: NO/NYP/0618/0046