Nycopro laktase

Laktase for deg som ikke tåler laktose
Nycopro Laktase gjør hverdagen enklere for dem som ikke tåler laktose i melk og melkeprodukter, og tabletten tas samtidig med måltider som inneholder laktose. Nycopro Laktase forbedrer laktosenedbrytningen og bidrar til at personer som ikke tåler laktose kan spise «vanlig» mat.

Laktose er det samme som melkesukker, og melk og meieriprodukter inneholder naturlig laktose, ifølge Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Når vi inntar melk og meieriprodukter, havner laktosen og de andre næringsstoffene fra meieriproduktene i tynntarmen. Normalt fordøyes laktose i tynntarmen ved at det spaltes i to, til glukose og galaktose. Denne spaltingen skjer nettopp ved hjelp av enzymet laktase.

 

Redusert aktivitet av laktaseenzym

Aktiviteten til laktaseenzymene i tynntarmen kan være redusert av ulike årsaker. Ved redusert laktaseaktivitet er ikke kapasiteten god nok til at enzymene klarer å fordøye all laktosen vi får i oss, spesielt når vi inntar store mengder på en gang. Når ikke tynntarmen har kapasitet til å fordøye all laktosen, vil noe av laktosen bevege seg ufordøyd videre til tykktarmen. Da kan laktase tabletter være løsningen.

Nycopro Laktase i en pocket utgave – lommeformat. På den måten håper vi hverdagen for de som ikke tåler laktose kan bli enklere.

 

Symptomer

Ufordøyd laktose i tykktarmen kan gi ulike symptomer. De vanligste er mageknip, oppblåst mage og løs avføring. Dette er ikke farlig, men kan være ubehagelig og gå utover livskvaliteten. Merk at disse symptomene lett kan forveksles med symptomer på andre matallergier og -intoleranser, eller ulike sykdommer og tilstander i tarmen.

Spesielt kan symptomene forveksles med melkeallergi, som er en allergisk reaksjon på melkeproteinet – ikke laktosen. Det er viktig å skille mellom laktose, altså melkesukker, og melkeprotein. Personer med melkeallergi reagerer på melkeprotein, ikke laktose, og må derfor utelate all melk og alle meieriprodukter.

De som ikke tåler laktose, tåler imidlertid melkeprotein og kan dermed bruke melk og meieriprodukter med ingen eller lite laktose som for eksempel harde oster og laktosefri melk. Symptomene på melkeallergi er dessuten som regel hudutslett, pustevansker eller forstoppelse, ikke mageknip, oppblåsthet og løs avføring.

Det er alltid viktig å oppsøke lege og få en riktig diagnose dersom man har symptomer fra mage-tarm.

 

2-3 prosent har dårlig evne til å fordøye laktose i Norge 

De aller fleste barn i verden har evnen til å fordøye laktose, og det er mye laktose i morsmelk. I mange land avtar denne evnen ved 3-5-årsalderen. I Norge har cirka 2-3 prosent av befolkningen en medfødt dårlig evne til å fordøye laktose. På verdensbasis er det 70 prosent som ikke tåler laktose, og spesielt utsatt er personer fra Asia, Afrika og Sør-Europa.

Enkelte sliter med å bryte ned laktose av sekundære grunner, for eksempel diverse tilstander i tarmen – som alvorlige tarmsykdommer og cøliaki.

 

Nycopro Laktase Pocket kan kjøpes i apotek. Foto: Nycopro

 

Nycopro Laktase

Én tablett Nycopro Laktase tas samtidig med alle måltider som inneholder laktose, og bidrar dermed til at personer som ikke tåler laktose kan spise «vanlig» mat.

Toleransen for laktose varierer fra person til person, så det kan være behov for å justere dosen som følge av individuelle behov for tilskudd av laktase og inntak av måltider som inneholder laktose.

 

Fordeler ved Nycopro Laktase 

Utvalget av laktosefrie og laktosereduserte meieriprodukter har økt de siste årene, men det finnes ikke alltid gode alternativer. For det første kreves det en del planlegging av innkjøp, og for det andre kan det oppleves som utfordrende i sosiale sammenhenger å spise annerledes enn andre.

Når man er på middag hos venner, det er kakefest på jobben eller man får lyst på en softis en varm sommerdag, kan det være fint å kunne være litt spontan og hjelpe fordøyelsen av laktose ved å ta laktaseenzymer som Nycopro Laktase.

 

Finnes i apotek

Én pakke Nycopro Laktase inneholder 60 tabletter, og én tablett inneholder 4500 FCC-enheter med laktaseenzym (Food Chemicals Codex). Tablettene inneholder ikke gluten, gelatin, laktose eller sitrus, og er fri for animalske ingredienser.

Laktase tablettene kan benyttes fra tre års alder, og kan svelges hele eller knuses og blandes i maten – sammen med måltider som inneholder laktose. Nycopro Laktase finner du på apoteket.

Du kan sjekke innholdet av laktose i kosten eller i ulike matvarer med laktosekalkulatoren fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

NO/NYO/1119/0018

Publisert august 20, 2020

7 kommentarer

  1. Kjempe bra dette, men har en 10 åring som glemmer å ta til måltidene når jeg ikke er til stede, kjøper derfor i Sverige laktase som varer i 12 timer tas en rabelett hver dag?er det mulig å få tak i dette i Norge også

      1. Xylaktas, ca 150 kr. Jeg er veldig fornøyd med de, da jeg kun trenger å ta en tablett om dagen. Skal jeg i selskap på kvelden og spise is eller lignende med mye laktose, trenger jeg en tablett ekstra.

    1. Hei Christian! En laktasetablett etter at laktosen allerede har nådd tynntarmen og skapt problemer vil ikke ha noen effekt dessverre. Derfor er det viktig å ta den rett før eller i starten av måltidet. Hilsen Åse

    1. Hei Ida! Siden toleransen for laktose er individuell, kan doseringen variere fra person til person, men en tommelfingerregel er at 4500 FCC fordøyer rundt 20 g laktose. Vennlig hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Relaterte produkter

Nycopro

Laktase Pocket

40 tabletter

For de som ikke tåler laktose

Nycopro

Laktase

60 tabletter

For de som ikke tåler laktose