– Yoga er blitt en livsretning

Uncategorized | 9. januar 2015

Christina Bruu-Thorpe (34) fra Oslo fikk mast seg til et yogakurs da hun jobbet som salgsleder i Elixia i 2012. Nå er hun yogainstruktør to steder, har tre yogarelaterte tatoveringer og bruker yogaferdighetene i jobben som aspirant i kriminalomsorgen. – Yoga er blitt en livsretning for meg, sier hun.

At Christina Bruu-Thorpe er en aktiv kvinne, er det ingen tvil om. Hun er for tiden aspirant ved et av Norges største fengsler, og i november neste år er hun ferdig utdannet fengselsbetjent.

I tillegg er hun yogainstruktør og såkalt «treningsnarkoman». En vanlig uke kan bestå av 12 treningsøkter med alt fra styrketrening til yoga, og hun brenner skikkelig for sistnevnte. 5-6 ganger i uken har hun nemlig yogapraksis.

– Jeg jobbet som salgsleder på Elixia i 2012, og sa til sjefen min at jeg bare måtte gå på et yogakurs. Etter 80 timer utdannelse over seks uker ble jeg yogainstruktør, og det er kanskje noe av de viktigste som har skjedd i livet mitt. Det sies at yoga er noe som kommer til deg når du er klar for det, og i den perioden var jeg definitivt klar for det, forteller Christina Bruu-Thorpe.

MEDITASJON: - Mange tror at yoga dreier seg om å sitte med beina i kors og kalle på høyere makter. Det er definitivt mer enn det, sier Christina Bruu-Thorpe.
MEDITASJON: – Mange tror at yoga dreier seg om å sitte med beina i kors og kalle på høyere makter. Det er definitivt mer enn det, sier Christina Bruu-Thorpe.

Til daglig er hun yogainstruktør både ved Elixia Jessheim og kampsportsenteret Rambukk på Råholt. I tillegg får hun bruk for sine yogaferdigheter som fengselsbetjent-aspirant.

– Jeg har yogatimer i fengselet der jeg jobber så ofte det er mulig å gjennomføre. I tillegg er jeg med på Røde Kors-prosjektet «Nettverk etter soning», der yoga er en del av aktivitetstilbudet til de som har sonet ferdig. Kombinasjonen fengselsbetjent og yogainstruktør er ganske uvanlig. Jeg tror kanskje jeg er den eneste i Norge som er begge deler, sier hun.

Det finnes flere former for yoga, men Bruu-Thorpe praktiserer såkalt «Ashtanga»-yoga. Det er den mest kjente her i vesten.

– Yoga oppleves ulikt fra person til person, men det handler om å få en balanse mellom kropp og sjel. Stort sett dreier det seg om ulike fysiske øvelser, asanaer, som ender opp i avspennings- eller meditasjonsøvelser. Ashtanga-yoga den mest fysiske av de ulike retningene, mens andre former kan være mer fokusert på meditasjon og det spirituelle, forteller hun, og legger til at det kan være utfordrende å bli møtt med en del forhåndsoppfatninger om yoga.

– Mange tror at yoga dreier seg om å sitte med beina i kors og kalle på høyere makter. Det er definitivt mer enn det. Yoga handler om å tømme hodet for tanker og fokusere på én ting. I tillegg er det fysisk krevende og dreier seg om å få kontroll over pusten og kroppen. Yoga gir deg bedre bevegelighet, balanse og styrke – særlig i kjernemuskulaturen. For en som aldri har praktisert yoga, kan dagen etter bli en smertefull opplevelse med støle og stive muskler, sier hun.

Christina Bruu-Thorpe forteller at yoga betyr mer for henne enn å bare være instruktør for andre, selv om hun også trives med det.

TATOVERINGER: Christina Bruu-Thorpe har tatovert to av yoga-levereglene på håndleddene. Den ene er «ahimsa», som handler om ikke-vold både overfor seg selv og andre.
TATOVERINGER: Christina Bruu-Thorpe har tatovert to av yoga-levereglene på håndleddene. Den ene er «ahimsa», som handler om ikke-vold både overfor seg selv og andre.

– Yoga er blitt en livsretning for meg, og det er noe man har med seg hele tiden. Det handler om å være tro mot seg selv og andre, forteller hun, og underbygger dette med at de siste årene har hun skaffet seg tre yogainspirerte tatoveringer:

– Jeg har tatovert to av levereglene på håndleddene. Den ene er «ahimsa», som dreier seg om ikke-vold. Den andre er «satya», som er sannhetsprinsippet og betyr at man skal være hundre prosent ærlig overfor seg selv og andre. I tillegg har jeg tatovert et symbol i nakken som betyr at all kjærlighet til meg går tilbake i kjærlighet til deg.

Bruu-Thorpe er opptatt av at yoga er for alle, uansett hvilken motivasjon man skulle ha for å begynne med det.

– Det handler om å balansere hodet og kroppen, og inngangsbilletten for mange er kanskje at de vil ha litt tilleggstrening til det de ellers gjør på et treningsstudio. Da får de i så fall både psykisk og fysisk trening gjennom yogatimen. For meg handler det om variasjon i treningen, samt å få en fin balanse mellom fysisk, mental og åndelig utvikling, sier hun, og forteller at antall menn som praktiserer yoga er stigende:

– På mine yogatimer er det nesten like mange menn og kvinner, og jeg har mange eksempler på menn som har hatt stort utbytte av å være med på yoga. Yoga handler ikke om prestasjon, og uansett hvilket nivå du føler at du er på, dreier det seg om å komme i kontakt med sin egen kropp ut fra sine egne forutsetninger.

Bruu-Thorpe ønsker å dyrke yogainteressen videre og drømmer om å delta på 200 timers «teacher-training» på den eksotiske øya Bali.

– Det blir i så fall å ta yoga til et helt annet nivå enn det jeg praktiserer nå. Å bli kjent med yoga har vært en utrolig spennende reise. For meg handler det om å komme i kontakt med meg selv og bli den beste utgaven av det jeg kan være. Det er inspirerende og gjør meg ydmyk, avslutter hun.

Foto: Privat.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *