Vitaminer og mineraler for tennene

Vitaminer/mineraler | 23. juni 2015

Sterke, sunne og friske tenner er noe alle ønsker seg! Visste du at flere viktige vitaminer og mineraler, blant annet D-vitamin og kalsium, bidrar til å vedlikeholde tennene?

Et voksent menneske har til sammen 32 tenner. Fire av disse er visdomstenner, men de er det som kjent ikke alle som får.

Uten visdomstennene har vi altså 28 tenner. Friske, sterke og sunne tenner er viktig for svært mange.

Har du tenkt over hvor mye ressurser vi bruker på tennene våre? Tenner skal jo ikke bare være funksjonelt friske og sunne, men et pent, hvitt smil er blitt en naturlig del av skjønnhetsidealet i vår tid.

Vi bruker fluortabletter når vi er små, og det går ikke med rent lite munnskyll, tannkrem, tannbørster, tannstikkere og tanntråd i løpet av et liv. I tillegg tar det jo tid å pusse tennene, og har du barn pusser du gjerne tennene for dem også når de er små.

For ikke å snakke om alle tannpleier- og tannlegebesøkene, kanskje inkludert tannregulering når man er ung og ulike former for reparasjoner eller tannproteser når man blir eldre.

Kalsium og D-vitamin for tennene. Vitaminer og mineraler er mikronæringsstoffer som er viktig for mange funksjoner i kroppen, blant annet for vedlikehold av tennene. D-vitamin, kalsium, magnesium og fosfor bidrar alle til å opprettholde normale tenner.

I tillegg har også C-vitamin betydning for både tennenes og tannkjøttets normale funksjon.

99 prosent av kalsiumet vi har i kroppen vår befinner seg i skjelettet og tennene. Dette mineralet er altså både viktig for tennene i seg selv, samt knoklene tennene fester seg til.

Som Nycoplus tidligere har skrevet, får mange norske kvinner i seg for lite kalsium, i tillegg til at de taper mer fra skjelettet etter overgangsalderen. Dette fører blant annet til at én av to kvinner her til lands får benbrudd som følge av benskjørhet (osteoporose) i løpet av livet.

Kalsium får du i deg gjennom melk og meieriprodukter, samt grønne bladgrønnsaker, sesamfrø og mandler.

D-vitamin er også viktig for tennene, da dette vitaminet øker opptaket av kalsium fra tarmen. Mangel på kalsium og/eller D-vitamin kan føre til skader i tannemaljen, det vil si å øke tannoverflatens porøsitet.

Gode kilder til D-vitamin er fet fisk, som makrell, ørret, laks, ansjos og sild, samt fiskerogn og fiskelever.

FOR TENNENE: Kombinasjonen Nycoplus Multi og Nycoplus Calcium 500 mg gir deg vitaminer og mineraler som bidrar til å vedlikeholde tennene.
FOR TENNENE: Kombinasjonen Nycoplus Multi og Nycoplus Calcium 500 mg gir deg vitaminer og mineraler som bidrar til å vedlikeholde tennene.

Fosfor og magnesium er også viktig. Mineralet fosfor er også viktig for å opprettholde normale tenner, fordi salter av fosforsyre (fosfater) finnes i kroppen vår – særlig i knoklene, men også i tennene. Fosfor finnes i de fleste matvarer, men i hverdagskosten får vi i oss mest fosfor fra rødt kjøtt, melk og ost, lever, naturris, havregryn og erter.

Magnesium er også en av byggesteinene i både skjelett og tenner, og over halvparten av kroppens lager av dette mineralet finnes i disse delene av kroppen. Poteter, grønnsaker og kornprodukter inneholder mye magnesium, men også melk, meieriprodukter, kjøtt og fisk er gode kilder til dette mineralet.

C-vitamin for tenner og tannkjøttet. C-vitamin har betydning for tennenes og tannkjøttets normale funksjon, fordi C-vitamin bidrar til normal kollagendannelse. Kollagen er bindevevets viktigste protein, og bindevevet holder sammen kroppens vev og organer – som et slags «lim».

Dette gjelder for eksempel hvordan tennene er festet til tannkjøttet og kjevebenet. Frukt, grønnsaker og bær er gode kilder til C-vitamin.

Tilskudd. Om du har et sunt gjennomsnittlig norsk kosthold, skal du få i deg tilfredsstillende mengder av de fleste næringsstoffer i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger.

Om ikke kostholdet ditt dekker det anbefalte inntaket av vitaminer og mineraler, har Nycoplus kosttilskudd som sørger for at kroppen din får riktige mengder av vitaminene og mineralene som er viktig for tennene, bortsett fra fosfor.

Et forslag kan være Nycoplus Multi med C-vitamin, D-vitamin og magnesium, kombinert med kalsiumtablettene Nycoplus Calcium 500 mg. Nycoplus’ kosttilskudd selges eksklusivt på apoteket.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

2 responses to “Vitaminer og mineraler for tennene

  1. Jeg er 30 år snart og har ikke hatt trøbbel med tenner siden barndommen min. Føler meg litt svakere på noe av tenner nå men ikke full så hard. Red for å oppleve noe trøbbel av mangel på viteminer. Hva anbefaler dere ut i fra dette?

    1. Hei,
      Det høres ut som du tar godt vare på tennen dine. I tillegg til en god munnhygiene er det noen vitaminer og mineraler som kan bidra positivt. Hvis du har et sunt og variert kosthold, holder dette. Hvis ikke kan tilskudd av multivitamin/mineral og kalsium være en mulighet. Snakk gjerne med apotek eller tannlegen.

      Vennlig hilsen Camilla

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *