Vitaminrike grønnsaker i karrisaus

Uncategorized | 7. desember 2015

Grønnsaker i karrisaus er rik på smak og passer godt sammen med for eksempel fiskekaker eller fiskeboller. Denne retten inneholder også mange viktige vitaminer. Her får du oppskriften.

Grønnsaker og frukt inneholder mye vitaminer, mineraler og kostfiber, og gir samtidig lite fett og energi. Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser minst fem porsjoner, tilsvarende minst 500 gram, frukt, grønnsaker og bær hver dag.

Halvparten bør være grønnsaker, og halvparten frukt og bær.

Viktige vitaminer. Denne oppskriften på grønnsaker i karrisaus inneholder gulrot, kålrot, pastinakk og stangselleri. Gulrot er spesielt rik på A-vitamin, som bidrar til å opprettholde normale slimhinner, normal hud og normalt syn. Dessuten bidrar dette vitaminet til immunforsvarets normale funksjon.

Stangselleri er svært rik på K1-vitamin, samt en god kilde til både A-vitamin og B-vitaminet folat. K-vitamin bidrar først og fremst til normal blodlevring, at blodet størkner eller koagulerer – altså K for «Koaguleringsvitamin».

Dette vitaminet bidrar også til vedlikehold av et normalt skjelett, fordi det virker inn på bentettheten.

I likhet med mange andre grønnsaker inneholder både kålrot og pastinakk mye C-vitamin. Visste du at grønnsaker, frukt og bær står for cirka 90 prosent av vårt totalt inntak av dette vitaminet?

C-vitamin bidrar til normal psykologisk funksjon og normal energiomsetning, samt nervesystemets og immunforsvarets normale funksjon. Dessuten øker C-vitamin opptaket av jern i kroppen og reduserer slapphet og trøtthet.

Grønnsaker inneholder dessuten mye kostfiber, som er viktig for fordøyelsen. I tillegg finner du en del jern og kalsium i både frukt og grønnsaker.

Denne retten er for øvrig enkel å lage, og du bruker ikke mer enn 20 minutter.

Her er oppskriften på grønnsaker i karrisaus

Dette trenger du til fire porsjoner:

  • 100 g kålrot
  • 1 stk gulrot
  • 1 stk pastinakk
  • 3 stilk stilkselleri (stangselleri)
  • 2 dl vann
  • 1 ts salt
  • 1 ts karri
  • 1 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 1 dl grønnsaksbuljong (utblandet)
  • 2 dl lettmelk
  • 2 ss frisk kruspersille, finhakket

Slik gjør du:

Rens og skjær grønnsakene i terninger, stilksellerien i kubber. Kok alt knapt mørt i vann med salt. Sil kokevannet fra og tilsett så mye melk at det blir 3 dl.

Fres karri i smør i et par minutter. Dryss på mel og rør godt rundt. Spe med melkeblandingen og la sausen småkoke i 4-5 minutter.

Smak om den trenger mer salt og karri. Hell sausen over grønnsakene og server dem med nudler eller ris, gjerne til stekte fiskekaker eller fiskeboller.

Oppskrift og bilde er hentet fra melk.no.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *