Derfor bør du bruke mer chili i maten

Grunnen er kanskje ikke den du tror. Det er verken fordi den øker forbrenningen eller er full av vitamin-C, men for å redusere inntaket ditt av noe annet.

Mange har vært vitne til ulike typer «chili-styrkeprøver», og ikke minst mang en het diskusjon om hvilken chili som er sterkest, hvordan du bør spise den, og alt den er – og ikke er.

Derfor starter vi på begynnelsen. Visste du at chili betegnes som en frukt, selv om mange tenker på den som en grønnsak? Chilipepper er en felles samlebetegnelse på frukten som, ikke overraskende, tilhører samme plantefamilie som paprikaen, men som på tross av sine likheter i utseendet er mye sterkere på smak. Den brukes derfor på litt andre måter enn sin søte fetter.

All chili er først grønn, mens noen senere modnes til rød, rødgule eller gul farge. Den har sin opprinnelse i Sør-Amerika, men i dag dyrkes den verden rundt. Den er faktisk så populær at den spises av over 60 prosent av verdensbefolkningen hver dag, enten i sin naturlige form eller tørket som krydder.

Hvor sterk kan en chili bli?

Det finnes over 200 ulike sorter chili med varierende styrke, og typene som brukes mest her til lands kalles spansk pepper, jalapeño og habanero.

I chili finner vi stoffet capsaicin, og det er dette som gir oss svette i pannen og en brennende følelse i munnen. Styrken måles ut ifra scovilleskalaen (SHU), og jo mer chili du spiser, desto mer vant blir kroppen din med styrken. Dermed kan du bygge opp en toleranse som gjør at du stadig kan spise sterkere mat, hvis du ønsker det.

Spansk pepper har en styrke på 2500-5000 SHU, men det skal godt gjøres å venne seg til det som betegnes som verdens sterkeste. Den heter Carolina Reaper og måler hele 2,2 millioner SHU! Til sammenligning måler en vanlig paprika 0 SHU.

Øker chili forbrenningen?

At den brennhete lille saken øker forbrenningen er en velkjent myte. Ifølge Norsk Helseinformatikk er det gjort en del forskning på capsaicin som tyder på at stoffet påvirker fettforbrenningen positivt fordi det kan øke adrenalinet i kroppen.

Enkelte kilder påstår at chili øker forbrenningen og gir vektnedgang, men dette er ikke en godkjent helsepåstand. At man kan bli varm i topplokket ved inntak er ingen hemmelighet, men forbrenningen vil aldri bli så stor at den kan gi utslag på kroppsvekten.

Chili som god vitamin-C kilde?

Det finnes likevel grunner til å vurdere å anvende chili i maten, og kikker man på næringsinnholdet skjønner man hvorfor. Den rampete frukten er kjent for sitt lave energi- og fettinnhold, og er også rik på flere viktige vitaminer og mineraler.

Den har et naturlig høyt innhold av vitamin-C, som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Den bidrar også til normal kollagendannelse, som har betydning for blodkarenes-, tannkjøttets-, hudens- og tennenes normale funksjon.

Chili er også en god kilde til kalium, som bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk og normal muskelfunksjon. Det kan også trekkes frem at mange chilityper er svært rike på betakaroten og vitamin A, som bidrar til å opprettholde normalt syn, normalt hår og normale slimhinner.

Det er derfor mer riktig å si at det er vitaminene og mineralene som gir deg helsefordelene, ikke grønnsaken i seg selv. For selv om chili har et høyt innhold av vitamin-C, er det sjeldent at man klarer å spise mye om gangen. Bruker man den kun som krydder vil den ha liten ernæringsmessig betydning. På den andre siden er det ikke noen grunn til å bruke mindre!

Mindre salt og mer krydder

Helsedirektoratet anbefaler å begrense mengden salt i maten vi spiser. Grunnen til dette er at et høyt saltinntak er tilknyttet risikoen for høyt blodtrykk som over tid kan skade blodårene. Da kan det være nyttig å erstatte salt med andre smaksrike ingredienser, som sitron, pepper, ulike typer eddik som balsamico og eplecidereddik, og ikke minst chili. Frukt og grønnsaker med mye smak, slik som mange typer chili har, samt løk og hvitløk, kan være et bra grep for å bruke mindre salt.

Her er noen hotte tips til deg som liker spicy mat:

  • Husk å vaske kniven og hendene etter du har kuttet chili, så slipper du en potensiell ubehagelig opplevelse for munn, hud og øyne. Et annet tips er å bruke tynne latexhansker når du skjærer chilien.
  • Frø og den hvite kanten på innsiden av chilien hvor frøene sitter er det aller sterkeste. Du kan enkelt skjære dette bort med en kniv hvis du vil redusere heten.
  • Man kan ikke se på en chili hvor sterk den er. Det beste trikset du kan gjøre før du anvender den er nettopp å smake på den. Del chilien i to på midten, skjær ut en liten skive og ta et lite tygg av den.
  • Ble maten for sterk? Frykt ikke. Det finnes noen triks du kan prøve. Du kan røre inn litt sukker, honning eller sirup, to-tre spruter sitron eller legge til en oppkuttet tomat. Et annet alternativ er å servere et melkebasert tilbehør på siden, for eksempel rømme, yoghurtbasert raita, tzatziki eller søte frukter som vannmelon, ananas eller et eple. Å prøve å slukke tørsten med vann når maten er sterk kan ha motsatt effekt, da er melk en bedre brannslukker.
  • Under matlagingen er det bedre å holde litt igjen enn å risikere at det ryker ut av ørene til de som skal spise. Et tips kan være å legge chili i en tom tepose og ha den oppi gryten. Smak til underveis, og ta den ut når det er sterkt nok.

 

Kilder: Helsedirektoratet, helsenorge.no, Opplysningskontoret for frukt og grønt
Foto: Scanpix
NO/NYP/0219/0035

Publisert desember 13, 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *