
Publisert: 1. september 2025
Naturlige og syntetiske vitaminer
Publisert: 1. september 2025
Er naturlige vitaminer alltid best? Det er en vanlig oppfatning at naturlige produkter er sunnere og bedre enn syntetiske. Mange tror at næringsstoffer fra naturlige kilder tas bedre opp i kroppen. Dette er imidlertid en myte. Selv om det er riktig at noen forbindelser tas lettere opp enn andre, er absorpsjonen av næringsstoffer avhengig av flere faktorer og har ingen direkte sammenheng med om kilden er naturlig eller syntetisk.
Mineraler utvinnes fra naturen, og er såkalt «naturlige», i motsetning til vitaminer som er både naturlig og syntetisk framstilt.
Virker vitaminer fra mat bedre enn kosttilskudd?
Når vi sammenligner næringsstoffer fra mat og kosttilskudd, er det samme prinsipp som gjelder for naturlige og syntetiske vitaminer. Det er ingen garanti for at opptaket er bedre fra den ene eller andre kilden. Det er også forskjeller mellom ulike næringsstoff. For eksempel, folsyre fra kosttilskudd tas bedre opp enn folat fra mat. Vitamin B12 krever magesyre for å bli absorbert når det er bundet til mat, men ikke når det forekommer fritt i tilskudd. Toverdig jern fra jerntilskudd krever ikke C-vitamin for å bli tatt opp, slik som treverdig jern i grønne grønnsaker og fullkornsprodukter.
Siden opptaket av næringsstoffer påvirkes av mange faktorer, er det ingen automatikk i at det er bedre å få næringsstoffet fra mat enn fra kosttilskudd.
Syntetisk vs. naturlig vitaminer: Hva er fordelene?
I noen tilfeller kan syntetiske vitaminer være mer konsentrerte, noe som betyr at man trenger mindre mengde enn den versjonen som finnes i mat. Dette kan resultere i færre eller mindre tabletter, noe som kan være viktig for å få i seg nok næringsstoffer. Syntetisk fremstilling kan også være mindre ressurskrevende og billigere enn å utvinne fra naturlige kilder. Når syntetisk fremstilling ikke går på bekostning av kvaliteten, gir det fordeler for forbrukeren.
Eksempel: C-vitamin framstilles ofte syntetisk fordi det er ressurskrevende å utvinne fra naturlige kilder som appelsiner og nyper. Det er ingen forskjell på C-vitamin utvunnet fra mat og syntetisk C-vitamin; den kjemiske strukturen er identisk.
Regulering og kontroll
I Norge reguleres hvilke forbindelser som kan tilsettes i kosttilskudd av en egen forskrift. Denne forskriften gjelder både syntetiske og naturlige varianter. Det viktigste er ikke om vitaminene er naturlige eller syntetiske, men at du får i deg de næringsstoffene du har bruk for.
Kilder