Victor er landsbyens store helt

Diverse, Gravid/barn | 18. mai 2016

Nycoplus støtter Redd Barnas viktige arbeid for å bedre barns helse og sikre tilgang til grunnleggende helsetjenester i Nicaragua. Ett av tiltakene er å utdanne lokale helsearbeidere, som Victor Siza López (50). Les hans gripende historie.

I Nicaragua i Mellom-Amerika bor de fleste fattige familier i avsidesliggende landsbyer, langt fra helseklinikker og kvalifiserte helsearbeidere. Mange har ikke mulighet til å betale for transport, selv når barna er syke eller en fødsel starter.

Dette fører til at mange barn dør hvert år av fødselskomplikasjoner og sykdommer som lungebetennelse, diare og malaria. De fleste av disse barna kunne ha overlevd hvis de hadde hatt tilgang til enkel helsehjelp og støtte.

I samarbeid med skoler, landsbyer, lokale myndigheter og helsearbeidere jobber Redd Barna for å bedre barns helse og sikre tilgang til grunnleggende helsetjenester i Nicaragua. I tillegg til å fremme kunnskap om helse og ernæring i avsidesliggende landsbyer, på skolen og i hjemmet, bidrar organisasjonen til å opplæring av lokale helsearbeidere – såkalte brigadistas.

Mistet ufødt barn. Victor Siza López (50) er frivillig helsearbeider, en brigadista, i den avsidesliggende landsbyen La Tronca i Nicaragua. For 20 år siden mistet han kona og deres ufødte barn etter komplikasjoner som følge av en for tidlig fødsel.

– Hadde vi hatt en helsearbeider i landsbyen den gangen, er jeg sikker på at hun hadde vært i live i dag. Ingen mennesker skal behøve å gå igjennom det jeg har opplevd, og siden den dagen har jeg jobbet for å hjelpe barn og gravide kvinner her i landsbyen, sier Victor.

Behandler 20 barn i måneden. I 18 år har Victor arbeidet for å hjelpe barn og gravide kvinner i det lille lokalsamfunnet. Selv om Victor ikke har formell utdannelse, har han lang erfaring med å behandle barnesykdommer som diaré, feber, dysenteri og infeksjoner. Han behandler i gjennomsnitt 20 barn lokalt hver måned.

– En av de største utfordringene vi har akkurat nå, er å få sendt akutt syke barn til helsesenteret i La Dalia. Det er 35 kilometer dit, og det går bare én buss om dagen. Hvis det er kritisk må vi frakte barna til fots eller med hest, og det tar over tre timer. Alle jeg sender dit får et bånd som er farget lilla rundt armen. Når personalet på helseklinikken ser båndet vet de at det haster, og barna slipper å vente i kø, sier Victor.

Mercedes Centeno er en av mødrene som jevnlig får oppfølging av Victor. – Victor er en velsignelse for alle her i landsbyen. Han hjelper oss når barna blir syke, eller hvis vi trenger hjelp og råd under graviditeten. Jeg vet ikke hva jeg skulle ha gjort uten hans hjelp. Han er landsbyens store helt, sier hun og gir Victor en stor klem.

STØTTER REDD BARNA: Redd Barna får 5 kroner per pakke som selges av produktene Nycoplus Gravid og Nycoplus Mamma i apotek. Pengene går til å bedre barns helse og sikre tilgang til grunnleggende helsetjenester i Nicaragua.

Nycoplus støtter arbeidet. Nycoplus inngikk nylig en avtale med Redd Barna om å støtte organisasjonens viktige arbeid i Nicaragua.

– Vi støtter Redd Barnas livreddende arbeid i Nicaragua med å gi 5 kroner per pakke som selges av produktene Nycoplus Gravid og Nycoplus Mamma i apotek. Pakningene er også merket med Redd Barna-logoen og informasjon om dette, forteller produktsjef for Nycoplus, Lise Bergan.

Redd Barna er glade for støtten de får.

– Støtten fra Nycoplus er med på å gjøre en forskjell i barns liv – hver dag! Tusen takk for engasjement, sier Bodil Sveen Berggren i Redd Barna til nycoplus.no.

Nycoplus Gravid er et produkt som sikrer kroppens daglige inntak av omega-3, vitaminer og mineraler for de som planlegger svangerskap og første trimester.

Nycoplus Mamma sikrer kroppens daglige inntak av omega-3, vitaminer og mineraler fra andre trimester og gjennom hele ammeperioden.

Foto: Nycoplus og Redd Barna.

Kilde: Redd Barna.

NO/NYP/1216/0136

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *