Vegansk matlidenskap

Kosthold/ernæring | 17. september 2014

Vegetar- og veganmat er trendy, og stadig flere fatter interesse for et kosthold uten dyr på tallerkenen. Jane H. Johansen, som står bak «Veganmisjonen», og «Veganmannen» Thomas H. Olsen deler samme lidenskap for veganmat.

Jane H. Johansen (36) og Thomas H. Olsen (32) har stor suksess med sitt felles veganske kokkekurs. Kurset er så populært at de stadig må sette opp nye som følge av stor etterspørsel.

Nylig holdt de også kokkekurs sammen på Vegetarfestivalen i Halden. Begge har dessuten sin egen blogg om vegetarmat, «Veganmannen» og «Veganmisjonen».

Vi har samme interesse for vegan- og vegetarmat, og folk gir tilbakemelding om at vi har utrolig god kjemi. Det er veldig artig å holde kurs for de som er interessert i å vite mer om det vi brenner for. Jeg liker å leke med råvarer og oppskrifter, og jeg elsker å finne kreative måter å lage veganmat på, forteller den entusiastiske «Veganmannen», Thomas H. Olsen.

Bra team. Jane H. Johansen, som står bak «Veganmisjonen», er også veldig glad for det fruktbare samarbeidet.

Vi er et veldig bra team og utfyller hverandre perfekt. Thomas er god på kaker og mye kosemat, mens jeg har min styrke i middager, sier Johansen, som stolt kan fortelle at hun er i finalen i kåringen «Årets matblogger» i kategorien «Beste alternativblogg».

veganmisjonen og veganmannen - ferdig
UTE SAMMEN: Jane og Thomas er blant Norges mest populære veganbloggere.

Johansen sluttet gradvis å spise kjøtt fra hun var 6-7 år gammel, rett og slett fordi hun ikke likte det.

– Etter hvert fikk jeg også øynene opp for hvor fælt det er å spise dyr, og ble vegetarianer da jeg var 15 år. For fem år siden ble jeg veganer. Dette var en naturlig overgang for meg og føltes som det eneste rette. Nå spiser jeg alt som ikke har animalsk opphav, og jeg er sjeleglad for valget jeg tok, forteller Johansen.

Spiser ikke dyr. Thomas H. Olsen på sin side bestemte seg for å bli vegetarianer allerede som 12-åring.

– Valget om å bli vegetarianer stammer rett og slett fra min kjærlighet til dyr; jeg ville ikke spise de jeg var glad i, forteller Olsen. Det er altså ikke tilfeldig at han har jobbet i NOAH (for dyrs rettigheter), og nå er ansatt i Dyrebeskyttelsen.

I voksen alder ble også Thomas H. Olsen stadig mer opptatt av bærekraftig utvikling og miljøaspektet ved å ikke spise dyr. I 2007 ble han veganer, og de siste årene har han også fattet stor interesse for matlaging og det ernæringsmessige rundt veganmat.

Tar kosttilskudd. «Veganmannen» forteller at han aldri har følt seg bedre enn han gjør nå. Han får i all hovedsak i seg det kroppen trenger gjennom vegankosten, men han tar også kosttilskudd.

– Jeg tar B12-tilskudd, fordi naturlig veganmat ikke inneholder dette vitaminet. Én gang i året sjekker jeg kroppens verdier av vitaminer og mineraler, for å avdekke om jeg mangler noe. Det oppfordrer jeg i grunn alle til å gjøre, sier Olsen, og legger til at han også tar tilskudd av D-vitamin om vinteren – i tråd med Helsedirektoratets anbefaling.

Grønnsaker og konrprodukter. Ellers består kostholdet hans åpenbart av mange sunne og naturlige råvarer, som grønnsaker, frukt og grove kornprodukter, og han er spesielt glad i juicer og smoothies. Med bloggen og kursene han holder sammen med Jane H. Johansen ønsker han å inspirere andre til å tenke annerledes og prøve noe nytt og spennende.

– Mitt råd til andre er å spise variert og ikke være redd for å prøve noe nytt. Som med mye annet i livet krever en endring eller omstilling en viss innsats, slik er det også med kostholdet. Tipset er å være motivert og starte i det små. Det finnes mange spennende oppskrifter på internett, sier «Veganmannen».

I tillegg til kokkekurs og foredrag har de flere planer for samarbeidet i tiden fremover.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *