Vanntrening – skånsomt og effektivt

Uncategorized | 28. november 2016

Vanntrening er effektivt og skånsomt mot kroppen. Denne treningsformen passer for alle, men ekstra godt for overvektige, eldre, gravide eller de som sliter med muskel- eller skjelettplager.

I vannet veier du mellom fem og ti prosent av din egentlige vekt, avhengig av hvor mye av kroppen som er under vann. Det innebærer mindre belastning på kroppen.

Vanntrening passer for alle, men er ekstra skånsomt og passer ypperlig for overvektige, eldre, gravide eller de som sliter med muskel- eller skjelettplager. Vannet visker nemlig ut forskjellene på en måte landtrening ikke kan.

Om man trener i varmt vann, får du også god smertelindring og en mulighet for smertefri bevegelse på kjøpet. Dessuten øker blodsirkulasjonen i vannet, samtidig som det virker avspennende og masserer kroppen.

Økt motstand. Trening i vann gir kroppen kontinuerlig motstand, enten du er i et basseng eller i sjøen. Kroppsdelene du har under vann, blir tyngre å bevege. Bare det å bevege seg normalt i vann er tyngre enn når man beveger seg over vann.

Den åpenbare treningen i vann er svømming, men det krever god teknikk og kan ofte oppleves som ensformig. Dette handler om noe helt annet. Når man beveger seg med kroppen under vann, benytter man kroppens stabiliseringsmuskulatur.

Mage, rygg og midje må jobbe kontinuerlig for å holde deg flytende og stabil i vannet. Da trenger du nesten ikke gjøre noen øvelser annet enn å prøve å flyte.

Mange fordeler. Når man beveger seg med kroppen under vann, bruker man også store muskelgrupper, samtidig som motstanden er stor. Dermed virker vanntrening positivt på både styrke og kondisjon, og man forbrenner flere kalorier enn tilsvarende bevegelser over vann.

Det er nettopp derfor vanntrening ofte benyttes av toppidrettsutøvere som trener seg opp igjen etter skade. I tillegg gir vanntrening også bedre bevegelighet og koordinasjon.

HJELPEMIDLER: Med ulike hjelpemidler blir vanntreningen enda mer effektiv.

Ulike øvelser. Det er bare fantasien som setter grenser for hvilke øvelser du kan utføre i det våte element.

Som oppvarming kan du for eksempel jogge på stedet i noen minutter. Trekk knærne godt opp og la armene svinge. Husk å puste jevnt.

For å trene armer, skuldre og bryst kan du bevege armene både fremover, bakover, oppover og nedover under vann. Finn en øvelse du føler gir passe motstand og repeter 10-15 ganger.

For å trene beinmuskulaturen kan du for eksempel krysse beina i en slags saksebevegelse, eller du kan utføre korte spensthopp. Høye kneløft er også en fin øvelse du kan gjøre under vann. Bruk også kanten til å holde seg fast, så kan du utføre en øvelse der du «sparker fra» under vann.

For å trene mage og rygg kan du for eksempel utføre øvelser som å trekke beina opp mot brystet mens du ligger i vannet og holder deg fast i bassengkanten, eller du kan rotere overkroppen forsiktig fra side til side.

Mange idrettsforeninger og svømmehaller arrangerer egne vanntreningstimer, så her er det bare å kaste seg på vanntreningen!

Foto: Colourbox.

 

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *