Derfor bør du spise mer rotgrønnsaker

Rotgrønnsakene gulrot, potet og kålrot er ikke norske ur-grønnsaker uten grunn. De er stinne av nyttige næringsstoffer som er viktige for at kroppen din skal fungere optimalt.

Rotgrønnsaker kan regnes som selve grunnmuren i det norske kjøkkenet. Visste du at kålrot og gulrot har blitt dyrket i Norge siden 1600-tallet? Rotgrønnsaker er allsidige saker, de kan brukes til så mangt og tåler det kjølige klimaet vårt godt. Og både gulrot, potet og kålrot er i sesong allerede i februar.

 

Grønnsaker bidrar med en rekke viktige næringsstoffer som vitaminer, mineralstoffer og kostfiber. I tillegg til å gjøre kroppen godt er smaken også topp. Mange rotgrønnsaker har en herlig sødme og kan tilberedes på mange forskjellige måter.

Med rotgrønnsaker setter kun fantasien grenser

Rotgrønnsaker finnes i nesten alle regnbuens farger. Gulrøtter, rødbeter, søtpoteter, neper. De kan spises rå, kokes, bakes, stekes, wokkes, glaseres, syltes, juices og gratineres. I tillegg kan de brukes i stuing, suppe og råkostsalat. Det er altså bare fantasien som setter grenser for tilberedningsmuligheter!

Jo mer farger, desto bedre

Tallerkenen din blir mer fargerik av rotgrønnsaker, og grønnsakene med sterkest farge inneholder gjerne også ekstra mye vitaminer og mineraler. Gulrot har et særlig høyt innhold av β-karoten (7900 μg/100 g), som omdannes til vitamin A i kroppen. Og kålrot kalles ikke «Nordens appelsin» uten grunn – den er nemlig stappfull av C-vitamin.

Viktige vitaminer og mineraler

Mange av de norske rotgrønnsakene er rike på kalium, magnesium, betakaroten, A-vitamin og folat. Dette er vitaminer og mineraler som er svært viktige for flere av kroppens funksjoner. Her kommer noen eksempler:

 

  • Kalium bidrar til nervesystemets normale funksjon, normal muskelfunksjon og normalt blodtrykk.
  • Magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, og til å opprettholde nervesystemets normale funksjon, normale knokler, tenner og en normal psykologisk funksjon.
  • A-vitamin bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon, normal hud, normalt syn og normale slimhinner. Betakaroten omdannes til A-vitamin i kroppen.
  • C-vitamin bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon og har betydning for blant annet tennenes, hudens og knoklenes normale funksjon.
  • Folat spiller en rolle i celledelingsprosessen og bidrar til normal vevsdannelse hos gravide og bidrar bil å redusere tretthet og utmattelse.

Se noen av vitaminene og mineralene ulike rotgrønnsaker inneholder:

 
Gulrot betakaroten, A-vitamin og kalium
Ingefær kalium, magnesium, C-vitamin
Jordskokk folat, kalium
Kålrot betakaroten, kalium
Nepe kalium, C-vitamin
Potet kalium, magnesium
Pastinakk folat, C-vitamin, kalium, magnesium
Persillerot folat, C-vitamin, kalium
Rødbete kalium, folat
Søtpotet betakaroten, A-vitamin, kalium

 

Foto: Shutterstock

Kilder: snl.no og matvaretabellen.no

 

NO/NYP/0318/0031

Publisert mars 23, 2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *