Nycoplus sitt samarbeid med Redd Barna viktigere og mer nødvendig enn noen gang

Nicaragua er sterkt preget etter covid-19 og rekordmange tropiske stormer og orkaner det siste året. Hjelpen som når frem gjennom Nycoplus og Redd Barna er viktigere enn noen gang.

– Dagen da orkanen kom var jeg redd, sier Mirna. 12-åringen er en av flere millioner mennesker som ble rammet da orkanene Eto og Iota herjet i flere land i regionen med bare et par ukers mellomrom.

 

Begge orkanene traff Nicaragua som kraftige kategori 4-stormer og etterlot byer og landsbyer i kaos og skade. Mirna sier hun føler seg redd, trist og bekymret:

 

– Det tristeste er at stormene ødela huset vårt og etterlot oss uten noe sted å sove, forklarer hun. – Selv om huset vårt var veldig lite og i dårlig stand, så hadde jeg i det minste et hus å bo.

 

Mirna forteller om hvordan katastrofene har påvirket livene deres i Nicaragua:

 

Orkanen ødela ikke bare Mirnas hjem, men satte også familiens levebrød i fare. Orkanene har ødelagt familiens avlinger på jordet, og familien vet ikke hvordan de skal livnære seg. Dette er store bekymringer for et lite barn som skulle hatt et liv fylt med lek og skole.

 

Jeg er bekymret for mitt hjem og min familie, sier 12-år gamle Mirna. Livet hennes har vært preget av naturkatastrofer og pandemi det siste året.

 

Et land sterkt preget av pandemien

Dette er ikke den eneste utfordringen landet står overfor. Som mange andre land har Nicaragua vært preget av pandemien covid-19 siden første halvår av 2020. Offisielle tall per 3. mars 2021 sier at det er registrert 6489 smittede og 174 omkomne siden starten på pandemien. Disse avviker sterkt fra rapporten fra Citizen Observatory som kun dager før melder om 13 000 smittetilfeller og nærmere 3000 døde som følger av korona. Situasjonen er altså usikker, men ikke under kontroll slik det er i dag.

 

Nycoplus samarbeider med Redd Barna sitt arbeid i avsidesliggende områder i Nicaragua

 • For hver pakke som kjøpes av Nycoplus Gravid og Nycoplus Mamma doneres 5 kroner til Redd Barna sitt utviklingsarbeid i Nicaragua.
 • Mange steder i verden er det ikke tilgang på hjelp og veiledning i forbindelse med graviditet og fødsel. Nicaragua er et slikt sted. Derfor bidrar Nycoplus med pengehjelp som bidrar til opplæring av lokale helsearbeider i avsidesliggende områder akkurat her.

 

Nycoplus Gravid og Nycoplus Mamma kjøpes på apotek. 5 kroner doneres for hver pakke som selges, og går til Redd Barna sitt utviklingsarbeid i Nicaragua.

 

Hjelpeorganisasjonen Redd Barna er tilstede for å hjelpe barn som Mirna og familiene deres å overleve og reparere skaden skjedd av to ødeleggende stormer. Hjelpen de får er i form av mat, rent drikkevann, tepper og annet kritisk utstyr. De får også tilgang på personlig verneutstyr og rengjøringsmidler som skal forebygge mot spredning av covid-19 og andre sykdommer. I tillegg ivaretas barna med fargestifter og bøker slik at de kan aktiviseres og få lov til å være barn.

 

Møt en av familiene som har mottatt nødpakker fra Redd Barna:

 

Slik har samarbeidet mellom Nycoplus og Redd Barna vært det siste året:

 • Nycoplus donerte en rekordsum på 336 505 kroner i 2020. Forgående år var summen 266 030 kroner.
 • Gjennom Redd Barnas innsats nås rundt 95 300 mennesker i Nicaragua. 38 000 av disse er barn.
 • Helseprogrammet (ICCM) ble implementert i 15 lokalsamfunn – dette er full måloppnåelse fra Redd Barna sin side.
 • Med støtte fra Nycoplus har 27 helsearbeidere fullført helsefremmende kurs. 43 nye «brigadistas», lokale som jobber frivillig som lavterskel helsearbeidere. 29 av disse personene er kvinner.
 • Samarbeidet startet i 2016 og fortsetter i det kommende året.

 

– Jeg er veldig glad for pakkene vi får fra Redd Barna. Vi hadde ingen mat, og nå har vi noe å spise, sier Mirna takknemlig.

 

World Health Organisation (WHO) mener at de globale utfordringene vi nå står overfor er sammensatte. Flere steder er det mangelfull informasjon fra myndighetene rundt forebyggende tiltak mot smittespredning, og det er uklar og varierende informasjon om hvilke smittetiltak som gjelder. Det er også et problem at informasjonen ikke når frem til bygder og avsidesliggende områder.

 

Redd Barna i Nicaragua har derfor iverksatt en rekke tiltak:

 • Feltarbeidet opprettholdes under forutsetninger av bruk av forebyggende tiltak for å unngå smittespredning til og fra de som jobber i felt.
 • De gjennomfører lokale informasjonskampanjer. Her inkluderer de lokale ledere, helsearbeidere, lærere og studenter for å bidra i kommunikasjonsarbeidet.
 • De søker midler for å implementere en kommunikasjonsstrategi for risiko i de utsatte områdene.
 • Det søkes også etter alternative kilder til vann eller hygienepraksis på steder hvor det mangel på vann til å vaske seg på hendene på skoler eller i landsbyer, hvor helseprogrammet (iCCM) er implementert.

 

Merkevaresjef i Nycoplus, Camilla Rochling Borander, er stolt over deres samarbeid med Redd Barna:

 

–  For Nycoplus er det meningsfullt å bidra til å sikre bedre helsetilgang til de som trenger det. Dette er noe som tar tid. Derfor er det viktig for oss å støtte langsiktige prosjekter som samtidig kan snu seg rundt når situasjonen tilsier det, sier hun. Hun påpeker at de lokale helsearbeiderne har vært særlig essensielle for å sikre informasjon og helsehjelp til befolkningen det siste året da landet har vært preget av covid-19 og ødleggende naturkatastrofer.

 

– Vi er takknemlige for å legge til rette for at gravide og nybakte mødre i Norge bidrar til bedre folkehelse for befolkningen i sårbare områder i Nicaragua.

 

 

Foto: Redd Barna

C-APROM/NO/NYP/0979don

Publisert mars 22, 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *