Er naturlig alltid best? 

Det hevdes ofte at naturlige vitaminer og mineraler er bedre enn syntetisk framstilte. Men er det egentlig slik?

Ofte forbinder vi det som er naturlig med sunnere og bedre enn det som er syntetisk, og tenker dermed automatisk at det som utvinnes fra naturlige kilder, tas bedre opp i kroppen. Dette er en myte.  Det er riktig at noen forbindelser tas lettere opp enn andre, men det har ingen sammenheng med om kilden er naturlig eller ikke.

 

Vil ikke vitaminer fra mat virke best?

– Det er det samme prinsippet som gjelder når vi sammenlikner mat og tilskudd som når vi setter naturlige og syntetiske vitaminer opp mot hverandre. Det er ingen automatikk i at det er bedre opptak fra den ene eller andre kilden. Som jeg også nevner i videoen under her, er for eksempel folsyre fra tilskudd et eksempel der opptaket er bedre enn fra folat i mat. Det samme gjelder vitamin B12 som krever magesyre hvis det er bundet til mat, men ikke når det forekommer fritt B12 i tilskudd. Toverdig jern fra en del  jerntilskudd krever ikke C-vitamin for å blir tatt opp slik som det treverdige jernet som finnes i grønne grønnsaker og fullkornsprodukter. Det er altså riktig at noen forbindelser tas lettere opp enn andre, men det påvirkes av mange faktorer og det er ingen automatikk i at det er bedre fra mat eller tilskudd, forklarer klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef for Nycoplus, Åse Andresen.

Når det kommer til mineraler, utvinnes disse fra naturen, og vil være såkalt «naturlige», i motsetning til vitaminer som vil være både naturlig og syntetisk framstilt.

 

Hvordan kan syntetisk være en fordel?

– I noen tilfeller vil de syntetiske variantene av vitaminer være mer konsentrerte, slik at man trenger mindre mengde enn den versjonen som finnes i mat. For deg betyr dette at du trenger færre vitaminpiller eller at tabletten blir mindre, noe som kan være viktige faktorer for å få i seg nok av næringsstoffene, sier Andresen.

I tillegg kan syntetisk framstilling være både mindre ressurskrevende og billigere enn å utvinne fra naturlige kilder. Når en syntetisk framstilling ikke går på bekostning av kvaliteten, vil det gi fordeler for deg som forbruker.

– C-vitamin er blant vitaminene som oftest framstilles syntetisk. Bakgrunnen er at det er svært ressurskrevende å utvinne C-vitamin fra rike kilder som appelsiner og nyper. Det vil ikke være noen forskjell på om C-vitamin er utvunnet fra mat eller syntetisk. Man finner akkurat den samme kjemiske strukturen i begge deler, sier Andresen.

 

Hvordan kontrolleres dette?

I Norge er det en egen forskrift som regulerer hvilke forbindelser vi kan tilsette i kosttilskudd. Denne forskriften gjelder både syntetiske og såkalte naturlige varianter.

– Det viktigste er altså ikke om vitaminene og mineralene er naturlige eller ikke. Det som er viktig er at du får i deg de næringsstoffene du har bruk for, understreker Åse Andresen.

 

Foto: Shutterstock

Kilder:
-Drevon og Blomhoff, Mat og medisin, 6 utgave
-Kosttilskuddforskriften

 

NO/NYP/0517/0059

Publisert juni 8, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *