Vitaminkalkulator som dekker inntaket av blant annet jern og d-vitamin

Vi får i oss for lite D-vitamin og jern

Vitaminer/mineraler | 17. august 2016

Over 8500 personer har benyttet Nycoplus’ Vitaminkalkulator siden lanseringen, og resultatene viser det samme som Norkost 3-undersøkelsen: Mange nordmenn får i seg for lite D-vitamin, og mange kvinner får ikke i seg nok jern.

Fra lanseringen i juni 2014 til og med april i år har hele 8639 personer prøvd Nycoplus’ populære Vitaminkalkulator. 74 prosent av disse er kvinner og 26 prosent menn. Hele 71 prosent av alle som har svart tilhører aldersgruppen 21-60 år.

Et nyttig verktøy. Nycoplus’ Vitaminkalkulator er et nyttig verktøy som kan bidra til å kartlegge hvor mye du får i deg av utvalgte vitaminer og mineraler: B-vitaminet folat, jern, D-vitamin, kalsium og jod.

Skjermdump av vitaminkalkulatoren til Nycomed
TEST DEG SELV: Prøv Vitaminkalkulatoren du også, og finn ut hva du eventuelt bør spise mer av for å få i deg nok folat, jern, D-vitamin, kalsium og jod.

– Kalkulatoren inneholder de mest vanlige mat- og drikkevarene som inneholder de aktuelle næringsstoffene. Ved å justere på mengden med mat og drikke, kan du lett se hva som bidrar mest og hva du eventuelt bør spise mer av for å få i deg nok av de ulike næringsstoffene. Etter beregningen får du tips om hva du eventuelt bør spise mer av for å få i deg nok av de ulike næringsstoffene, forteller Åse Andresen, klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef for Nycoplus.

For lite D-vitamin. Norkost 3-undersøkelsen er en landsomfattende kostholdsundersøkelse blant kvinner og menn i Norge i alderen 18-70 år. Den viser at en gjennomsnittlig nordmann ikke får i seg nok D-vitamin fra kostholdet.

Det samme viser svarene fra Nycoplus’ Vitaminkalkulator. Blant de 6137 personene mellom 21 og 60 år som har prøvd kalkulatoren, er det hele 51 prosent som ikke får i seg nok D-vitamin.

D-vitamin er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner, samt vedlikehold av normale muskelfunksjoner. Dette vitaminet bidrar også til normalt immunforsvar og øker opptaket av kalsium.

Hvordan få i seg nok D-vitamin? Kroppen produserer D-vitamin når du er ute i solen, først og fremst i sommermånedene. Helsedirektoratet anbefaler at de som ikke har et tilstrekkelig inntak av D-vitamin, bør ta tran eller et annet D-vitamintilskudd daglig i perioder av året med lite sol.

Aktuelle tilskudd er Nycoplus Apotekets Tran Mild eller D-vitamin i tablettform – som Nycoplus D3-vitamin i 10 mcg eller 20 mcg. Alle disse produktene får du kjøpt eksklusivt på apoteket.

Kvinner får ikke i seg nok jern. Norkost 3-undersøkelsen viser også at verken barn, ungdom eller kvinner får i seg nok jern i henhold til anbefalt daglig inntak. Det samme viser svarene fra Nycoplus’ Vitaminkalkulator. Blant kvinner mellom 21 og 60 år er det hele 40 prosent som får i seg for lite jern.

Jern er viktig for mange funksjoner i kroppen, blant annet normal produksjon av røde blodlegemer, immunforsvarets normale funksjon og reduksjon av slapphet og trøtthet.

Et alternativ for å sikre seg tilstrekkelig inntak av jern, er å innta jerntabletter, som Nycoplus Jern 27 mg. Dette tilskuddet finner du også på apoteket.

Også for lite folat. Norkost 3-undersøkelsen viser også at en gjennomsnittlig nordmann ikke får i seg nok av B-vitaminet folat fra kostholdet. Folat er spesielt viktig for kvinner som er gravide eller planlegger graviditet.

Svarene fra Nycoplus’ Vitaminkalkulator viser at 39 prosent av kvinnene mellom 21 og 60 år får i seg for lite folat. Om vi ser på tallene for menn mellom 21 og 60 år, er det noe færre som ikke får i seg nok folat – 32 prosent.

Helsedirektoratet anbefaler alle kvinner å ta tilskudd av B-vitaminet folat én måned før befruktning og frem til 12. svangerskapsuke for å forebygge misdannelser som ryggmargsbrokk hos fosteret.

Nycoplus Folsyre og Nycoplus Gravid er kosttilskudd som sikrer de som planlegger graviditet og de som er gravide tilstrekkelig inntak av folat.

Har DU prøvd Nycoplus Vitaminkalkulator? Hvis ikke, gjør det her!

Foto: Nycoplus.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *