– Vi blir det vi spiser

Kosthold/ernæring | 2. september 2014

Forfatter og gründer Carina H. Dahlmann var overvektig og syk. Så tok hun tak i livet sitt, og endret livsstil. Nå har hun gitt ut ny bok om sunn juicing.

Til Vitamineksperten forteller Carina H. Dahlmann om hvordan hun mener juicing reddet livet hennes, og fikk henne inn på et nytt og sunnere spor i livet.

Siden den gang har Carina skrevet om juicing på nettsiden Juicydrops. Nylig ga Dahlmann også ut sin tredje bok om temaet, “Juicy Familie”, en bok som skal hjelpe familien til å øke inntaket av næringsrike frukter og grønnsaker.

Dahlmann tar utgangspunkt i sin egen historie når hun forteller hvorfor hun mener juicing er en god måte å få barna til å spise mer frukt og grønt.

I boken beskriver hun seg selv som overvektig, deprimert og forgiftet i begynnelsen av 20-årene. Dette fikk henne til å ta tak i eget liv.

– Jeg ønsket en bedre livskvalitet og en kropp som fungerte optimalt uten smerter, akne, lite energi og dårlig allmenntilstand. Vi blir det vi spiser, og jeg forstod at jeg måtte ta tak i mitt eget liv og endre livsstil. Jeg ville bli venn med egen kropp, forteller Carina til Vitamineksperten.

Carina h Dahlmann bilde

Var dette en livsstilsendring som var vanskelig å gjennomføre? 

– En livsstilsendring består av flere ledd og er ikke gjort over natten. Det har tatt meg over 10 år å komme dit jeg er i dag, og jeg lærer stadig vekk nye ting! Man må ta et skritt om gangen, og det å begynne å juice daglig er det første, beste og enkleste steget du kan ta i riktig retning, sier Dahlmann.

Hun forteller at det er mange foreldre som spør henne om juicing tilpasset barn og ungdom. I barnefamilier kan det nemlig være en kamp å få barna til å spise nok frukt og grønt.

– Det er vanskelig for både store og små å få i seg nok av de helsebringende råvarene. Barn og ungdom får også i seg altfor mye sukker og hel- og halvfabrikert mat, som fører til livsstilssykdommer og overvekt.

– Jeg har selv vært overvektig som barn og ungdom, og vet hva slags negativ effekt dette har både fysisk og psykisk på barn, forteller hun.

Hva trenger du av utstyr for å begynne med juicing? 

– En juicemaskin eller en juicepresse og vannholdige råvarer er i utgangspunktet alt du trenger. Sistnevnte gir en høyere kvalitet på juicen med opptil 40 prosent mer næringsstoffer, og mye mer juice ut av råvarene, noe som kalles slow juicing.

– Jeg bruker selv en presse, og anbefaler selvsagt en av mine bøker for å lære mer om hva juicing er.

 

Carina-med-kurv red

Hvor enkelt er det å lage egen juice?

– Det er i utgangspunktet veldig enkelt, og har man riktig presse kan man juice hele råvarer med skall og alt.  Bladgrønnsaker og mindre råvarer må gjerne presses samme med andre kompakte råvarer.

Hva er dine favoritt-råvarer i juice – og som barna også liker? 

– Agurk, ananas, gulrot og squash! Milde, basedannende og sunne råvarer.

Hvordan vil foreldrene merke det på barna dersom man erstatter et usunt kosthold med mer juicing? 

– Det er det samme for alle, både store og små. Det vi spiser påvirker oss på enten godt eller vondt, gjør oss friske eller syke. Ved at daglig juicing erstatter annen usunn mat vil du oppleve en naturlig energi, bedre immunforsvar og nedsatt sukker-sug, smiler Carina Hultin Dahlmann.

Her er to vitaminrike oppskrifter på hjemmelaget juice fra Carinas nye bok:

Jordbaersmash
FOTO: Synøve Dreyer.

Jordbær smash! (Juicesmoothie)

Noen som ikke liker jordbær? Det tror jeg ikke på! Disse søte, røde bærene gir en god smak til alt og er i tillegg rike på vitamin C og immunstyrkede flavonoider, samt fiber. Barn i alle aldere liker jordbær og de er perfekte for å gi god smak til flytende grønnsaker.

  • 1 appelsin uten skall
  • 1 håndfull (frosne) jordbær
  • 1 gulrot
  • 1 cm ingefær
  • 1/3 lime
  • 1 ts. kokosolje/linfrøolje/Udo’s Choice

Slik gjør du: Juice alle råvarene med unntak av jordbærene. Hell juice i en blender og tilsett frosne jordbær og gjerne 1 ts. sunt fett som kokosolje, Udo’s Choice eler kaldpresset linfrøolje.

Godsaker i juicesmoothien: Jordbær inneholder et stoff som heter ellaginsyre. Ellaginsyre er kjent for å være en kraftig antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler og nyere forskning viser at stoffet ser ut til å kunne forebygge kreft.

Sammen med appelsin er denne juicesmoothien også en C- vitamin bombe! Sunt fett er viktig for å regulere blodsukkeret, gi metthetsfølelse og sørger for at fettløselig vitaminer absorberes.

 

Popeye
FOTO: Synøve Dreyer.

Popeye (Juice)

Popeye, eller på norsk Skipper’n er en velkjent Amerikansk tegneserie figur som er kjent for sine overnaturlige krefter. Hva er hans hemmelighet? Spinat! Spinat er rik på vegetabilsk jern som er viktig for kroppens evne til å frakte oksygen til cellene.

Oksygenet brukes videre til å produsere energi i kroppens cellekjerner. Manglende jern fører til manglende oksygen i cellene og dermed nedsatt energiproduksjon. Det er derfor både store og små blir trøtte og slappe ved jernmangel.

  • 1 håndfull spinat
  • 2 pærer
  • 1/ 5 sitron
  • 1-2 cm ingefær

Godsaker i juicen: Jern, blodrensende klorofyll, gingerols, vitamin C, magnesium og kalium. Pære er også veldig rik på det vannløselige fibret, pektin og gir en tykk og god juice. Pærejuice er kjent for å virke på fordøyelsen ved å «sette fart» på systemet.

Nb! Nå er denne boken beregnet på barn over 2 år, men uansett husk at spinat aldri skal gis til barn under 1 år pga. nitratinnholdet.

Foto: Rolf Ørjan Høgseth/Schibsted Forlag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *