Et meningsfullt møte

Kvinner måler omkretsen rundt armen på et lite barn
Møt Martina Reyes! Hun er et av mange gode eksempler på hvorfor samarbeidet mellom Nycoplus og Redd Barna nytter.

Jeg har alltid ønsket å bli sykepleier, sier Martina Reyes. Hun jobber som frivillig helsearbeider og brigadista i Nicaragua, et arbeid som finansieres og organiseres av Redd Barna, i samarbeid med MINSA (Helsedepartementet).

Hensikten med programmet er å gi livsviktig helsehjelp til kvinner og barn i rurale og avsidesliggende strøk på landsbygda. Nycoplus har vært en viktig bidragsyter siden 2016.

 

Hvordan og hvorfor er Nycoplus med på å bidra?

  • Mange steder i verden er det ikke tilgang på hjelp og veiledning i forbindelse med graviditet og fødsel. Nicaragua er et slikt sted.
  • Derfor bidrar Nycoplus med pengehjelp til opplæring av lokale helsearbeidere i avsidesliggende områder akkurat her.
  • For hver pakke som kjøpes av Nycoplus Gravid og Nycoplus Mamma doneres 5 kroner til Redd Barna sitt utviklingsarbeid i Nicaragua. I tillegg doneres en fast årlig sum.  
Nycoplus Gravid og Mamma
For hver pakke du kjøper av Nycoplus Gravid og Nycoplus Mamma, doneres 5 kroner til Redd Barnas helse- og utviklingsarbeid i Nicaragua.

 

Kvinner hjelper kvinner

Martina er også mor selv, og har allerede lang fartstid. Hun har hjulpet mange mødre og barn gjennom sitt arbeid siden hun startet allerede i 2001. Da fikk hun gjennom programmet opplæring i mating og veiing av barn. I dag har hun fått utvidet kompetansen sin også innen andre fagfelt, som blant annet omfatter omsorg for nyfødte barn.

– Når foreldrene kommer til meg, ber jeg dem fortelle meg om sykdommen til barna deres. Jeg prøver å bidra med hjelp, gode råd og anskaffelse av medisiner til de som trenger det, forklarer Martina.

 

Motivasjon på topp

Hun legger ikke skjul på at det kan bli lange dager, ofte fordi gåavstanden mellom landsbyene hun besøker kan være svært lang. I tillegg til kunnskapsformidling og helsehjelp, handler jobben ofte om å kontakte hjelp eller henvise til helsestasjon. Derfor er hun alltid tilgjengelig på telefonen. Men det er ikke sjelden hun må klatre opp på en bakketopp for å få signal til mobilen på sine vandringer på kryss og tvers.

– Mange tror jeg får betalt for jobben min, blant annet fordi jeg må reise og ringe mye. Det er heller ikke sjelden jeg må kontakte helsemyndighetene, slik at vi sikrer at vi får all medisinen som er lovet til hver bestilling, forklarer Martina som samvittighetsfullt følger opp de hun møter.

 

Møter med mening

– Mange her kan ikke lese og skrive, så tidligere har jeg også bidratt med å lære de jeg har møtt dette, forteller Martina som synes det gir mening å hjelpe sine medmennesker i lokalsamfunnet. Det hjelper også at hennes egen familie støtter henne i arbeidet hun gjør som frivillig.

Innsatsen Martina og alle de andre brigadistaene i Nicaragua legger ned, utgjør en svært viktig del av strategien med å fremme myndiggjøring av kvinner i Nicaragua på flere nivåer.
Dette gir også mening og motiverer til samfunnsansvar og engasjement også hos Nycoplus.

– For oss gir det mening å kunne bidra inn i arbeidet som utdanner frivillige og lokale helsearbeidere, slik at flere kvinner og barn lettere får tilgang til helsehjelp, sier Ingrid Wigum Gjersvold som jobber som produktansvarlig for Nycoplus.

Ingrid er selv mamma og blir stolt av å tenke på at samarbeidet med Redd Barna kan være med på å hindre at små barn dør av sykdommer som enkelt lar seg behandle, som for eksempel diaré. Derfor vil Nycoplus fortsette sitt samfunnsengasjement og støtte Redd Barnas arbeid.

På denne måten kan flere som Martina få opplæring i hvordan gi helsehjelp til de som trenger det. Dette bidrar både til å fremme bærekraftige liv og kvinners lederskap i deres lokalsamfunn. Og det gir mening.

Publisert juni 9, 2022

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *