Dette er de fem beste kildene til kolin

Hvorfor trenger vi kolin, og i hvilke matvarer finner vi det “nye” næringsstoffet?

Kolin er et vitaminlignende stoff som er viktig for en god leverhelse. Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av kolin på 400 mg for voksne kvinner og menn.  

Hovedkilder til dette næringsstoffet i det nordiske kostholdet er animalske matvarer. Selv om kornvarer inneholder lite kolin, spiser vi såpass mye at dette også bidrar en del. Om du starter dagen med en solid frokost med egg, melkeprodukter og brødskiver med leverpostei eller laksepålegg, og spiser laks eller storfekjøtt til middag, er du godt på vei til å få dekket dagsbehovet.  

 

Les også: Tre ting du bør vite om det «nye» næringsstoffet kolin 

 

Disse matvarene har mest kolin 

Kolin er foreløpig ikke i den norske Matvaretabellen. Basert på den kanadiske matvaretabellen er dette de fem beste matvarekildene til kolin per porsjon:  

  1. Stekt lever fra storfe (523 mg kolin per 125 g) 
  2. Stekt storfekjøtt (208 mg kolin per 195 g) 
  3. Stekt laks (170 mg kolin per 150 g) 
  4. Stekt lammekjøtt (151 mg kolin per 150 g) 
  5. Kokt egg (147 mg kolin per 1 stort egg) 

 

Andre gode kilder til kolin er torsk, svin, kylling og enkelte melkeprodukter. 

  

Kosttilskuddet kolin på kjøkkenbenk med vannglass og tabletter

Nycoplus Kolin 82,5 mg er tilgjengelig i ditt apotek.

 

Det er generelt lite kolin i plantebaserte matvarer. Samtidig anbefaler de nordiske og norske kostrådene å spise et hovedsakelig plantebasert kosthold og begrense inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt. Nordiske kostholdsundersøkelser viser at mange i befolkningen får i seg mindre enn anbefalt. Hvis du tror du får i deg for lite kolin fra kostholdet, kan tilskuddet Nycoplus Kolin være et godt alternativ.    

  

Kolininnhold i matvarer

Næringsmiddel  Porsjon  Kolin (mg) 
Drikke       
Soyadrikk  1 glass á 200 ml  58 
Lettmelk   1 glass á 200 ml  35 
Kjøtt og fjørfe       
Lever, storfe, stekt  125 g  523 
Storfe (ulike deler, stekt)  195 g  208 
Lam (ulike deler, stekt)  150 g  151 
Svin (ulike deler, stekt)  150 g  138 
Kylling (ulike deler, stekt)  150 g  135 
Fisk og sjømat       
Laks, stekt  150 g  170 
Musling, hermetisk  75 g (ca 1 dl)  81 
Sild, sursild  25 g (per brødskive)  26 
Alaskatorsk (pollock)  150 g  138 
Røkelaks  75 g (3 skiver)  67 
Tunfisk, hermetisk i vann, avrent  1 spiseskje á 14 g  4 
Egg       
Egg, kokt  1 stort  147 
Belgvekster       
Hvite bønner (Haricot), kokt  90 g (ca 1 dl)   40 
Linser, kokt  100 g (ca 1 dl)   32 
Soyabønner, kokt  90 g (ca 1 dl)  43 
Grønne erter  60 g (ca 1 dl)  18 
Refried beans  100 g (ca 1 dl)  21 
Peanøtter  60 g (ca 1 dl)  39 
Frukt og grønnsaker       
Rosenkål  8 stk á 12 g  39 
Brokkoli  100 g  40 
Shitake-sopp  100 g  37 
Blomkål  100 g  39 
Hodekål  100 g  20 
Klementin  1 stk á 70 g  10 
Kiwi  1 stk á 75 g  6 
Gulrøtter  1 stk á 80 g  7 
Eple  1 stk á 125 g  4 
Potet, rå  1 stk á 55 g  7 
Kornvarer og frø       
Brød, grovt  1 skive á 50 g  16 
Hvetekim  1 spiseskje á 5 g  9 
Quinoa, kokt  1 porsjon á 185 g  42 
Ris, kokt brun/hvit  160 g   15/3 
Pitabrød grovt/fint  1 stk 75 g  20/11 
Solsikkefrø  1 spiseskje á 8 g  4 
Meieriprodukter       
Yoghurt   1 beger á 125 g  19 
Gulost  2 skiver á 10 g  3 
Cottage cheese  1 spiseskje á 16 g  3 

 

Kilder:  

Referanseverdier for energi og næringsstoffer 2023
– Obeid R. og Karlsson T. Choline – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023. Food and nutrition research 2023.
Canadian Nutrient File (CNF)

 

ID: NO-NYPL-2400046 

Publisert mars 19, 2024

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *