Visste du at en kopp kaffe har uante fordeler?

Kosthold/ernæring | 8. desember 2017

Det er ingen hemmelighet at nordmenn elsker kaffe. Kjærligheten for den sorte drikken er faktisk så stor at det kun er finnene som slår oss på årlig kaffekonsum. Heldigvis har kaffen uante fordeler. 

Når gradestokken viser minus og dagen så vidt har begynt, er det kanskje ikke overraskende at en kopp kaffe eller to står høyt på behovslisten for mange av oss. Men det er mange myter om kaffe, og minst like mange meninger om hvorvidt den varme trøstedrikken egentlig er bra for helsa.

 

Kaffens indre vidundermiddel

Det er mange grunner til at kaffen lovprises verden over. Ikke bare smaker en kopp rykende varm kaffe nydelig og gir en god følelse, men mange drikker også kaffe på grunn av dens effekt på kropp og sinn. Når man snakker om kaffens fordeler og ulemper, snakker man ofte egentlig om koffeinet. Koffein er et stoff som finnes i en rekke drikker, som kakao, sjokolademelk og te, men som kanskje spesielt forbindes med kaffe.

 

Koffeinets helsegevinster

Det er en kjent sak at kaffe gjør at du føler deg mer våken, noe koffeinet  må ta æren for. Koffein har en sentralstimulerende effekt, som innebærer at en kopp kaffe faktisk stimulerer sentralnervesystemet. I tillegg til å føle deg våken, vil du også bli mer konsentrert og få bedre reaksjonsevne. Koffein har også en viss smertestillende effekt, og inngår derfor i enkelte legemidler, som hodepinetabletter og migrenemedisin. I følge Norsk Helseinformatikk kan koffeinet i kaffen også bidra til å øke fettforbrenningen, og gi en følelse av eufori og velvære. Ikke dårlig for en varm drikke, med andre ord.

 

Noen negative effekter  

 Det er ikke påvist skadelige effekter av langsiktig bruk av koffein, men enkelte kan ha sykdomstilstander som gjør at man bør begrense inntaket. Det er imidlertid en rekke negative effekter mange kan merke dersom kaffeinntaket er høyt. Dette er økt vannlating, skjelvinger og en viss følelse av uro. Det er heller ikke unormalt å bli avhengig av koffein, og dermed også oppleve varierende grad av abstinenser dersom man ikke får tilfredsstilt koffeinbehovet sitt.

 

Kilder:

NHI.no

Kaffe.no

 

NO/NYP/1117/0136

2 responses to “Visste du at en kopp kaffe har uante fordeler?

  1. En «myte» verserer om at man ikke bør drikke kaffe med melk/fløte i fordi det er «dårlig for fordøyelsen/usunt». Er det en kjemisk raksjon mellom kaffe og melk som er ugunstig, i så fallhvilken og hvorfor???

    1. Hei, Myten om at fløte/melk i kaffen er ugunstig er nytt for oss. Vi har prøvd å søke på det, men ikke funnet noe relevant informasjon. På generell basis bør man velge mager melk fremfor helmelk eller fløte, og unngå sukkerbombene som smakssyrup. Dette med bakgrunn i ernæring og ikke på grunn av en kjemisk reaksjon. Melk i kaffen bidra til å dekke de anbefalte tre porsjonene melk/meieriprodukter som anbefales av Helsedirektoratet. Håper dette er til hjelp 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *