Vitamineksperten på Gründercamp

Uncategorized | 10. juni 2014

I løpet av to dager tidlig i juni fikk 800 åttendeklassinger fra syv ungdomsskoler i Asker fordype seg i spørsmål rundt sunnhet og helse. Dette skjedde i regi av Ungt Entreprenørskap i Akershus, som arrangerer såkalte gründercamper for åttendeklassinger over hele fylket.

De 800 elevene fikk i oppdrag å arbeide i grupper med en av to mulige oppgaver med tema kosthold og fysisk aktivitet. Underveis fikk elevene veiledning, og forslagene ble vurdert av juryer med medlemmer fra Asker Kommune, Takeda Nycomed og næringslivet i Asker.

Jeg fikk det ærefulle oppdraget å presentere oppgaven for en av skolene og være med i juryen på en av de andre. På dette bildet er jeg sammen med jurymedlem-kollega Marius, og de to gruppene som vant på Risenga skole.

Jeg ønsker dem lykke til i finalen 13. juni!

Det perfekte skolemåltid. Det du spiser og drikker påvirker helsen. Med riktig hverdagskost kan du også forebygge sykdom. Ofte kan små grep i hverdagen ha stor betydning for helsen. Den ene oppgaven elevene kunne velge var «Små grep, stor forskjell – hva er et perfekt skolemåltid?»

Elevene fikk i oppdrag å utarbeide en sunn og variert skolelunsj-meny for én skoleuke. De skulle lage en organisasjonsplan for skolelunsjen, lage en markedsføringsplan som viste hvordan de ville «selge» lunsjen som et sunt og lurt måltid, beregne pris per måltid for én elev og totalt for uken samt utarbeide en PowerPoint-presentasjon som viste gruppens forslag.

Dagen etter at de fikk oppgaven skulle de ha presentasjon på fire minutter som skulle gjennomføres for en jury.

60 minutters fysisk aktivitet daglig for barn og unge. Den andre oppgaven elevene kunne velge handler om fysisk aktivitet. Elevene skulle kartlegge aktivitetsarenaer i deres nærområde, til vanns, til lands, inne og ute.

De skulle  illustrere nye måter å bruke disse på, til aktiviteter som alle kan bli med på og lage en markedsføringsplakat for uorganisert aktivitetstilbud for ungdom i nærmiljøet. Disse elevene skulle også holde en presentasjon for en jury. Alle elevene fikk beskjed om å ikke la seg begrense av dagens situasjon og ressurser, men tenke drømmescenario.

En smak av hverdagslivet som voksen. Et prosjekt som dette gir elevene en spennende mulighet til å arbeide praktisk med problemstillinger fra hverdagslivet. De får en forsmak på hvordan verden kan komme til å se ut den dagen de er i jobb. Gruppearbeidet gir også innsikt i og forståelse for problemstillinger som har med sunnhet og helse å gjøre.

Prosjektet er et samarbeid mellom Asker kommune, Takeda Nycomed og Ungt Entreprenørskap. Kommunen får en enestående mulighet til å lytte til hva skolelevene mener om sunnhet og helse. I tillegg kommer kommunen i direkte dialog med 800 ungdommer som kanskje bosetter seg i kommunen i fremtiden.

Registrering av levevaner. Uken før oppgavene ble presentert, skulle elevene fylle ut et skjema i en uke, der blant annet antall timer med fysisk aktivitet og søvn, samvær med familie og tid foran en skjerm og ikke minst kostholdet ble registrert. Dette var for å forberede elevene til oppgaven ved å bevisstgjøre dem litt rundt sin egen helse og levevaner.

Gøy å være jury-medlem! Det var stort engasjement og mange fantastiske bidrag på Risenga skole der jeg var jury.  Fra hver skole ble det kåret to vinnere som kommer til en stor finale i Asker kulturhus den 13. juni. De tre beste forslagene blir premiert med en sum penger som skal brukes på hele klassen.

Besvarelser fra alle gruppene blir dessuten tatt vare på, og ideer tas med som et innspill i forbindelse med kommuneplan for folkehelsen.

Jeg ser lyst på fremtiden etter å ha møtt disse fantastiske ungdommene!

Hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *