Vitamin D, sol og helse

Vitaminer/mineraler | 20. mai 2014

Nylig deltok jeg på en konferanse på Rica Holmenkollen Park Hotel der temaet var vitamin D, sol og helse. Oslo Universitetssykehus hadde samarbeidet med Siemens, Norsk Solarieforening og Pharma Nord for å samle anerkjente forskere fra inn- og utland. 

I to dager presenterte disse forskningen sin til en forsamling på 79 personer fra 10 forskjellige land. En del av det som ble sagt visste jeg fra før, men det er alltid morsomt å få høre om bakgrunn for det man har lest og lært, ikke minst fra forskerne selv.

Konferansen var til ære for Professor Johan Moan, «Solkongen», som dagen før konferansen fylte 70 år. Professoren har jobbet på Radiumhospitalet i over 40 år, har forsket mye på vitamin D, solstråler og kreft og har vært med å publisere over 150 artikler.

Professor Moan åpnet konferansen og holdt den første presentasjonen om historien til vitamin D, noe han kalte en «solskinnshistorie».  Han forklarte hvordan vitamin D, som har mange viktige funksjoner i kroppen, dannes fra sollys.

Nylig deltok jeg på en konferanse på Rica Holmenkollen Park Hotel der temaet var vitamin D, sol og helse.
Nylig deltok jeg på en konferanse på Rica Holmenkollen Park Hotel der temaet var vitamin D, sol og helse.

I Norge kan vi imidlertid kun produsere vitamin D fra april-oktober, og studier har vist at vi har opp til 120 % høyere nivå av vitamin D i blodet om sommeren sammenlignet med vinteren. Er du ekstra interesserte i når du faktisk kan lage vitamin D fra solen og i hvilke mengder, finnes det en app «D Minder» som i alle fall jeg skal teste ut!

Han forklarte videre at det er en sammenheng mellom hudfarge og produksjon av vitamin D, og mørk hud trenger ca. seks ganger så mye sol som lysere hud for å danne samme mengde vitamin D.

Tran, ikke bare i Norge. Han gav flere historiske eksempler på mangel på vitamin D, og at skjelett-sykdommen rakitt eller såkalt «engelsk syke» ble beskrevet allerede i 1650. At årsaken var vitamin D-mangel tok det likevel nesten 300 år å finne ut av.

På 1920-tallet fikk engelske barn tran på skolen, så det er ikke bare i Norge at tran har vært en viktig kilde til vitamin D for å forebygge sykdom. Professor Moan selv understreket at han er en sprek 70-åring fordi han tok tran i hele barndommen.

Stort forskningsfelt. Det publiseres rundt 2600 artikler om vitamin D hvert eneste år, og på denne konferansen fikk vi høre 15 foredrag om noen av disse studiene innen blant annet benskjørhet, kreft, autisme, hjerte- og karsykdom, eksem, multippel sklerose og genetikk.

Forskerne bekreftet at bruk av solfaktor reduserer omdannelsen av vitamin D betraktelig og at eldre og overvektige også trenger mer vitamin D.

Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål rundt vitamin D, både med tanke på mengder og hvor man helst bør ligge i blodverdi, men vi vet i alle fall at mange får i seg for lite fra kosten og at hudfarge, bruken av klær, solkrem, alder, værforhold og årstid spiller en stor rolle når det gjelder omdannelse av vitamin D fra solstrålene.

Forskerne hadde følgende tips for optimal D-vitamin-status:

  • Fornuftig soling (gjerne 5-10 minutter uten solkrem på armer og ben).
  • Spis fet fisk, egg og berikede næringsmidler som melk og ost med tilsatt vitamin D.
  • Ta tran eller et annet tilskudd med vitamin D. Dette er spesielt viktig på vinteren i Norge.

Alle deltagerne fikk anledning til å ta en blodprøve for å sjekke vitamin D-status. Alle i Vitamineksperten er glade for at fagsjefen, som følger forskernes tips, lå godt over det anbefalte nivået!

Så nyt sola med måte og ta tranen deres for god helse!

Hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *