Nå gjelder nye maksgrenser for jern, sink og vitamin E

Nye maksgrenser gjør at særlig barn kan trenge ekstra tilskudd for å dekke dagsbehovet.

Fra 5. januar 2024 trådte endringer av maksgrenser i Kosttilskuddsforskriften i kraft. De nye maksgrensene for jern og sink i kosttilskudd, gjør at multivitaminmineral for barn ikke lenger inneholder dagsbehovet. For de aller fleste vil ikke dette ha noen praktisk betydning. Personer, og spesielt barn, som ikke har et variert kosthold, vil derimot kunne trenge ekstra tilskudd av jern og sink utover det som finnes i et multivitaminmineral.  

 

Hvordan settes maksgrenser for vitaminer og mineraler? 

Maksgrensene er satt ut fra hva som er trygt å få i seg av kosttilskudd alene, og inkluderer ikke mat og drikke. Fra tidligere finnes maksgrenser for vitamin D, magnesium, kalsium, folsyre og vitamin C. De nye maksgrensene for jern, sink og vitamin E følger de samme aldersgruppene som før, nemlig småbarn (fra 1 år opptil 3 år), barn (fra 3 år opptil 11 år), unge (fra 11 år og opptil 18 år) og voksne fra 18 år. 

 

Nå dekker ikke lenger multivitaminmineraler dagsbehovet 

Maksgrensene for hvor mye jern og sink som er lovlig i kosttilskudd til barn er nå lavere enn det som er anbefalt dagsbehov. Dette gjør at Nycoplus Multi Barn, både tyggetabletten og brusetabletten, ikke lenger vil inneholde dagsbehovet for jern og sink. For de andre multiproduktene med 11-årsgrense, vil det fortsatt være samme mengde jern som før. Derimot vil mengden sink bli redusert til 5 mg, som er litt under anbefalt dagsbehov for barn over 11 år og voksne. 

I Kosttilskuddforskriften er det også fastsatt spesifikke krav om merking, som sikrer at sårbare aldersgrupper får informasjon om at de skal unngå doser som er for høye. For kosttilskudd til barn i aldersgruppen 1-11 år er merkekravet følgende, dersom mengder opptil eller tilsvarende den maksimale døgndosen er brukt: «Må bare brukes ved behov for ekstra jern/sink, etter råd fra helsepersonell».  

 

Råvarer med mye sink og jern: kylling, rødt kjøtt, linser, bønner og andre belgfrukter.

 

Disse Nycoplus-produktene påvirkes av de nye maksgrensene 

Endringene i Kosttilskuddforskriften gjør at det etter 5. januar 2024 ikke er lov til å produsere produkter med innhold som er over de nye maksgrensene. Leverandører har likevel lov til å selge ut produkter på lager. Kosttilskuddforskriften gjelder alle leverandører av kosttilskudd i Norge, uansett hvor produktene selges. Nycoplus-produktene dette gjelder vil bli oppdatert fortløpende: 

 

Endret innhold: 

 • Nycoplus Sink 25 mg 
 • Nycoplus Vitamin E 300 mg 
 • Nycoplus Omega-3 Multi 
 • Nycoplus Multi 
 • Nycoplus Multi uten A, D og K 
 • Nycoplus Multi Barn – tyggetablett 
 • Nycoplus Multi Barn – brusetablett

 

Endret dosering/aldersgruppe: 

 • Nycoplus Jerndråper 
 • Nycoplus Jern 20 mg 
 • Nycoplus Gravid 
 • Nycoplus Mamma 

 

Utgår etter hvert som lageret tømmes: 

 • Nycoplus Multi Vegansk 
 • Nycoplus Jern 27 mg  

 

ID-nummer: NO-NYPL-2400013

Publisert januar 26, 2024

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi gjør oppmerksom på at denne siden
er kun beregnet for helsepersonell.

Er du helsepersonell?