Bør du egentlig styrke immunforsvaret ditt?

artikkelbilde; bør du styrke immunforsvaret ditt
– Jeg for min del vil ikke ha et altfor sterkt immunsystem, men en riktig balansert respons når jeg trenger det, sier immunolog og forsker Gunnveig Grødeland. Her får du gode råd til hvordan du kan spise og leve deg til et best mulig immunforsvar.

Mange snakker om å styrke eller booste immunforsvaret, særlig for å unngå runddansen med forkjølelse og influensa. Immunolog Gunnveig Grødeland påpeker at et for sterkt immunsvar har en tendens til å gjøre større skade enn nytte for kroppen din. En godt balansert immunrespons er best for effektiv beskyttelse.

Til daglig jobber Grødeland på UiO og Oslo Universitetssykehus hvor hun forsker på vaksiner og immunsystemet, samt hvordan bedre forstå samspillet mellom virus og immunforsvaret. Dette innebærer blant annet å forske på hvordan vi kan påvirke immunforsvarets ulike responser og lære kroppen å gjenkjenne uvedkommende inntrengere som bakterier og virus.

Lytt til immunolog og forsker Gunnveig Grødeland og klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen i samtale om immunforsvaret i podcasten Friskere Viten her:

 

Sunt og variert kosthold

Et sunt og variert kosthold er det viktigste og enkleste du selv kan gjøre noe med for å påvirke din ernæringsstatus, og dermed legge et godt grunnlag også for at immunsystemet fungerer godt. Dersom man mangler, for eksempel, jern, vitamin C og vitamin D vil dette kunne redusere immunsystemets evne til å beskytte oss, men et balansert kosthold vil typisk dekke behovene våre uten av vi trenger noe ekstra tilskudd.

Immunologens råd for best mulig immunforsvar:

  • God ernæringsstatus gjennom variert og balansert kosthold
  • Sunn livsstil gjennom mer mosjon, mindre stress og bedre søvn
  • Balanse mellom god hygiene og eksponering for naturen

– Det er fortsatt mye vi ikke vet om immunforsvaret, men det er klart at et variert kosthold som inkluderer mye frukt og grønt kan heve terskelen litt for sykdom, slår immunologen og forskeren Grødeland fast.

Dersom du ikke får i deg alt du trenger finnes det gode tilskudd som kan bygge opp igjen nivåene av viktige vitaminer og mineraler. Grødeland presiserer imidlertid at at det ikke er behov for tilskudd om du klarer å ha et variert og normalt sunt kosthold.

 

Medfødt og tillært immunforsvar

Vi har alle to typer immunforsvar, forklarer Grødeland. Det ene er medfødt og det andre er tillært. Immunsystemet sett under ett er kroppens forsvarsmur mot det den oppfatter som fremmed. Når immunsystemet møter en inntrenger, settes det i gang en immunrespons for å bekjempe det som kan være skadelig for kroppen din.

Det medfødte immunforsvaret har som oppgave å blokkere og fjerne det meste av virus og bakterier som treffer oss, og gjøre det vanskelig for dem å trenge inn i kroppen. Når celler i det medfødte immunsystemet gjenkjenner typiske mønstre og strukturer som ofte finnes på virus eller bakterier, vil det kunne sette i gang responser. Det er imidlertid ingen læring eller hukommelse i denne delen av immunsystemet.

Det tillærte immunsystemet har som hensikt å gjenkjenne spesifikke virus og bakterier som har trengt gjennom den medfødte barrieren vår, og kan huske virus og bakterier det har møtt før. Det er dette som er grunnen til at vaksiner fungerer. Når immunsystemet treffer et virus eller bakterie for annen gang, aktiveres hukommelsesresponser som kan blokkere eller fjerne det spesifikke viruset eller bakterien.

 

Den gylne middelvei for immunforsvaret

Grødeland slår fast at det beste du kan gjøre for immunforsvaret ditt er å finne en god balanse mellom sunnhet og kos. Spis sunt og variert til hverdags, men nyt skei gjerne ut fra tid til annen. Det gode liv med lite negativt stress, nok søvn og mat fra gode råvarer er et godt utgangspunkt, ifølge immunologen.

­­- Det er grøfter på begge sider av veien, så den gylne middelvei er nok oftest både det sunneste og hyggeligste!

Publisert august 26, 2022

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *