Bruk hele gresskaret til Halloween

Kvinne tar ut kjøttet fra et gresskar for å pynte til halloween
Halloween er like rundt hjørnet, og du har kanskje kjøpt inn gresskar for å lage skumle lykter? Ikke glem å ta i bruk innmaten! Gresskar er nemlig rik på A-vitamin og anvendelig i matlagingen.

31. oktober er det Halloween, eller Allehelgensaften som det heter på norsk. Da kler barna seg ut i skumle kostymer, og går fra hus til hus og sier «knask eller knep» på jakt etter godterier.

Mange kjøper inn gresskar og graver ut innmaten for å lage skumle lykter og andre Halloween-dekorasjoner. Det uthulte gresskaret med «ansikt» og lys er blitt selve symbolet på Halloween, men ikke glem at gresskar også er spiselig!

 

Rik på A-vitamin

Gresskar er en god kilde til betakaroten. Betakaroten kan omdannes i kroppen til A-vitamin, og kalles derfor provitamin A.

A-vitamin bidrar til å opprettholde normale slimhinner, normal hud og normalt syn, samt bidrar til immunsystemets normale funksjon og normal omsetning av jern. Gresskarfrøene inneholder også en del næringsstoffer som magnesium, sink, jern, kobber og folat.

Visste du at frøene i gresskaret godt kan spises rå? Eller de kan ristes litt i stekepannen og inntas som en snack? Prøv det du og!

 

Allsidig grønnsak

Du har kanskje aldri smakt gresskar? Både innmaten og frøene kan spises og tilberedes. Gresskaret deles og skrelles, og det svampaktige vevet og kjernene i midten fjernes.

Den har en mild smak som kan minne om rå søtpotet. Det høres kanskje ikke så fristende ut, men når gresskaret er varmebehandlet på en eller annen måte får det frem en fin sødme og smak.

Gresskar kan kokes, stekes, bakes og dampes, og det finnes mange oppskrifter å prøve seg på – for eksempel gryteretter, supper og stuinger. Syltet gresskar passer utmerket til kjøtt og fiskeretter.

Den mest berømte gresskarretten er sannsynligvis den amerikanske «pumpkin pie».

Frøene kan godt spises rå, eller de kan ristes litt i stekepannen og inntas som en snack. De siste årene er det dessuten blitt populært å bruke frøene i brødbakst og nøtte- og frøblandinger.

 

Lang holdbarhet

Med sin tydelige oransje farge er gresskaret lett å kjenne igjen. Når du skal kjøpe gresskar i butikken, skal du se etter et som er fast og litt hardt i skallet. Skallet vil ha små rustfargede områder og muligens små rifter, men dette har ingenting å si for kvaliteten.

Ikke kjøp gresskar som er myke eller har store, brune flekker. Gresskar lagres best mellom syv og ti grader, men den tåler romtemperatur godt. Dessuten har gresskar lang holdbarhet.

En liten kuriosa til slutt: Gresskar er som regel store og kan veie fra fire kilo helt opptil 30-40 kilo. Verdens største gresskar rapporteres å veies hele 1 226 kg og ble målt i september i år, i Italia.

Foto: Shutterstock
Kilde: Guiness world record

 

Publisert september 29, 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *