Nycopro Laktase pocketutgave til de som ikke tåler laktose

Laktase for deg som ikke tåler laktose
Mange har vansker med å bryte ned laktose. Da kan tilskudd av laktase gjøre det mulig å innta laktoseholdig mat og drikke, uten at man blir dårlig etterpå.

Hvordan vet en om man ikke tåler laktose?

Personer som tåler for eksempel harde oster, som vanlig gulost, men som reagerer på brunost, vanlig melk og is, bør mistenke at de har vanskeligheter med å fordøye laktose. De fleste reagerer på laktose i løpet av kort tid etter inntak. For å avdekke dette anbefales et kostforsøk i samarbeid med for eksempel en klinisk ernæringsfysiolog, gjerne sammen med en såkalt pusteprøve eller blodprøve etter laktosebelastning. Utslag på en gentest kan kun si noe om man er disponert for å ikke tåle laktose, ikke om man faktisk ikke tåler det.

Er det forskjell mellom melkeprotein og laktose?

Det er viktig å skille mellom laktose, altså melkesukker, og melkeprotein. Personer med melkeallergi reagerer på melkeprotein, ikke laktose, og må derfor utelate all melk og alle meieriprodukter. De som ikke tåler laktose, tåler imidlertid melkeprotein og kan dermed bruke melk og meieriprodukter med ingen eller lite laktose, som for eksempel harde oster og laktosefri melk.

Hvor mye laktose kan tolereres av personer som sliter med nedbrytning av laktose?

Mengden laktose som kan tolereres varierer fra person til person, men mange tåler opp til 12 gram laktose om dagen hvis dette fordeles utover dagen.  Dette tilsvarer for eksempel ett glass melk og ett yoghurtbeger til sammen. Laktosen tåles ofte bedre sammen med annen mat, siden næringsopptaket og fordøyelsen da går saktere.

Til sammenligning gir et vanlig norsk kosthold ca. 20-25 gram laktose daglig. Sjekk gjerne innholdet av laktose i kosten eller i ulike matvarer med Opplysningskontoret for Meieriprodukters laktosekalkulator www.melk.no/laktosekalkulator.

Når bør man velge laktase og hvor mye bør man ta?

Utvalget av laktosefrie og laktosereduserte meieriprodukter har økt de siste årene, men det finnes ikke alltid gode alternativer. Det skal også en del planlegging til å kjøpe inn de rette næringsmidlene. Spesielt i sosiale sammenhenger som på middag hos venner, kakefest på jobb, en softis på sommeren med barna eller ost- og vinkveld med venninner, kan det være greit å kunne være spontan og hjelpe fordøyelsen av laktose ved å ta laktaseenzymer som Nycopro Laktase.

Siden toleransen for laktose er individuell, kan doseringen variere fra person til person, men en tommelfingerregel er at 4500 FCC fordøyer rundt 20 g laktose. For de fleste vil derfor en tablett Nycopro Laktase være nok til ett laktoseholdig måltid, men det kan være behov for å justere dosen på grunn av individuelle behov for tilskudd av laktase, og inntak av måltider som inneholder laktose. Det er viktig å se på laktoseinnholdet per porsjon som drikkes/spises fremfor laktoseinnhold per 100 gram.

På nettsiden melk.no finnes det en større oversikt som kan være til god hjelp for å finne de kildene med mest laktose, som melk, brunost, mange typer yoghurt og melkebaserte desserter.

Laktoseinnholdet per porsjon i noen meieriprodukter
Produkt Laktoseinnhold/porsjon
2 dl melk 4,8-9 g
2 dl syrnet melk 5,2-5 g
2 dl laktoseredusert 0,06 g
Et lite beger yoghurt 3,9-9,3 g
100 g (6 spiseskjeer) Cottage cheese 1,5-4,7 g
En porsjon fløteis á 75 g 4,8 g
2 dl laktosefri melk <0,02 g
En spiseskje rømme 0,5-0,8 g
En porsjon meierismør 0,06-0,12 g
To skiver gulost (20 g) <0,01 g
En porsjon smøreost (15 g) <0,01 g
To skiver brunost (15 g) 5,6-7,0 g
En porsjon prim (15 g) 5,7-6 g
25 g melkesjokolade 3,1 g

 

Referanser
Astma- og allergiforbundet www.naaf.no/subsites/matallergi/kostrad-ved-allergi/laktoseintoleranse

Opplysningskontoret for Meieriprodukter www.melk.no/laktoseintoleranse og www.melk.no/laktosekalkulator

NO/NYP/0420/0052

Publisert april 10, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi gjør oppmerksom på at denne siden
er kun beregnet for helsepersonell.

Er du helsepersonell?